SDP EDUSKUNTA

SDP:n Koskinen, Kumpula-Natri ja Kari: Valkoisen kirjan myötä EU:lle vahvempi rooli puolustuksessa

Jaa

SDP:n ulkopoliittinen johto osoittaa tukensa puolustuksen valkoisen kirjan peruslinjoille.

Euroopan komissio julkisti eilen puolustuksen valkoisen kirjan, jonka tavoitteena on varmistaa, että Euroopalla on "vahva ja riittävä" puolustuksen perusta vuoteen 2030 mennessä. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri ja puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari pitävät paperia hyvänä pohjana eurooppalaiselle yhteistyölle.

Valkoisessa kirjassa keskeiset painopisteet sisältävät horjumattoman tuen Ukrainalle, puolustuskyvykkyyksien aukkojen kuromisen, Euroopan puolustusteollisuuden, varautumisen ja turvallisuuskumppanuuksien vahvistamisen.

— Ukrainaan tarvitaan kestävä ja oikeudenmukainen rauha. Samanaikaisesti kun vahvistetaan Euroopan puolustusta ja puolustusteollisuutta on tärkeä jatkaa Ukrainan tukemista, toteaa ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen. 

Ehdotetut toimet pyrkivät vastaamaan Ukrainan tukemisen lyhyen aikavälin kiireellisiin tarpeisiin, mutta myös käsittelemään Euroopan turvallisuuden ja puolustuksen pitkäaikaista tarvetta.

— Paine puolustusmenojen kasvattamiselle on selvä ja se jakautuu useammalle vaalikaudelle. Tässä puolueiden tulee hakea yhteisymmärrystä ja parlamentaarista ratkaisua. Päätöksiä tehdessä ei pidä unohtaa suomalaisten arjen turvallisuutta, Koskinen jatkaa.

Lyhyemmällä aikavälillä Euroopan puolustusta vahvistettaisiin komission puheenjohtajan von der Leyenin aiemmin maaliskuussa esittämillä rahoitusratkaisuilla eli ReArm Europe -suunnitelmalla. Kumpula-Natrin mukaan Pohjoismailla on tässä edelleen tärkeä rooli.

— Pohjoismaiden aktiivista veturiroolia tarvitaan edelleen EU:n sisällä. Ymmärrys kasvaa vähitellen. Meidän itärajamme on myös EU:n itäraja. EU:n tulee turvallisuushaasteiden edessä tiivistyä. Komission esittämät toimet jäivät varovaisiksi, sillä Euroopan puolustusta tukevan yhteistoiminnan ja puolustusteollisuuden kehittäminen sekä välitön Ukrainan tarvitseman avun tarve ovat ratkaisevan tärkeitä, korostaa Kumpula-Natri

Valkoisessa kirjassa ehdotetaan, että EU-maat yhdistäisivät nopeasti resursseja muun muassa yhteisten eurooppalaisten puolustusmateriaalihankintojen kautta, jotka jäsenvaltiot määrittelevät ja joihin EU tarjoaa taloudellisia kannustimia.

Puolustuspolitiikka kuuluu kansalliseen päätäntävaltaan, ja on perinteisesti hoidettu EU:n sijaan Naton lipun alla. Komission valkoinen kirja osoittaa pyrkimyksenä olevan suunnanmuutos kohti yhteistä eurooppalaista lähestymistapaa Euroopan puolustukseen.

— Tarkoituksena ei ole rakentaa Naton kanssa päällekkäisiä rakenteita. Puolustukseltaan vahvempi Eurooppa tarkoittaa myös vahvempaa Natoa. Erityisesti vallitsevassa turvallisuustilanteessa ja suurvaltapolitiikan myllerryksessä on selvää, että Eurooppa tarvitsee mittavia investointeja oman puolustuksensa vahvistamiseksi mahdollisimman ripeästi. Aikaa ei ole hukattavaksi, Mika Kari päättää.

Miapetra Kumpula-Natri on keskustelemassa EU:n puolustuksesta YLEn A-talkissa torstaina 20.3. klo 21.06

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-NatriKansanedustaja

Puh:0505113004

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ville Merinen: Kirjallinen kysymys ministeri Satoselle12.4.2025 11:50:57 EEST | Tiedote

Julkiseen virkaan tulee Suomen virkamieslainsäädännön nojalla nimittää viran vaatimukset täyttävistä hakijoista ansioitunein. Tarkoituksena on valita virkasuhteeseen hakija, jolla on parhaat edellytykset hoitaa menestyksekkäästi tehtäväänsä. Virkaan nimittämistä koskeva päätös on perusteltava hallintolain tarkoittamalla tavalla. Varsin säännöllisesti erityisesti korkeimpien valtion virkojen täyttämisen yhteydessä nousee huoli poliittisista virkanimityksistä, joissa vähemmän ansioitunut henkilö nostetaan oikeaan puolueeseen kuulumisen tai muiden poliittisten kytkösten vuoksi virkaan ohi pätevämpien hakijoiden. Esimerkiksi vuonna 2020 jätti 18 kansanedustajaa asianomaisen ministerin vastattavaksi yhteisen kirjallisen kysymyksen, jossa poliittisia virkanimityksiä pidettiin jopa korruption ilmentymänä ja katsottiin, etteivät tällaiset toimintatavat kuulu Suomen kaltaiseen oikeusvaltioon. Yksi kirjallisen kysymyksen allekirjoittajista oli nykyinen työministeri Arto Satonen. Työ- ja elinkein

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye