Rakennus- ja kaavatiedot kokoavan järjestelmän karttapalvelu avattu
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) karttapalvelu ja paikkatietorajapinnat on avattu sekä kansalaisten että viranomaisten käyttöön. Tietojärjestelmään kootaan rakennus- ja kaavatiedot koko Suomesta. Valtakunnallisella järjestelmällä tavoitellaan sujuvampaa tiedonkulkua.

Nyt avattujen palveluiden kautta voi katsoa Ryhti-järjestelmään tähän mennessä tallennettua tietoa rakennuksista ja kaavoituksesta. Tiedot täydentyvät sitä mukaa kun kunnat ja maakuntien liitot siirtyvät Ryhti-järjestelmän käyttäjiksi.
Sujuvampaa tiedonkulkua virastojen ja kuntien välille
Rakennetun ympäristön tietojen kokoamisessa yhteen valtakunnalliseen tietojärjestelmään tavoitellaan muun muassa tiedonkulun sujuvoittamista.
— Esimerkiksi Verohallinto ja Maanmittauslaitos voivat lukea tietoja suoraan Ryhti-järjestelmästä ilman, että kunnat joutuvat toimittamaan niitä valtiolle moneen kertaan, kertoo Suomen ympäristökeskuksen hankepäällikkö Päivi Malmi.
Myös kansalaisille Ryhti-järjestelmä tarjoaa aiempaa kätevämmin tietoa omasta elinympäristöstä ja sen muutoksista.
— Jatkossa kaavoitusprosessin seuraaminen onnistuu samassa järjestelmässä ja samoilla tiedoilla niin mökkipaikkakunnalla kuin vakituisessakin asuinpaikassa, Malmi jatkaa.
Pidemmän tähtäimen tavoite on, että nykyistä helpommin hyödynnettävä tieto tuottaa myös uusia palveluita ja uutta liiketoimintaa sekä viime kädessä nykyistä kestävämpiä, terveellisempiä ja viihtyisämpiä asuinympäristöjä.
Avointa tietoa jaetaan vastuullisesti
Nyt avattu karttapalvelu konkretisoi hyvin sitä, mistä Ryhti-järjestelmässä on kyse.
— Tähän mennessä tiedot ovat olleet hajallaan kuntien ja valtion tietojärjestelmissä. Ryhdin avoimien palveluiden kautta sekä kansalaiset, yritykset että viranomaiset pääsevät hyödyntämään julkisissa prosesseissa syntynyttä tietoa, Malmi kertoo.
Karttapalvelu on kaikkien käytettävissä, eikä avointen aineistojen katselu vaadi kirjautumista. Viranomaisten kanssa on yhteistyössä tarkkaan määritelty, millä periaatteilla järjestelmän tietoja voidaan jakaa eri asiakasryhmille. Osaan aineistoista on pääsy vain viranomaisilla.
Järjestelmän turvallisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota kaikissa toteutusvaiheissa. Yhdessä sovitut toimintatavat rakennettua ympäristöä koskevan tiedon jakamiseen ja säilyttämiseen parantavat tilannetta nykyisestä, jossa käytäntöjä on ollut useita.
Tiedot täydentyvät lähivuosina
Ryhti-järjestelmän karttapalvelusta löytyy tällä hetkellä tietoa olemassa olevista ja puretuista rakennuksista sekä rakentamisluvista. Rakennuksista kerrotaan perustietoja, kuten rakennuksen valmistumisvuosi, käyttötarkoitus ja lämmitystapa.
Rakennustiedot perustuvat vielä toistaiseksi Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmään, kunnes kunnat siirtyvät toimittamaan tietoja suoraan Ryhti-järjestelmään viimeistään vuoden 2029 alusta lähtien.
Voimassa olevat asema- ja yleiskaavat on kerätty palveluun toistaiseksi vain pilottialueina toimineista Etelä- ja Pohjois-Savosta. Tietomäärä kasvaa, kun kunnat ja maakuntien liitot siirtyvät Ryhti-järjestelmän käyttäjiksi. Kuntien siirtymäaika päättyy vuoden 2028 loppuun.
Osa rakennetun ympäristön digimurrosta
Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä (Ryhti) on uusi tietojärjestelmä, johon kootaan alueidenkäytön ja rakentamisen tiedot koko Suomesta. Järjestelmän ylläpidosta vastaa Suomen ympäristökeskus (Syke), ja sen teknisestä toteutuksesta Solitan, Sitowisen ja Ubigun muodostama ryhmittymä.
Ryhti-järjestelmän perustaminen on osa ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Ryhti-hanketta, jonka tehtävänä on luoda vuosina 2020–2025 perusta koko maan kaavoitus- ja rakentamislupatiedon digitaaliselle hyödyntämiselle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi MalmiHankepäällikkö (Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä)Suomen ympäristökeskus (Syke)
Puh:029 525 1831etunimi.sukunimi@syke.fiMediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 28.4.–2.5.202524.4.2025 12:40:26 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Viikkokatsaus 22.–25.4.202517.4.2025 13:31:13 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme