Akava ry

Akava: Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki kaipaavat uudistamista

Jaa

Tuoreen Akava Works -kyselyn mukaan syrjintää oli havainnut työpaikallaan 16 prosenttia akavalaisista ja 20 prosenttia muista vastanneista. Työpaikoilla tapahtuvasta ja työnantajalle ilmoitetusta syrjinnästä saatiin ratkaistua vain murto-osa, 12 prosenttia.  Akava esittää, että lakeihin sisältyviä oikeuksia ja velvollisuuksia yhdenmukaistetaan sekä parannetaan yksilön oikeussuojaa. Tämä edellyttää tasa-arvolain kokonaisuudistusta ja yhdenvertaisuuslain päivittämisen jatkamista.

– Syrjintä, häirintä ja vihapuhe ovat Suomen työelämässä yhä merkittäviä ongelmia. Ne vaikuttavat työpaikkojen ja koko yhteiskunnan tuottavuuteen ja hyvinvointiin. Vaikka työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus puuttua tietoonsa tulleeseen syrjintään, lähes kolmasosassa (29 prosentissa) työnantajalle raportoiduista tapauksista jätettiin puuttumatta syrjintään, sanoo Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies.

Yleisimmät yksittäiset syrjintäperusteet olivat kyselytulosten mukaan mielipide, ikä ja sukupuoli. Lähes kolmasosa, 31 prosenttia, oli kokenut syrjintää vähintään kahdella eri perusteella, joista yleisimmät olivat ikä ja sukupuoli sekä ikä ja mielipide. Työpaikoilla syrjintää koetaan useimmiten arvostuksen saamisessa sekä esihenkilön ja työtovereiden asenteissa. Myös uralla etenemisessä, palkkauksessa ja työnhaussa koetaan kyselyn mukaan syrjintää.

– Syrjintää kokeneet kertoivat syrjinnästä useimmin esihenkilölleen tai työkavereilleen. On huolestuttavaa, että 19 prosenttia syrjintää kokeneista jätti viemättä asian eteenpäin ja että määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevät alle 35-vuotiaat naiset kertoivat kokemastaan syrjinnästä kaikkein harvimmin. Työntekijöiden oikeussuojaa pitää vahvistaa, lisää Akavan tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko.

– Moninaiset taustat, osaamiset ja elämäntilanteet tuovat työpaikoille sekä uusia mahdollisuuksia että pulmia. Työpaikoilla on tärkeä laatia toimintaohjeet yhteistyössä henkilöstön kanssa syrjinnän, häirinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja tunnistamiseksi. Menettelytavat ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi pitää määritellä ja viestiä henkilöstölle, Savinko painottaa.

Akava korostaa, että työelämän tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vaativat jatkuvaa työtä ja poliittista tahtoa. 

– Viimeaikainen kansainvälinen kehitys osoittaa, että saavutettuja oikeuksia voidaan menettää, jos niitä ei puolusteta. Jopa vakiintuneissa demokratioissa voidaan nähdä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä heikentävää politiikkaa. Meidän on syytä oppia tästä ja huolehtia, ettemme astu samalle tielle. Avoin ja monimuotoinen demokratia on Suomen etu, Sahamies korostaa.

Akavan ratkaisuesitykset tasa-arvoisen, yhdenvertaisen ja syrjimättömän työelämän rakentamiseksi

Akava on julkistanut linjaukset tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, jotka ulottuvat vuosikymmenen loppuun. Keskeisimmät ratkaisuehdotukset ovat:

  1. Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain uudistaminen: Selkeämmät säännöt, vahvempi oikeussuoja.
  2. Palkkatasa-arvo ja uramahdollisuuksien yhdenvertaisuus: Palkka-avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisäävä sääntely.
  3. Segregaation purkaminen: Sukupuolittuneiden urapolkujen murtaminen ja moninaisten valintojen tukeminen.
  4. Työpaikkojen turvallisuus, syrjinnän ja häirinnän ehkäisy: Työnantajien vastuun selkeyttäminen ja työsuojelun vahvistaminen.
  5. Perheystävällinen työelämä: Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen sekä työn ja hoivan parempi yhteensovittaminen.

Tutustu Akavan tuoreisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslinjauksiin.

Akava Works -kyselyssä selvitettiin syrjintähavaintoja ja -kokemuksia vastaajien nykyisessä työpaikassa. Kysely tehtiin kesällä 2024 ja sen toteuttajana oli Verian. Kyselyyn vastasi 1 003 akavalaista ja 2 146 muuta palkansaajaa. Yhteensä vastaajia oli 3 149.

Tutustu kyselyn tuloksiin.

Katso keskustelu "Ratkaisuehdotuksia tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen työelämän hyväksi" tänään 19.3. kello 12.30–13.30 osoitteessa https://akavaworks.fi/live/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote

Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.

Akava: Puolivälitarkastelusta tarvitaan päätöksiä ikäsyrjinnän poistamiseksi8.4.2025 15:39:35 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että hallituksen puolivälitarkastelussa pitää tehdä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi. Tähän on hyvät lähtökohdat selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotusten pohjalta, joiden tavoitteena on lisätä 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä. Ehdotuksiin kuuluu uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye