Tämä vuosi tuo uusia palveluita Varhaan
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ottaa käyttöön uusia palveluita, kuten työkyvyn tuen osaamiskeskuksen, toimintakykypoliklinikan ja omatiimimallin vuonna 2025. Tavoitteena on perustaa myös kolmen hyvinvointialueen yhteinen psykososiaalinen osaamiskeskus.

Tänään julkistettiin Varsinais-Suomen Kestävän kasvun hankkeiden välikatsaus, joka esittelee Euroopan unionin NextGenerationEU-elpymisrahoituksella saavutettuja tuloksia vuodelta 2024. Rahoituksen turvin Varhassa on kehitetty ja otettu käyttöön useita vaikuttavia palveluita.
- Nämä uudistukset helpottavat tarpeen mukaisiin palveluihin pääsyä, karsivat toimintojen päällekkäisyyksiä, lisäävät henkilöstön työhyvinvointia ja säästävät kustannuksia, hankejohtaja Mia Oksa iloitsee.
Ulkopuolisen rahoituksen avulla Varsinais-Suomen hyvinvointialue on kehittänyt sosiaali- ja terveyspalveluitaan vilkkaasti myös taloudellisesti haastavina aikoina.
- Yhdenvertaisuus on keskeinen periaate Varhan palveluiden uudistamisessa. Kun onnistumme siirtymään vaikuttavampiin työtapoihin ja -välineisiin, voimme turvata asiakkaidemme tasavertaisen hoitoon pääsyn myös tulevaisuudessa, konsernipalvelujohtaja Laura Saurama arvioi.
Tänä vuonna Varha vakiinnuttaa muun muassa seuraavat uudet palvelut:
Omatiimimallista jatkuvuutta hoitoon sote-keskuksissa
Omatiimimalli on laajennettu versio kansallisesta omalääkärimallista. Tavallisimmin omatiimiin kuuluu lääkäri ja hoitaja, mutta tarvittaessa tiimiä laajennetaan. Tuttu hoitotiimi merkitsee suunnitelmallisempaa hoitoa ja parempia hoitotuloksia. Näin palveluiden tarve pienenee ja niiden saatavuus paranee.
Tähän mennessä jo 65 prosentille varsinaissuomalaisista on nimetty oma hoitava tiimi. Tiimit on nimetty Turun, Kaarinan, Kustavin, Loimaan, Naantalin, Paimio-Sauvon, Raision-Ruskon, Taivassalon ja Vehmaan terveysasemilla. Henkilöstö on kokenut, että potilaat ovat olleet tyytyväisiä uudistukseen ja tuttu ammattilainen vahvistaa potilaan luottamusta terveydenhuoltoon.
Loput varsinaissuomalaiset saavat omatiimin kesään 2025 mennessä.
Työkyvyn tuen osaamiskeskus edistää kuntoutumista
Työkyvyn tuen osaamiskeskus kokoaa aiemmin erillään toimineet sosiaali- ja terveydenhuollon työkyvyn tuen palvelut yhteistyöhön keskenään ja tarjoaa niille keskitetysti asiantuntijatietoa sekä -ohjeistusta.
Asiakkaalle uudistus merkitsee sitä, että hänen palvelutarpeensa tunnistetaan ja tarpeen mukainen palvelu päästään aloittamaan tulevaisuudessa aiempaa varhaisemmin. Tämä tukee asiakkaan kuntoutumista, ehkäisee ongelmien pitkittymistä ja vaikeutumista, sekä vähentää mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluiden tarvetta.
Vaikutukset voivat olla merkittäviä myös kustannusten näkökulmasta. Eniten palveluita tarvitsevien työttömien sosiaali- ja terveyspalveluiden keskimääräiset vuosikustannukset ovat noin 25 000 euroa henkilöä kohden.
Toimintakykypoliklinikalla kuntoutetaan parempaan arkeen
Toimintakykypoliklinikka on Suomen ensimmäinen erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhdyspinnassa toimiva kuntouttava poliklinikka työikäisille potilaille, joiden vaikeisiin ja pitkittyneisiin kehon oireisiin, esimerkiksi väsymysoireisiin tai long covidiin, ei ole hoidosta huolimatta löytynyt helpotusta muista terveyspalveluista.
Moniammatillinen poliklinikka on kehittänyt ainutlaatuisen toimintamallin, jonka avulla potilaiden toimintakyky ja elämänlaatu ovat kohentuneet jopa vuosien tuloksettoman tutkimus- ja hoitokierteen jälkeen. Samalla kuntoutus on vähentänyt terveyspalvelujen suurkäyttöä, esimerkiksi vastaanottokäyntien, erilaisten tutkimusten ja laboratoriopalveluiden tarvetta. Muun muassa päivystyskäynnit näiden oireiden vuoksi ovat loppuneet lähes kokonaan.
Tavoitteena yhteinen osaamiskeskus mielenterveyskriisin ratkaisuksi
Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan yhteistyöalueelle tavoitellaan yhteistä Länsi-Suomen psykososiaalista osaamiskeskusta, joka turvaisi jatkossa alueen asukkaille heidän tarpeidensa mukaisen psykososiaaliseen hoitoon ja tukeen pääsyn ennen kuin ongelmat vaikeutuvat ja monimutkaistuvat.
Osaamiskeskuksen avulla voidaan varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset saavat alueen väestön tarpeiden mukaisen psykososiaalisen tuen ja hoidon osaamisen sekä digitaaliset työkalut, jotka noudattavat kansallista suunnitelmaa. Keskus tukisi osaltaan myös 1.5.2025 voimaan tulevan terapiatakuulain toteutumista.
Päätöstä psykososiaalisesta osaamiskeskuksesta ei vielä ole tehty, mutta sen edellytyksiä selvitetään parhaillaan.
Varsinais-Suomen Kestävän kasvun hankkeiden välikatsaus 2024.
Yhteyshenkilöt
Palveluiden kehittäminen:
Laura Saurama, konsernipalvelujohtaja, p. 040 632 9901, laura.saurama@varha.fi
Mia Oksa, hankejohtaja, p. 050 574 0521, mia.oksa@varha.fi
Omatiimimalli:
Suvi Vainiomäki, avoterveydenhuollon johtaja, p. 044 901 2817, suvi.vainiomaki@varha.fi
Toimintakykypoliklinikka:
Susanna Laivoranta-Nyman, Yliopistollisen sote-keskuksen johtaja, p. 050 511 1734, susanna.laivoranta-nyman@varha.fi
Juhani Juhola, Tyks kuntoutuksen palvelualuejohtaja, p. 040 738 9494, juhani.juhola@varha.fi
Työkyvyn tuen osaamiskeskus:
Janika Iivonen, erityisasiantuntija, p. 044 772 6026, janika.iivonen@varha.fi
Länsi-Suomen psykososiaalinen osaamiskeskus:
Jyrki Heikkilä, Tyks psykiatrian tulosryhmäjohtaja, p. 050 550 2504, jyrki.heikkila@varha.fi

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura SauramaKonsernipalvelujohtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 632 9901laura.saurama@varha.fiMia OksaHankejohtaja, Kestävän kasvun Varsinais-SuomiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:+358 50 574 0521mia.oksa@varha.fiSuvi VainiomäkiAvoterveydenhuollon johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 901 2817suvi.vainiomaki@varha.fiSusanna Laivoranta-NymanYliopistollisen sote-keskuksen johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 511 1734susanna.laivoranta-nyman@varha.fiJuhani JuholaPalvelualuejohtaja, Tyks kuntoutusVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 738 9494juhani.juhola@varha.fiJanika IivonenErityisasiantuntija, Työkyvyn tuen palvelut -hanketyöVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 772 6026janika.iivonen@varha.fiJyrki HeikkiläTulosryhmäjohtaja, Tyks PsykiatriaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 550 2504jyrki.heikkila@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Nämnden för räddningstjänster och prehospital akutsjukvård godkände förslaget om de operativa planerna för och behovsutredningarna av räddnings- och ambulansstationerna i Åbo området8.5.2025 19:28:28 EEST | Pressmeddelande
Egentliga Finlands välfärdsområde Varha inleder en betydande förnyelse av räddnings- och ambulansstationsnätet i Åbo. Målet är att stegvis ersätta de nuvarande brandstationerna med nya, moderna räddnings- och ambulansstationer före 2029. Förnyelsen baserar sig på den snabba befolkningsökningen i Åbotrakten, förändringen i servicebehoven och det tekniska åldrandet av de nuvarande fastigheterna.
Pelastus- ja ensihoitopalvelulautakunta hyväksyi esityksen Turun alueen pelastus- ja ensihoitoasemien toiminnallisista suunnitelmista ja tarveselvityksistä8.5.2025 19:28:28 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha käynnistää merkittävän uudistuksen Turun pelastus- ja ensihoitoasemaverkostossa. Tavoitteena on, että nykyiset paloasemat korvataan vaiheittain uusilla, nykyaikaisilla pelastus- ja ensihoitoasemilla vuoteen 2029 mennessä. Uudistuksen taustalla ovat Turun seudun nopea väestönkasvu, palvelutarpeiden muutos sekä nykykiinteistöjen tekninen vanhentuminen.
Social- samt missbruks- och mentalvårdstjänsterna intensifierar sitt samarbete - snabbare tillgång till tjänsten för klienten8.5.2025 11:41:01 EEST | Pressmeddelande
Kundhandledningen Fackla och mentalvårds- och missbrukartjänsterna på basnivå har intensifierat sitt samarbete inom hela Varha från början av maj 2025. Klienten får en omfattande bedömning av sin situation och hänvisas vidare till rätt tjänst eller till handledd egenvård.
Sosiaali- sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut tiivistävät yhteistyötään - asiakas nopeammin palveluihin8.5.2025 11:41:01 EEST | Tiedote
Varhan asiakasohjaus Soihtu sekä perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötään toukokuun 2025 alusta lähtien koko Varhan alueella. Asiakas saa laaja-alaisen arvion tilanteestaan ja haasteiden perusteella hänet ohjataan oikeaan palveluun tai ohjattuun omahoitoon.
Egentliga Finlands välfärdsområde undersökte situationen i skolorna: Nikotin på rasterna – användningen av e-cigaretter hotar skolfreden6.5.2025 13:36:28 EEST | Pressmeddelande
Varha genomförde en enkät bland läroanstalterna i regionen om elevernas användning av nikotinprodukter. E-cigaretter och nikotinpåsar har gått om användningen av traditionella tobaksprodukter i skolor i Egentliga Finland. I synnerhet utgör e-cigaretterna en utmaning för skolornas vardag. Skolorna behöver mer stöd för att kunna genomföra förebyggande rusmedelsarbete i framtiden.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme