Muutokset lainsäädännössä ja sen tulkinnassa voisivat helpottaa järviruo'on niittoja – johtaisi ympäristönsuojelullisiin ja taloudellisiin hyötyihin
BalticReed-hanke on julkaissut politiikkasuosituksen, joka koskee järviruo’on teollisen mittakaavan niittoa ja siihen liittyviä vesioikeudellisia ratkaisuja. Suositus esiteltiin Turun Virastotalolla 18.3.2025 järjestetyssä tilaisuudessa, jossa käsiteltiin järviruo’on niittoihin liittyviä lainsäädännöllisiä ja menettelytavallisia haasteita.

Järviruo’on teollisen mittakaavan niitto on mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa, mutta käyttöoikeuskysymykset ja ympäristövaikutukset on ratkaistava huolellisesti. Lainsäädännön pienet muutokset voisivat selventää niittohankkeiden oikeudellisia edellytyksiä ja helpottaa niiden toteuttamista.
Järviruo'on niitolla lisätään rannikkoalueiden monimuotoisuutta
Järviruoko on monivuotinen heinäkasvi, jonka määrä on lisääntynyt Itämeren rannikkoalueilla rehevöitymisen ja ranta-alueiden laidunnuksen vähenemisen takia. Järviruo’on niitto on tarpeen ranta-alueiden ennallistamiseksi ja monimuotoisuuden lisäämiseksi. Rantojen avaaminen luo elinympäristöjä monille kasvi- ja eläinlajeille, mistä varsinkin monet kahlaajalintulajit hyötyvät.
Teollisen mittakaavan niitto voi palvella taloudellisia ja ympäristönsuojelullisia tarpeita. Järviruo'olle olisi nykyisin vahvaa kysyntää erilaisten tuotteiden raaka-aineena, kuten kattomateriaalina, huussikarikkeena, rehuna ja maanparannusaineena. Niiton suunnittelu on tehtävä tarkasti ottaen huomioon sen ympäristövaikutukset, jotka voivat riippua toteutustavasta ja ajankohdasta. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paras ratkaisu on mosaiikkimainen ruovikko, jossa eläimille jää myös pesimä- ja piilopaikkoja. Niittojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös eläinten pesinnän ajankohdat.

Politiikkasuosituksen soveltaminen helpottaisi niittoja vesialueilla
Politiikkasuosituksessa esitetään ratkaisuja, kuten laajan mittakaavan niiton sisällyttäminen haitan poistamistoimenpiteisiin, vesilain selventäminen käyttöoikeuksien tarpeesta ja niittohankkeiden sisällyttäminen vähäisen käyttöoikeuden myöntämisperusteisiin. Nämä muutokset helpottaisivat lupaprosessia ja käyttöoikeuksien järjestämistä.
"Vesilain säännökset eivät erityisesti koske järviruo’on niittohankkeita ja tarvitsisivat selvennystä, jotta niittoja ja järviruo´on hyödyntämistä voitaisiin toteuttaa sujuvammin. Järviruo’on teollisen mittakaavan niittohankkeiden oikeudelliset haasteet liittyvät vesialueiden omistuksen hajanaisuuteen, mikä vaikeuttaa omistajien suostumusten hankkimista ja tiedoksiantojen toimittamista. Käyttöoikeuksien järjestäminen on haastavaa sillä järjestäytymättömässä vesiosakaskunnassa voi olla satoja osakkaita, jotka eivät välttämättä edes tiedä kuuluvansa vesiosakaskuntaan. Vesilain mukaan toimenpiteet toisen omistamalla vesialueella vaativat omistajan suostumuksen tai viranomaisen myöntämän käyttöoikeuden." kommentoi Michelle Kozlova BalticReed -hankkeen koordinaattori Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.
"Vaikka aloittaisikin niittojen suunnittelun hyvissä ajoin, aina tulee yllätyksiä matkan varrella. Olisi tärkeää, että näihin muutoksiin voisi reagoida nopeammin, mitä nykyiset käytännöt ja lainsäädäntö eivät mahdollista. Jos niittokohdetta pitää vaihtaa kesken kauden, voi olla haastavaa saada uutta niittoa toteutettua kauden aikana, kun prosessi pitää aloittaa alusta. Maanomistajien kanssa sopiminen voi olla aikaan vievää ja luonnontarpeiden selvitys viranomaisilta kestää. Eri alueiden välillä voi olla eri ohjeistuksia viranomaistahoilta, kuten tulkinnat niittojen ajankohdista, lupatarpeista sekä vesialueen määrityksestä.’’ kertovat Ruokomestarit Oy:n omistajat Sauli Tikka ja Richard Jensen.
Politiikkasuositus julkaistaan osana BalticReed-hanketta, joka pyrkii parantamaan Itämeren tilaa edistämällä järviruo’on arvoketjuja aina niiton suunnittelusta niiton jatkokäyttöön.
Politiikkkasuositus on luettavissa julkaisuarkisto Doriassa: Politiikkasuositus: Järviruo’on teollisen mittakaavan niitto – vesioikeudelliset ratkaisut
Politiikkasuositus julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi julkaisuarkistossa myöhemmin.
Lisätietoja:
Michelle Kozlova
Koordinaattori, BalticReed-hanke
michelle.kozlova@ely-keskus.fi
0295 022 135, vaihde 0295 038 000
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kylmyys hidastaa valkoposkihanhien kevätmuuttoa29.4.2025 13:59:55 EEST | Tiedote
Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaisia valkoposkihanhien kevätmuutossa. Sunnuntaina 13.4. havaitun muuttoaallon jälkeen seuraava muuttoaalto saapui Suomeen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Muuttoaaltojen välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme