Uusilla laskentamenetelmillä ekosysteemien hiilitaseita voidaan määrittää tarkemmin
Väitöskirjatyössä kehitettiin menetelmiä, joiden avulla hiilidioksidivuomittauksista saadaan laskettua entistä tarkempia arvioita ekosysteemien hiilitaseista ja niiden epävarmuuksista. Työn tuloksilla voidaan parantaa esimerkiksi metsien ja peltojen hiilitasearvioita kansallisissa kasvihuonekaasujen inventaarioissa ja yritysten hiililaskelmissa.
Ilmastonmuutoksen edetessä on yhä tärkeämpää ymmärtää maaekosysteemien hiilenkiertoa ja pystyä ennustamaan, mitä hiilen lähteille ja nieluille tapahtuu tulevaisuudessa. Tieto hiilenkierrosta on keskeistä myös, kun maankäyttösektorilta etsitään ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
Tietoa näihin tarpeisiin saadaan hyödyntämällä pyörrekovarianssimenetelmää, jolla voidaan suoraan mitata hiilen vaihtoa eli hiilidioksidivuota ekosysteemien ja ilmakehän välillä. Mittauksista voidaan laskea hiilitaseita eli määrittää, onko ekosysteemi toiminut hiilen lähteenä vai nieluna pidemmän ajan yli tarkasteltuna.
Mittausaikasarjassa on käytännössä aina katkoja, joten taseiden luotettavuuden kannalta on olennaista, miten puuttuvat jaksot mallinnetaan. Ilmatieteen laitoksen tutkija Henriikka Vekuri kehitti väitöstutkimuksessaan uusia menetelmiä, joilla voidaan mallintaa puuttuvia jaksoja ja arvioida hiilitaseiden epävarmuutta.
Työssä osoitettiin, että kaksi yleisesti käytettyä mallinnusmenetelmää aiheuttavat systemaattisen virheen taseisiin pohjoisilla leveysasteilla. Kansainvälisten mittausverkostojenkin käyttämä menetelmä arvioi hiilen lähteet todellista suuremmiksi ja nielut pienemmiksi, kun taas toisen menetelmän aiheuttama virhe oli vastakkainen. Kahdella koneoppimismenetelmällä saatiin tarkkoja arvioita taseista, mutta vain toisella pystyttiin arvioimaan luotettavasti myös mallinnuksen aiheuttama epävarmuus.
Tutkimuksen tuloksia voi hyödyntää kokeellisesta tutkimuksesta yritysten hiililaskentaan
Tutkimuksessa selvisi, että hiilitaseiden tarkkuuteen vaikuttivat erityisesti mittausaineistojen katkojen määrä ja etenkin pitkät yhtenäiset puuttuvat jaksot. Mittausten satunnaisvirheillä oli vain pieni vaikutus taseen kokonaisepävarmuuteen. Pyörrekovarianssimenetelmällä hiilitaseista saadaan pääasiassa hyvin tarkkoja arvioita, jopa silloin, kun suurin osa aineistosta joudutaan mallintamaan.
Tällä hetkellä pyörrekovarianssimenetelmää ei hyödynnetä kansallisessa kasvihuonekaasuinventaariossa, mutta menetelmän avulla voitaisiin parantaa inventaariossa käytettävien maankäyttösektorin laskentamenetelmien luotettavuutta.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää myös metsä- ja ruoka-alan yritysten vastuullisuusraportoinnin hiililaskennassa. Niiden avulla voidaan myös parantaa satelliittihavaintoihin perustuvaa hiilidioksidipäästöjen ja hiilinielujen kartoitusta.
Väitöskirja tarkastetaan 21.3. Helsingin yliopistossa
Henriikka Vekurin väitöstyö Reliable carbon balance estimates using eddy covariance – improved gap-filling methods and uncertainty quantification tarkastetaan perjantaina 21. maaliskuuta 2025 kello 13 alkaen Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.
Väitöstilaisuus järjestetään Kumpulan kampuksen Exactum-rakennuksessa (Pietari Kalmin katu 5, Helsinki) salissa CK112. Vastaväittäjä on apulaisprofessori Andreas Ibrom Tanskan teknillisestä korkeakoulusta, ja kustoksena toimii professori Annalea Lohila.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkija Henriikka Vekuri
Ilmatieteen laitos
p. 050 477 4910
henriikka.vekuri@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Vappuna ei vältytä sateilta, mutta poutaisiakin hetkiä on28.4.2025 13:28:12 EEST | Tiedote
Vappuna on syytä varautua sateisiin lähinnä maan etelä- ja keskiosassa. Lämpötila kohoaa ylimmillään noin kymmeneen asteeseen.
Kesä 2024 oli Lapissa lämpimin 2 000 vuoteen28.4.2025 09:57:58 EEST | Tiedote
Epäsuorat lämpötilahavainnot puiden vuosilustoista kertovat viime kesän olleen lämpimin Lapissa nykyisen ajanlaskumme aikana. Lapin kesäilmasto on siirtymässä historiallisen, luontaisen vaihteluvälinsä ulkopuolelle.
Summer 2024 in Lapland was the warmest in 2,000 years28.4.2025 09:57:58 EEST | Press release
Temperature reconstructions from tree-ring records indicate that last summer was the warmest in Lapland over the Common Era. The summer climate in Lapland is moving beyond its historical range of natural variability.
Uusi verkkosivusto näyttää, kuinka linnut ja hyönteiset liikkuvat Suomen yllä24.4.2025 09:45:05 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi verkkosivusto tarjoaa reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita lintujen ja hyönteisten liikkeistä ilmassa. Sivusto on tarkoitettu sekä ammattilaisille että luontoharrastajille.
Pääsiäisen päivitetty sääennuste: kesäisiä lämpötiloja ja paikoin lumi- ja räntäsateita17.4.2025 13:58:04 EEST | Tiedote
Hyvin lämmin ilmamassa yltää etelästä suureen osaan maata perjantaina, mutta jo lauantaina Jäämereltä alkaa virrata Suomeen kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä tulee myös sateita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme