SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea työn ohessa opiskeluun
SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea hallituksen lakkauttaman aikuiskoulutustuen tilalle. Tuki kohdentuisi erityisesti matalasti koulutetuille ja tukisi työntekijöiden osaamisen uudistamista esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisaation tarpeisiin.
Hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki ilman, että tilalle tuodaan korvaavaa tukimallia, on lyhytnäköinen.
– Työelämän osaamisvaatimukset muuttuvat yhä nopeammin, minkä vuoksi työntekijöiden osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää, sanoo SAK:n johtaja Saana Siekkinen.
Hän muistuttaa, että työntekijä, jonka osaaminen on ajan tasalla jaksaa työssään paremmin ja on valmiimpi jatkamaan työuraansa.
SAK:n tukimallin lähtökohtana on osa-aikainen opiskelu työn ohessa. Pidemmät poissaolot työelämästä vähenevät ja tämä myös vähentää tuen kustannuksia.
SAK:n esittämä jatkuvan oppimisen tuki kohdentuu paitsi aikuisten osaamisen kehittämiseen, auttaa vastaamaan myös työvoimapulaan. Osaava ja riittävä työvoima on ratkaisevassa asemassa, kun tavoitellaan innovaatioita, työn tuottavuuden parantamista ja kasvua.
Jatkuvan oppimisen tuki rahoitettaisiin lakkautetun aikuiskoulutustuen tavoin työnantajien ja työntekijöiden rahoittamilla työttömyysvakuutusmaksuilla. Tuki olisi ansiosidonnainen.
– Pidämme tärkeänä, että jatkossakin työnantajat osallistuvat työuran aikaisen opiskelun rahoittamiseen ja tukevat työntekijöiden osaamista muun muassa tarjoamalla riittäviä työaikajoustoja. Työntekijöiden omaehtoisesta kouluttautumisesta hyötyvät myös työnantajat, Saana Siekkinen huomauttaa.
SAK:n mallissa tuki kohdistuisi aikuiskoulutustukea vahvemmin vähemmän koulutusta saaneille ja painotus olisi työn ohessa tapahtuvassa opiskelussa. Mallissa huomioidaan erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille kouluttautuminen, vihreän siirtymän tarpeet, oppimisvaikeuksista kärsivät ja ikääntyneet työntekijät.
Tuen painopisteen siirtäminen työn ohessa tapahtuvaan opiskeluun tuo alustavien laskelmien mukaan noin 50 miljoonan euron säästön verrattuna aikuiskoulutustukeen.
SAK ehdottaa lisäksi lakkautetun ammattitutkintostipendin palauttamista niin, että se rajattaisiin vain pelkän perusasteen koulutuksen varassa oleville. Ammattitutkintostipendi kannustaisi erityisesti matalasti koulutettuja nostamaan osaamistasoaan ja saattamaan kesken jääneet opinnot loppuun.
Jatkuvan oppimisen tuen pääpiirteet
- Kohdentuu pääsääntöisesti työn ohessa tapahtuvaan opiskeluun. Kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista perustellusta syystä, esimerkiksi opintoihin kuuluvan harjoittelun ajan.
- Työuran aikana käytettävissä 20 tukikuukautta. Yli 55-vuotiaille lisäksi 2 ylimääräistä kuukautta.
- Toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon voi tuetusti suorittaa vain, jos koulutus suuntautuu työvoimaviranomaisen määrittelemälle työvoimapula-alalle.
- Tukea saa 5 vuoden (toisen asteen tai tätä matalampi tutkinto) tai 8 vuoden (korkeakoulututkinto) työssäolon jälkeen.
- Ammattitutkintostipendi palautetaan ja rajataan pelkän perusasteen koulutuksen varassa oleville.
- Jatkokehitetään ja käynnistetään kokeiluja työyhteisöetuudesta erityisesti liittyen vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Työyhteisöetuus on tarkoitettu työyhteisössä tapahtuvaan yhteiseen oppimiseen ja kehittämiseen.
Yhteyshenkilöt
Mikko HeinikoskiKoulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö
Puh:040 564 7001mikko.heinikoski@sak.fiTilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Hallitus valmistelee yt-asiamiehen, työneuvoston ja koulutuskorvauksen lakkauttamista – Seuraukset olisivat työntekijöille murheelliset12.6.2025 11:56:35 EEST | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran, työneuvoston sekä koulutuskorvauksen lakkauttamiseksi. SAK vastustaa näitä työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia.
Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi6.6.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
SAK:n Katja Syvärinen: Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta3.6.2025 13:36:35 EEST | Tiedote
Perustuslakivaliokunta esittää vaalirahoituksen ilmoitusrajojen nostamista. Lehtitietojen mukaan esitys on herättänyt kummastusta muun muassa oikeusministeriössä ja Valtiontalouden tarkastusvirastossa.
Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025 12:08:35 EEST | Tiedote
SAK vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä määräaikaisiin työsopimuksiin, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen. Muutosesitykset pidentävät Orpon hallituksen jo valmiiksi pitkää suomalaisen työelämän heikennyslistaa.
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme