Uusi tullausjärjestelmä UTU yhdistää EU-lakipykälät ja tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavat ICT-ratkaisut
Uusi tullausjärjestelmä eli UTU on Tullin vuonna 2015 käynnistynyt, kymmenien miljoonien eurojen arvoinen tulliselvityksen kokonaisuudistushanke. Tullin historian suurimman ICT-hankkeen tavoitteena on ollut ottaa käyttöön uusi, EU-vaatimusten mukainen tulliselvitysjärjestelmä. Vuonna 2026 valmistuvaa työtä ovat haastaneet niin velvoittava lainsäädäntö kuin muuttuvat verkkokaupan trenditkin. Haasteista huolimatta Suomi kuuluu EU:n laajuisen uudistustyön kärkimaihin.
Vuonna 2015 Tullissa käynnistynyt UTU on ollut mittava järjestelmäuudistushanke. Sen taustalla on viime vuosina vaiheittain sovellettavaksi tullut EU-lainsäädäntö, unionin tullikoodeksi (engl. Union Customs Code, UCC), jonka täyttääkseen Tullin oli kehitettävä uusi tulliselvitysjärjestelmä.
Asiakkaille uudistus on näkynyt asteittain vuodesta 2019. Tullin aikataulut ovat määräytyneet EU:n MASP-aikataulun (Multiannual strategic plan) pohjalta. Vaiheittaisen käyttöönoton vuoksi tietojärjestelmäratkaisuissa on täytynyt huomioida myös kaikki tulliselvitysprosessissa tarvittavat sidosjärjestelmät, jotta tulliselvittäminen on sujunut koko UTU-hankkeen ajan. Kevääseen 2025 mennessä suurin osa uuden tullausjärjestelmän osista on jo käytössä.
– Muuttuneista EU-aikatauluista ja erilaisista Suomen tullista riippumattomista sisältömuutoksista huolimatta Suomi on yksi niistä EU-maista, joka on täyttänyt velvoitteensa. Hanke on ollut valtavan laaja, mutta koon asettamista haasteista huolimatta UTU on pian valmis, Tullin tietohallinnon hankepäällikkö Leila Lappalainen kertoo.
Tämän hetken arvion mukaan uudistustyöt jatkuvat vuoteen 2026, minkä jälkeen järjestelmät siirtyvät ylläpitovaiheeseen.
– Monet järjestelmän toiminnallisuudet ovat EU:n laajuisia, ja siksi digitalisaation ja muuttuvien toimintatapojen lisäksi EU-tason muutokset tietävät kehitystöitä myös jatkossa, tulliylitarkastaja Anu Brander toteaa.
Muuttuva toimintaympäristö ja kasvava verkkokauppa haastavat järjestelmien kehittämistä
Yksi UTU-hankkeen suurimmista haasteista on ollut se, että tullausjärjestelmiä ei voida suunnitella vain nykyisten lakien tai Tullin ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Maailma ympärillä on muuttunut kaiken aikaa, ja se on pitänyt huomioida osana tietojärjestelmän rakennustyötä unionin muuttuvan tullikoodeksin edellyttämien uudistusten lisäksi.
Merkittävimpiä tulli-ilmoittamiseen vaikuttavia muutoksia ovat olleet verkkokauppaan liittyvä IOSS- (engl. Import One Stop Shop) eli arvonlisäveron maksamisen erityisjärjestelmä enintään 150 euron arvoisille verkko-ostoksille, arvonlisäverokantojen muutokset ja minimikantorajan poistuminen sekä rajoituksiin liittyvien lupien tai rekisteröintien digitalisointi ja tietojen validointi EU-laajuisesti eri viranomaisjärjestelmistä.
Konkreettisesti edellä mainitut uudistukset ovat näkyneet esimerkiksi huomattavasti kasvaneena verkkokaupan volyyminä, ja sitä kautta yhä suurempana tullattavien pakettien määränä. UTU-järjestelmän volyymivaatimuksia on kasvatettu merkittävästi hankkeen aikana.
– Laajennukset ovat onnistuneet, mutta huima kasvu on edellyttänyt runsaasti lisätöitä, kuten lisää testauskierroksia ja optimointia sekä alustassa, UTU-järjestelmässä että UTUun integroiduissa järjestelmissä, tietohallinnon Anu Autio kertoo.
Uusitut järjestelmät lisäävät toimintavarmuutta ja yhdenmukaistavat prosesseja
UTU-hanke lähti Tullissa liikkeelle EU:n asettamista muuttuvista vaatimuksista ja Tullin selvittämistä asiakastarpeista. Lisäksi muutosten laajuutta arvioitaessa Tullissa todettiin, että vanhat järjestelmät olivat elinkaarensa päässä. Järjestelmien kokonaisuudistus lisäisi kustannustehokkuutta, esimerkiksi aiempaa yksinkertaisemman ylläpidon ansiosta.
UTU-hankkeen kokonaisuus muodostuu kahdesta järjestelmästä: UTUsta ja nimiketietoja hallinnoivasta Fintaric-tullinimikepalvelusta. Koko hankkeen nimeksikin päässyt UTU on tullimenettelyiden järjestelmä, jonka alle kuuluvat kaikki erilaiset tullimenettelyt, kuten tuonti ja vienti. Ennen UTU-hanketta menettelyt toimivat omissa eri tavoin toteutetuissa järjestelmissään, mutta uudistuksen myötä UTU-järjestelmä toimii kaikkien operatiivisena järjestelmänä. Tulliselvityksen eri prosessit siis yhdenmukaistettiin mahdollisimman kattavasti tullimenettelyistä riippumattomiksi.
Taustatietoa: UTU-hanke
|
Taustatietoa: UTU-järjestelmä
|
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi
Lisätietoja UTU-hankkeen ICT-ratkaisuista:
Leila Lappalainen (UTU-hankepäällikkö, tietohallinto) tai Anu Autio (johdon asiantuntija, UTU-hankkeen aikana pitkäaikainen tietohallintojohtaja)
Lisätietoja tullauksen näkökulmasta:
Anu Brander (tulliylitarkastaja, ulkomaankauppa- ja verotusosasto, UTU-kehitystyö)
Tulli – turvallisuutta ja kilpailukykyä yhteistyöllä
Olemme kansainvälisen kaupan, ulkomaanliikenteen ja logistiikan erityisasiantuntija. Arvioimme ulkomaanliikenteen uhkia ja tunnistamme sen riskit sekä suojaamme yhteiskuntaa. Varmistamme tasavertaiset kilpailuedellytykset ja sujuvat tullipalvelut. Olemme ainoa viranomainen, joka toimii kaikilla Suomen rajoilla ja valvoo rajat ylittävää liikennettä. Turvallisuus tulee meille ensin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tulli
Vähäarvoisten verkkokauppatilausten määrä Kiinasta edelleen korkea, vaikkakin vähentynyt viime syksyn ostopiikistä30.4.2025 08:42:25 EEST | Tiedote
Tammi-maaliskuussa suomalaiset tilasivat EU:n ulkopuolelta verkkokaupoista enintään 150 euron arvoisia tavaroita 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden loka-joulukuussa. Eniten tavaroita tilattiin yhä Kiinasta, ja joka neljäs tilattu tavara oli tekstiiliainetta tai tekstiilitavaraa.
Tulli epäilee ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen toimijaa säännöstelyrikoksesta17.4.2025 08:07:06 EEST | Tiedote
Tullin talousrikostutkinnassa on tehty esitutkintaa tapauksesta, jossa suomalaisen ydinvoimalaitoksen rakennushankkeen arkistomateriaalia on yritetty viedä Venäjälle. Esitutkinta aloitettiin Tullin tarkastushavaintojen ja ulkoministeriöstä saadun lausunnon perusteella.
Tullin nimissä lähetetty huijausviestejä – älä avaa linkkiä15.4.2025 09:19:41 EEST | Tiedote
Tullin nimissä lähetetään tällä hetkellä paljon huijausviestejä. Huijausviestiksi viestin tunnistaa esimerkiksi siitä, että Tullin lähettämissä tekstiviesteissä ei ole koskaan linkkejä.
Tulli vahva sisäisen turvallisuuden toimija harmaan talouden torjunnassa10.4.2025 15:22:49 EEST | Tiedote
Viranomaisten harmaan talouden torjuntatilastot vuodelta 2024 julkaistu. Tulli tutki viime vuonna yhteensä 404 veropetosta, joista merkittävin osa liittyi tupakkatuotteiden salakuljetukseen. Erityisesti savukkeiden salakuljetustapaukset ja takavarikkomäärät kasvoivat merkittävästi vuonna 2024.
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat Ukrainassa – tulliyhteistyötä vahvistetaan1.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Pohjoismaiden tullien pääjohtajat vierailivat viime viikolla Ukrainassa tukeakseen maan viranomaisten toimintaa sodan aikana. Maan EU-assosiaatioprosessin tukeminen sekä korruption ja salakuljetuksen ehkäisemiseen liittyvä yhteistyö ovat tärkeitä Ukrainan tullin toiminnan kehittämisessä. Tuki Ukrainalle näkyy myös tullien päivittäisessä työssä EU-pakotteiden valvontana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme