ICE-kontakti puhelimessa voi nopeuttaa yhteydenottoa lähiomaisiisi hätätilanteessa – näin asetat sen niin, että siitä on hyötyä
Onko sinulla puhelimesi osoitekirjassa kirjoitettuna lähiomaisen nimen eteen kirjainyhdistelmä ICE? Kenties olet ajatellut, että korostamalla In Case of Emergency -hätäyhteyshenkilöä tällä tavalla tulet helpottaneeksi viranomaisten työtä hätätilanteessa, jossa olet itse esimerkiksi tiedottomassa tilassa. Väärin – nykyaikaiset puhelimet ovat niin hyvin suojattuja, ettei pelastushenkilökunnalla ole mahdollisuutta päästä käsiksi puhelimesi yhteystietoihin lukituksen ohi. DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Mikko Valtonen kertoo, kuinka voit asettaa ICE-kontaktin puhelimeesi niin, että sen saa näkyville ilman lukituksen avaamista.

Älypuhelimien ansiosta tietoturva on vahvistunut merkittävästi. Kaksivaiheiset pääsykoodit, turvakuviot sekä kasvojen- ja sormenjälkitunnistus pitävät huolen siitä, että ulkopuolisen on huomattavasti aiempaa vaikeampaa päästä käsiksi laitteen sisältämiin tietoihin. Arkielämässä tämä on erinomaisen hyvä asia, mutta hätätilanteessa ei niinkään. Vahva lukitus estää pääsyn laitteelle ulkopuolisilta, myös pelastustehtäviä suorittavilta viranomaisilta.
”Vanhemmilla puhelimilla tapana oli lisätä ICE-etuliite osoitekirjaan läheiselle, jolla oli ajantasainen tieto puhelimen omistajan sairauksista ja lääkityksistä. Tarkoitus oli tarjota hätätilanteen varalta viranomaisille tieto siitä, kelle kannattaa ensi tilassa soittaa. Älypuhelinten myötä tuo käytäntö on auttamattomasti vanhentunut. Hätätilanteen varalta yhteystietoluetteloon tallennetuista tiedoista ei ole apua, elleivät viranomaiset pääse näkemään niitä. Onneksi älypuhelimissa on erityistoiminto, jolla ICE-tiedot saa näkyviin avaamatta lukitusta”, Valtonen sanoo.
Yhteydenoton vuoro on vasta pelastustoimien jälkeen
ICE-kontaktin oikeaoppisesta asetannasta on todennäköisesti hyötyä vasta akuuttien ensihoitotoimenpiteiden jälkeen. Esimerkiksi onnettomuuspaikalle saapuvien ensihoitajien päätavoite on pelastaa loukkaantunut henkilö ja turvata tämän terveys – eikä heillä tässä vaiheessa välttämättä ole suurta tarvetta tai kykyä lähteä etsimään älylaitteeseen tallennettuja kontaktitietoja.
Sen sijaan ne voivat olla hyödyksi silloin, kun kiireelliset toimet on tehty ja tiedoton henkilö on kuljetettu sairaalaan. Viranomaisten yrityksiä saada yhteys lähiomaiseen voi hyvinkin nopeuttaa se, että tarvittavat tiedot ovat kätevästi saatavilla. Tehdessään ilmoituksen hätäyhteyshenkilölle viranomaiset voivat saada viipymättä tiedon esimerkiksi siitä, onko loukkaantuneella erityislääkitystä tai perussairautta, kuten diabetesta tai sydänvaltimosairautta.
”ICE-kontaktien lisääminen puhelimeen voi edesauttaa tiedon menemistä oikealle taholle hätätilanteessa. Samalla oikeanlaisen hoidon antaminen helpottuu. Se on yksi keinoista, jotka mahdollistavat keskeisten viranomaisten pääsyn hyödyllisiin tietoihin hätätilanteissa. Toinen on vanhakantaisempi: kirjoittaa lähiomaisen tiedot ihan fyysisesti lapulle ja joko liimata se älypuhelimen takakanteen tai säilyttää sitä helposti löydettävässä paikassa lompakossa”, Valtonen toteaa.
Näin lisäät ICE-tiedot puhelimeesi oikein
Lukitullakin puhelimella voi aina soittaa hätänumeroon. Kun lisäksi älypuhelimeen asettaa hätäyhteyshenkilön oikeaoppisesti, voi tällekin soittaa lukituksesta huolimatta. Katso alta, miten lisäys tehdään eri laitteilla.
Android
Android-laitteissa ICE-kontaktin lisäämisen tapa vaihtelee valmistajittain ja järjestelmäversioittain, mutta perusajatus on sama. Uudemmilla järjestelmäversioilla se tapahtuu Googlen ohjeiden mukaan valitsemalla Asetukset > Turvallisuus ja hätätilanteet > Hätäyhteyshenkilöt. Lukitusnäytölle on mahdollista lisätä myös tekstiä, kuten nimiä, puhelinnumeroita tai terveystietoja.
iPhone
Applen iPhonella hätäyhteyshenkilön lisäämiseen tapahtuu Applen ohjeen mukaan Terveys-sovelluksen kautta valitsemallaYhteenveto > Profiilikuva yläkulmassa > SOS-tiedot > ICE-yhteyshenkilöt > Muokkaa > Lisää ICE-yhteystieto. Valitun kontaktin yhteyteen voi lisätä tiedon siitä, onko henkilö esimerkiksi puoliso, sukulainen tai ystävä. SOS-tietoihin voi lisätä myös henkilökohtaisia terveystietoja sairauksista lääkityksiin ja allergioihin.
Näin ICE-kontaktille soitetaan avaamatta lukitusta
Android-puhelimella hätäyhteyshenkilön saa näkyviin, kun pyyhkäisee lukitusruutua ylöspäin ja klikkaa kohtaa Hätäpuhelu. Avautuvassa valikossa voi paitsi soittaa paikalliseen hätänumeroon, myös ottaa yhteyden omistajan valitsemiin ICE-kontakteihin.
Lukitusta iPhonesta tiedot saa esille Hätätila-painikkeen kautta ja valitsemalla sen jälkeen SOS-tiedot. SOS-tiedot-nappi näkyy myös laitteen kysyessä pääsykoodia.
Lisätietoja medialle
Mikko Valtonen, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 5290, mikko.valtonen@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Onko 9%&GR hyvä salasana? DNA:n tietoturva-asiantuntija muistuttaa hyvistä salasanakäytännöistä maailman salasanapäivän aattona30.4.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Torstaina 1.5.2025 vietetään vapun lisäksi maailman salasanapäivää, jonka tarkoitus on muistuttaa paremmista salasanakäytännöistä. Yleinen harhakäsitys on, että salasanan pitäisi näyttää kryptiseltä, jotta se suojaisi. DNA:n tietoturva-asiantuntijan mukaan käsitys on vanhentunut, sillä uudet menetelmät pystyvät purkamaan lyhyitä salasanoja helposti, vaikka ne sisältäisivät erikoismerkkejä epämääräisessä järjestyksessä.
Is 9%&GR a good password? DNA’s information security expert gives a reminder of good password habits on the eve of World Password Day30.4.2025 08:55:00 EEST | Press release
Thursday, May 1, 2025, will be – in addition to May Day – World Password Day, that promotes better password habits. It is a common misconception that a password should look cryptic in order for it to provide protection. According to DNA’s information security expert, this notion is outdated, as new methods are easily able to decrypt short passwords even if they contain special characters in a vague order.
Espanjan ja Portugalin sähkökatkot herättivät kysymyksiä – näin käy viestintäverkoille Suomessa, jos sähköt katkeavat29.4.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Espanjan ja Portugalin sähköt katkesivat laajasti tämän viikon maanantaina. Mediatietojen perusteella kyse oli ainakin Espanjassa maan historian pahimmasta sähkökatkosta. Katko kesti paikoin jopa lähes 20 tuntia. Esimerkiksi kodinkone-, liikenne-, valaistus- ja maksupääteongelmien lisäksi myös viestintäverkoissa syntyi katkon vuoksi suuria haasteita. Miten Suomen viestintäverkoille käy sähkökatkon sattuessa? DNA:n asiantuntija kertoo.
Färre barn än tidigare har en egen telefon24.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Färre barn än tidigare i åldern 5–7 år har en egen telefon för personligt bruk. Särskilt bland de yngsta barnen har andelen som äger en egen smarttelefon minskat, konstaterar DNA:s årliga Skolbarnundersökning.
Aiempaa harvemmalla pienellä lapsella on ikioma puhelin24.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Aiempaa harvemmalla 5–7-vuotiaalla lapsella on oma puhelin henkilökohtaisessa käytössään. Pienimpien lasten keskuudessa varsinkin oman älypuhelimen omistaminen on vähentynyt, selviää DNA:n vuosittain teettämästä Koululaistutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme