Ny rapport: Religiösa aktörer spelar nyckelroll i jämställdhetsarbete
Den 13 mars publicerades rapporten 30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalysts Towards Positive Norm Change. Rapporten belyser hur religiösa aktörer kan förändra sociala normer som påverkar jämställdhet och kvinnors rättigheter. Rapporten lanserades i samband med FN:s kvinnokommissions årliga möte i New York. Finska Missionssällskapet är en av utgivarna.

”I år har det gått 30 år sedan FN:s medlemsländer antog handlingsprogrammet från Peking för att stärka kvinnors rättigheter. Under dessa decennier har religiösa aktörer gjort betydande insatser för att främja programmets mål, men de har ofta setts mer som en del av jämställdhetsproblemet än av lösningen. Den här rapporten synliggör det jämställdhetsarbete som religiösa aktörer gör, samtidigt som den erkänner att religiösa aktörer också har upprätthållit patriarkala system och praxis”, säger Rosa Puhakainen, människorättsexpert vid Missionssällskapet.
Sociala normer är oskrivna regler som styr beteenden och formar förväntningar i ett samhälle. De påverkar särskilt kvinnors handlingsutrymme och möjligheter.
”Eftersom religiösa ledare och organisationer har nära kontakt med samhällen, har de en unik position för att driva förändring mot jämställdhet. Inom en religiös referensram kan skadliga könsnormer utmanas, till exempel när det gäller flickors utbildningsmöjligheter, barn- och tvångsäktenskap, sexuella och reproduktiva rättigheter samt könsstympning av flickor”, säger Puhakainen.
Rapporten belyser att religiösa ledare kan utmana etablerade maktstrukturer och främja att även män och pojkar engageras i att bryta ner patriarkala värderingar. De kan också bedriva påverkansarbete för politiska förändringar som främjar jämställdhet – och de bör använda denna möjlighet.
Kyrkan försvarade jämställdhet under pandemin i Tanzania
Rapporten lyfter fram exempel från medlemmar och samarbetspartners inom det kristna nätverket ACT-alliansen för utvecklings- och humanitärt arbete.
När coronapandemin slog till i Tanzania 2020 spreds mycket felaktig information. Missionssällskapets samarbetspartner, den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania, spelade en avgörande roll i att förändra normer kopplade till pandemin och försvara jämställdhet.
Kyrkan bildade en tvärreligiös arbetsgrupp för att hantera pandemin och dess könsrelaterade konsekvenser, såsom ökad könsbaserad våld, tidiga och tvångsäktenskap samt tonårsgraviditeter.
Religiösa ledare förespråkade vetenskapsbaserade lösningar, såsom vaccinationer, tidig diganosticering, modern behandling och social distansering. Samtidigt adresserade aktörerna de grundläggande orsakerna till könsrelaterad ojämlikhet genom att förändra sociala normer. Under hälsokrisen stödde religiösa ledare tonårsmödrar, bland annat genom att försvara deras rätt att fortsätta sin skolgång. Dessa insatser bidrog till en bredare social normförändring. Kyrkan förespråkade också politiska reformer som möjliggjorde utbildningsprogram för gravida flickor och startade ett stipendiesystem för tonårsmödrar – det första av sitt slag inom religiösa gemenskaper.
Den tvärreligiösa arbetsgruppen hade en nyckelroll i att försvara kvinnors rättigheter, såsom tillgång till hälsovård. För sin unika insats under pandemin tilldelades kyrkan ett särskilt hederspris av regeringen.
Kristna mor- och farmödrar förändrar normer om kvinnlighet i Zimbabwe
I byn Matabeleland i Zimbabwe organiserade sig den lutherska församlingens mor- och farmödrar redan på 1990-talet som ett svar på den växande ekonomiska ojämlikheten i landet. Från början låg fokus på att ta hand om föräldralösa barn. "Mormödragrupperna" i Gwai har med stöd av Finska Missionssällskapet möjliggjort skolgång för barn samt stärkt matsäkerhet och försörjningsmöjligheter. Mor- och farmödrarna har också byggt en vattenledning till ett område som drabbats av torka.
Grupperna har förändrat traditionella uppfattningar och sociala normer: istället för att enbart verka inom hemmets sfär, har äldre kvinnor intagit ledarskapsroller för att lösa samhällsproblem.
Rapporten30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalysts Towards Positive Norm Change har finansierats genom finländskt utvecklingssamarbete. Förutom Finska Missionssällskapet är ACT-alliansen, Norwegian Church Aid, Act Church of Sweden, Fundación Protestante Hora de Obrar, Christian Aid, Kyrkans Utlandshjälp, Bread for the World, DanChurchAid, Cordaid och World Renew utgivare av rapporten.
Nyckelord
Kontakter
Rosa PuhakainenFinska Missionssällskapet, sakkunnig i mänskliga rättigheter och påverkansarbete
Tel:+358 40 683 2512rosa.puhakainen@suomenlahetysseura.fiBilder
Finska Missionssällskapet
Vi arbetar långsiktigt för en rättvis och medmänsklig värld.

Följ Finska Missionssällskapet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Finska Missionssällskapet
Ytterligare nedskärningar i utvecklingssamarbetet drabbar de allra fattigaste, minskar företagens möjligheter till internationalisering och försvagar FN24.4.2025 11:43:40 EEST | Pressmeddelande
Finska Missionssällskapets verksamhetsledare Pauliina Parhiala: ”Beslutet är problematiskt i dessa tider och driver de fattiga i utvecklingsländerna in i en ännu djupare kris”.
Nedskärningar i utvecklingssamarbetet skulle driva de allra fattigaste in i en djupare kris23.4.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Biskoparna Kaisamari Hintikka och Mari Parkkinen, påminner tillsammans med ledarna för Kyrkans Utlandshjälp och Finska Missionssällskapet, om att Finland och Europa bör närma sig utvecklingsländer i stället för att bryta banden genom att skära ner på utvecklingssamarbetet.
"Jordbävningen driver redan utsatta samhällen in i en ännu djupare kris"1.4.2025 16:17:47 EEST | Pressmeddelande
Finska Missionssällskapet beviljar 140 000 euro i humanitärt bistånd till Myanmar. Finska Missionssällskapets ledande projektchef Johannes Vierula ser ett enormt behov av hjälp i det jordbävningsdrabbade området i Myanmar, där situationen redan innan katastrofen var mycket allvarlig.
Finland lyfter fram kvinnors rättigheter i New York – följ med på distans!7.3.2025 11:18:32 EET | Pressmeddelande
Den 13 mars samlas FN:s kvinnokommission i New York för sin 69:e session. Mötet hålls i en tid då jämställdhet och mänskliga rättigheter ifrågasätts allt mer i många länder. Finska Missionssällskapet är med och organiserar två sidoevenemang som stöds av Finland. Där diskuteras bland annat religiösa aktörers roll i samhällsförändring samt kvinnors ställning i fredsarbete.
De vackraste julsångerna samlade över 900 000 euro28.2.2025 09:26:56 EET | Pressmeddelande
"Att samlas och sjunga traditionella julsånger var särskilt viktigt förra julen – det skapade en känsla av trygghet och kontinuitet i en osäker tid", säger Karoliina Nivari, direktör för inrikesarbetet vid Finska Missionssällskapet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum