Mitä jos vettä on liikaa tai kuivuus uhkaa? Tuoretta tietoa vesienhallinnasta maanomistajille ja asiantuntijoille
Vesi ei tunne kiinteistöjen tai alueiden rajoja. Ilmaston muuttuessa vesienhallinta on entistä tärkeämpää – vettä voi olla väärissä paikoissa joinakin ajankohtina liikaa ja toisaalla riski kuivuuteen kasvaa. ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö tarjoaa yhteiskunnan eri toimijoille kahta uutta veden määrään ja hallintaan liittyvää hyödyllistä työvälinettä: raporttia sateisuuden alueellisista muutoksista ja valuma-aluesuunnittelun abc-verkkokurssia. Tiedotteessa myös linkit tuleviin verkkokeskustelutilaisuuksiin.

Raportti sateisuuden muutoksista Suomen eri alueilla tukee tulevan suunnittelua
Tietoa sateisuuden alueellisista eroista tarvitaan yhteiskunnan eri sektoreiden tarpeisiin. “Tulvat kaupunkialueilla voivat vaurioittaa rakennuksia ja infrastruktuuria, maaseudulla ne voivat vaikeuttaa muun muassa viljelyolosuhteita. Runsaiden sateiden kasvattama valunta huuhtoo ravinteita ja saasteita, toisaalta kuivuus on ongelma esimerkiksi vesivoimatuotannolle”, toteaa ilmastoasiantuntija Tuukka Rautio ELY-keskusten valtakunnallisesta ilmastoyksiköstä.
Ilmastoyksikkö tilasi Ilmatieteen laitokselta raportin sateisuuden havaituista ja arvioiduista tulevista muutoksista Suomen eri maakunnissa. Tuloksia voi hyödyntää alueilla ilmastoriskeihin varautumisessa ja ilmastonmuutokseen sopeutumistoimien suunnittelussa ja mitoituksessa. Suomen maantieteellinen koko ja sijainti näkyvät raportin tuloksissa: sateisuudessa on maakunnallisia eroja.
Raportin sisällöstä keskustelee asiantuntijapaneeli 20.3.2025 verkkotilaisuudessa kello 14–15. Keskustelua vetää ilmastoyksikön asiantuntija Tuukka Rautio.
Yhteiskunnan eri sektoreita edustavien asiantuntijoiden paneelissa keskustelijoina:
- Toni Blomster, johtava matemaatikko, Finanssivalvonta
- Anna Luomaranta, ryhmäpäällikkö, Ilmatieteen laitos
- Tuulia Innala, erityisasiantuntija, Kuntaliitto
- Tapio Tuukkanen, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö
Ilmoittautuminen raportin julkaisutilaisuuteen (webropolsurveys.com)
Tutustu sateisuusraporttiin
Voit tutustua Ilmatieteen laitoksen julkaisusarjassa julkaistuun alla olevasta linkistä:
Valuma-aluesuunnittelun ABC-kurssi tuo vesienhallinnan perusteet jokaisen saataville
Maa- ja metsätalouden tuotanto on riippuvaista sääoloista ja toimivasta vesienhallinnasta. Myös rakennetussa ympäristössä tarvitaan vesienhallintaa, vaikkapa kun varaudutaan rankkasadetulviin ja edistetään alueiden virkistysarvoja. Valuma-aluelähtöisellä vesienhallinnalla voidaan vaikuttaa siihen, että vettä on kaikille riittävästi ja oikeassa paikassa.
Valuma-aluesuunnittelulla voidaan sovittaa yhteen monenlaisia tavoitteita – vaikkapa maaperän hyvää vesitaloutta, ympäristöhaittojen ennaltaehkäisyä tai ilmastotoimien edistymistä.
Valuma-aluesuunnittelua tehdään monella tasolla. Uudella verkkokurssilla keskitytään suunnitteluun, jossa maanomistajat ovat aktiivisia osallistujia. Koulutuksesta saa eväitä myös omien tavoitteiden tunnistamiseen ja valuma-alueen rajaamiseen.
”Tärkeää on, että suunnitelma laaditaan toteutuskelpoiseksi. Siksi mukaan tarvitaan kattava joukko maanomistajia”, kertoo ilmastoasiantuntija Mari Lappalainen.
Vesienhallinnan perusteista käydään asiantuntijakeskustelua 28.4.2025 kello 14–15 verkkotilaisuudessa. Keskustelua vetää ilmastoyksikön Mari Lappalainen.
Tutustu paljon kiinnostusta herättäneeseen verkkokurssiin
Valuma-aluesuunnittelun ABC-koulutus on suunnattu maanomistajille ja kaikille muille, jotka hyötyvät aihetta koskevasta perustiedosta. Maksutonta verkkokurssia voi tehdä omassa tahdissa tai sisältöä voi hyödyntää yhteisissä tilaisuuksissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Valuma-aluesuunnittelun verkkokurssi:
Mari Lappalainen, ilmastoasiantuntija
p. 0295 027 737, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Sateisuuden muutoksia kuvaava raportti:
Tuukka Rautio, ilmastoasiantuntija
p. +358 50 3961 953, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme