Planen för sommargatorna i Berghäll är klar och byggandet närmar sig
Helsingfors utvidgar gatornas gång- och vistelseområden i Berghäll och Åshöjden under den kommande sommaren. Sommargatorna i Berghäll har planerats tillsammans med invånarna och aktörerna i området. Gatubyggandet inleds uppskattningsvis i slutet av april. Man kan under hela sommaren avgiftsfritt ordna egna evenemang på evenemangsscenen som kommer till Björnparken.

Sommargatorna ger stadsborna möjligheter att tillbringa tid tillsammans och separat såväl aktivt som avslappnat. Helheten av sommargatorna i Berghäll omfattar områden med olika tema och stämning som förenas av en samhällelig, öppen och kreativ atmosfär i Berghäll. Målet är att förbättra stadsbornas trivsel i området.
Byggandet av sommargatorna inleds uppskattningsvis i slutet av april. Totalt kommer sommargator på cirka en kilometer att byggas längs Porthansgatan, Flemingsgatan och Vasagatan. De viktigaste öppna platserna i sommar kommer att finnas i omgivningen av Björnparken och vid Franzénsplatsen. Det kommer att byggas fyra mindre öppna platser i sommar i Berghäll. Förnyade och mer omfattande krukplanteringar än tidigare placeras längs Tavastvägen.
Sommargatorna byggs i huvudsak på gatuparkeringar med planteringar och inredning. Sommargatorna byggs lätt utan större strukturella ändringar i de nuvarande gatstrukturerna. I höst är sommargatorna synnerligen lätta att ta ner för vintern , då trafikarrangemangen återställs.
På Porthansgatan förblir körfältens bredd oförändrad för att även spårvagnarna ska kunna trafikera på gatorna under sommaren. Avsmalningen av körfälten på tillfälliga gårdsgator på Flemingsgatan och Vasagatan gör det möjligt att utveckla trivseln på gatorna så att trottoarerna inte behöver begränsas.
Affärer och restauranger på gatunivå utvidgar sin verksamhet till alla sommargator. Redan under tidigare somrar har många restauranger spridit sig till gatuparkeringen med sina parklet-terrasser. I sommar kommer cirka tio företag att utnyttja möjligheten att utvidga sitt utrymme ytterligare längs gatorna.
På sommargatan lämnas även plats för service- och angöringstrafik. Det kan förekomma små ändringar i rutterna i fråga om resor med bil inom Berghäll, men det finns dock en fri led till varje fastighet. Taxistationen är även i fortsättningen belägen i omgivningen av Björnparken och rutterna för kollektivtrafiken förblir i huvudsak oförändrade.
Gemensam planering tillsammans med stadsborna och aktörerna i området
Planeringen av sommargatorna har byggt på stadsbornas och sammanslutningarnas samt andra aktörers tankar och idéer i Berghäll. Hösten 2024 har stadsborna fått delta i planeringen via en webbenkät och invånartillställningar i Berghäll. Planerna har beretts även i en grupp av företagare och aktörer i området med metoder för gemensam planering.
Aktörernas och invånarnas önskemål syns i den färdiga planen. Exempelvis Flemingsgatans Pride-gata, Vasagatans gungor, Björnparkens spel- och lekområden, riklig växtlighet och beaktandet av pollengivare i valet av växter är idéer som tas direkt från invånarnas önskemål till planerna. Sommargatornas trafikrelaterade lösningar har fortfarande samordnats med preciserade arrangemang på byggena nära sommargatorna för att rörligheten ska påverkas så lite som möjligt.
Den cirkulära ekonomin syns i planeringen
Ungefär hälften av utrustningen på sommargatorna i Berghäll är från Helsingfors tidigare gatuförsök och återanvänds. Utrustningen som används i Berghäll har tidigare använts i Esplanadförsöket och i sommargatuobjekten i centrum. När utrustningen återanvänds är sommargatornas koldioxidavtryck och kostnader mindre. Utöver den utrustning som återanvänds kompletteras helheten med nya bänkar och andra möbler. Utrustningen har valts med beaktande av återanvändbarheten även efter sommargatorna i Berghäll. Utrustningen följer tydliga former och har en grov och förenklad stil samt en skala som lämpar sig för gaturummet och omgivningen i Berghäll.
Den väsentliga bildaren av sommargatornas profil och stämning är den rikliga och frodiga vegetationen, dit funktionerna placeras. Med hjälp av vegetationen införs mjuk kontrast på gatuområden som annars är mycket urbana. Likt utrustningen har man kunnat återanvända bland annat lager- och olivträd, som är bekanta från Esplanaderna, i krukplanteringar på Tavastvägen.
Evenemangsscenen i Björnparken kan reserveras avgiftsfritt
Den temporära evenemangsscenen som ska byggas mellan Björnparken och Matti Helenius parken samt det därtill förenade evenemangsområdet vid Björnparken kan reserveras av stadsborna 16.5–30.9.2025. På evenemangsscenen ser man under sommaren även områdets aktörers, såsom Konstuniversitetets program.
– Det är fint att staden erbjuder kulturaktörerna en möjlighet att utnyttja evenemangsscener på sommargatorna. Detta stödjer tillgängligheten av konst och frigör stadsrummet genom mångsidiga evenemang, konstaterar Karoliina Korvuo, som är anställd vid Konstuniversitetets studentkår och som producerar popup-programmet Den fria konstens rum i månadsskiftet juli–augusti.
Scenen och området kan reserveras från måndag till söndag klockan 9–21. Reservationen kan göras för högst sex timmar i taget och den är avgiftsfri. Användningen av ljudanläggningar bör upphöra senast klockan 21.00. Scenen kan reserveras på Varaamos webbplats på adressen varaamo.hel.fi/sv från början av maj. Vid användning av evenemangsscenen bör reglerna för användningen av scenen följas. Med hjälp av reglerna säkerställs att användningen inte orsakar störningar för invånarna och aktörerna i närområdet.
Sommargatorna inverkan bedöms noggrant
Med hjälp av sommargatorna utreds hur de bestående promenadmiljöåtgärderna lämpar sig för varje objekt. Sommargatuobjekten bedöms, lärdomar samlas om dem och slutligen genom politiskt beslutsfattande genomförs bestående förbättringar i stadsläget.
Helsingfors bedömer konsekvenserna av sommargatorna mångsidigt. I konsekvensbedömningen fäster man uppmärksamhet bland annat vid serviceföretagens affärsverksamhet samt vid trafikmängder och -flödet. På sommargatorna undersöks dessutom deras inverkan på servicetrafikens smidighet, buller, luftkvalitet, naturens mångfald och människornas trivsel.
Kontakter
Valtteri Karttunen
Projektchef
Helsingfors stad
Trafik- och gatuplanering
tfn 09 310 52747
valtteri.karttunen@hel.fi
Henna Kluge
Trafikingenjör
Helsingfors stad
Trafik- och gatuplanering
tfn 09 310 21337
henna.kluge@hel.fi
Bilder

Länkar
Andra språk
Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Teollisuuskadun tunneli sekä Veturitie Triplan kohdalla suljettu autoliikenteeltä yöaikaan 13.–16.5.9.5.2025 14:56:30 EEST | Tiedote
Sulku on voimassa päivittäin kello 22–6, ja se johtuu huoltotöistä ja pesuista.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 8.5.20258.5.2025 18:45:20 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 8.5.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 22.5.2025
Gräsvikens metrostation utvecklas7.5.2025 14:50:45 EEST | Pressmeddelande
Vi vill utveckla kvarteret kring Gräsvikens metrostation och Gräsvikstorget. I kvarteret planeras nya tjänster, affärslokaler och bostäder för ca 700 personer. En reservation för utveckling söks för området. Stadsborna kan säga vad de tycker om planeringen med en Säg din åsikt -enkät fram till 21. maj.
Ruoholahden metroasemaa kehitetään7.5.2025 14:50:45 EEST | Tiedote
Ruoholahden metroaseman korttelia sekä Ruoholahdentoria halutaan kehittää. Kortteleihin suunnitellaan uusia palveluja, liiketiloja ja asuntoja noin 700 asukkaalle. Alueelle haetaan kehittämisvarausta. Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä suunnittelusta Kerro kantasi -kyselyssä 21. toukokuuta asti.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 6.5.20256.5.2025 19:59:25 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 6.5.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum