Raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei vähene työsuhdeturvaa heikentämällä
Hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön alla toimivan Työelämän tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmän toimikausi päättyi 28. helmikuuta. Toimeksiantona oli Orpon hallitusohjelman mukaisesti muun muassa kohdistaa tehokkaampia keinoja raskauteen ja perhevapaaseen perustuvan syrjinnän ehkäisyyn. Työryhmä listaa lainsäädäntöehdotuksia raskaus- ja perhevapaasyrjintään puuttumiseksi loppuraportissaan.
Tilastokeskuksen viime vuonna toteuttaman selvityksen perusteella joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää Suomessa. Tyypillisesti raskaus- ja perhevapaasyrjintä liittyy muun muassa määräaikaisen työsopimuksen jatkamatta jättämiseen sekä perhevapaalta palaamiseen.
Samaan aikaan työryhmän toimikauden aikana hallitus on valmistellut merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden työsuhdeturvaan. Näitä heikennyksiä ovat esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden solmiminen ilman perustetta vuoden ajaksi sekä henkilöperusteisen irtisanomissuojan heikentäminen.
– Kun otetaan huomioon raskaus- ja perhevapaasyrjinnän tyypillisimmät ilmenemismuodot, valmisteilla olevat lainsäädäntötoimet ovat ristiriidassa työryhmän tavoitteiden kanssa, STTK:n juristi Ville Kirvesniemi sanoo.
– Muutosten kielteiset vaikutukset raskaus- ja perhevapaasyrjintään tulevat olemaan paljon merkittävämpiä kuin työryhmän esittämät toimet turvan parantamiseksi. Tästä syystä hallitusohjelman kokonaisvaikutukset todennäköisesti lisäävät eivätkä vähennä raskaus- ja perhevapaasyrjinnän riskiä.
Työryhmän lainsäädäntöehdotukset eivät ole riittäviä
Palkansaajakeskusjärjestöt ehdottivat työryhmän toimikauden aikana useita lainsäädännöllisiä keinoja syrjintään puuttumiseksi, joista suurin osa ei kuitenkaan päätynyt yhteisesti esitetyksi ehdotukseksi raporttiin. STTK pitää tätä erittäin valitettavana ottaen huomioon, miten pitkään jatkuneesta, haitallisesta ja laajasta ilmiöstä raskaus- ja perhevapaasyrjinnässä on kyse.
Lisäksi STTK korostaa, että työryhmän loppuraportissa esitettävät lainsäädäntöehdotukset ovat enimmäkseen kosmeettisia eivätkä missään nimessä riittäviä vähentämään raskaus- ja perhevapaasyrjintää.
– Esimerkiksi määräaikaisten työsuhteiden osalta loppuraportissa ehdotetaan vain selvennyksiä laissa käytettyihin sanamuotoihin. Korjaus ei missään määrin ole riittävä – varsinkaan, kun on tiedossa, että syrjintä on tyypillistä nimenomaan määräaikaisissa työsuhteissa, joihin ollaan jo tekemässä merkittäviä heikennyksiä, Kirvesniemi sanoo.
Vaikka ehdotetut toimenpiteet ovat riittämättömiä, STTK:n mielestä niitä tulee edistää, jotta raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kitkemiseen saataisiin edes joitakin lisätyökaluja tällä hallituskaudella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Kirvesniemijuristi
Puh:040 681 8312ville.kirvesniemi@sttk.fiTietoja julkaisijasta
STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STTK ry.
STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät28.4.2025 09:35:28 EEST | Tiedote
Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.
STTK: Hallituksen hulppeat veronkevennykset velkaantuneessa Suomessa ovat vastuuttomia23.4.2025 22:42:43 EEST | Tiedote
Puoliväliriihessään hallitus päätti alentaa verotusta merkittävästi, noin kaksi miljardia euroa. Hallitus on lisäksi päättänyt nostaa puolustusmenoja lähes neljä miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Samanaikaisesti julkisen talouden alijäämä oli viime vuonna peräti 4,4 prosenttia BKT:stä, ja Suomi joutunee siksi EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn.
STTK: Suomella ei ole varaa nuorten kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen8.4.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
15–24-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut rajusti. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400. Ilmiötä ja sen ratkaisuja käsitellään STTK:n uudessa Policy Briefissä.
STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote
Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist
Henkilöstön hallintoedustusta yrityksissä on vahvistettava1.4.2025 10:27:25 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustus toteutuu Suomessa vain harvoin. Jotta tilanne parantuisi, hallintoedustuksen soveltamisrajaa on laskettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Henkilöstön hallintoedustus tulisi järjestää ensisijaisesti yrityksen hallituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme