Työterveyslaitos

I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa

Dela

Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %).

Arbetshälsoinstitutet och Europeiska arbetsmiljöbyrån meddelar 26.3.2025  

ESENER-undersökningen, som genomförs vart fjärde år, kartlägger arbetssäkerhets- och hälsorisker på arbetsplatser. Den nyaste undersökningen visar att riskerna förknippade med sjukdomar i stöd- och rörelseorganen fortfarande är den största utmaningen på europeiska arbetsplatser. 

Långvarigt sittande är särskilt vanligt i kontorsarbete och expertbranscher, där stillasittande kan orsaka rygg- och nackbesvär samt andra ergonomiska problem. Att lyfta och flytta tunga laster är den tredje vanligaste arbetssäkerhetsrisken och drabbar 52 procent av de europeiska arbetsplatserna. Denna riskfaktor är särskilt betydande inom vårdbranschen och byggnadsarbete, där fysiskt tunga uppgifter kan orsaka ryggskador och andra belastningstillstånd i stöd- och rörelseorganen. 

I Finland betonas upplevd tidspress i arbetet i allt större utsträckning vid sidan av fysiska riskfaktorer 

I Finland upplevs upprepade hand- eller armrörelser som den största riskfaktorn i stället för långvarigt sittande. Den näst största riskfaktorn är upplevd tidspress i arbetet och den tredje är flytt och lyft av människor eller tunga laster. Långvarigt sittande kom på fjärde plats.

– Totalt 43 procent av de europeiska arbetsplatserna rapporterar att brådska och snäva tidtabeller är en betydande risk, men i Finland har förekomsten av denna risk ökat mer än i resten av Europa. I Finland ligger tidspressen på andra plats och hela 71 procent av de finländska arbetsplatser som svarade på enkäten upplever det som en betydande risk, berättar direktör Kirsi Ahola från Arbetshälsoinstitutet. 

Undersökningen visar också att distansarbete är vanligare i Finland än i övriga Europa. I Finland rapporterar över 40 procent av arbetsplatserna om regelbundet distansarbete, vilket är betydligt mer än EU-genomsnittet (23 %). 

– Distansarbete ger flexibilitet och minskar de faktorer som traditionellt orsakar belastning. Vid distansarbete kan det till exempel vara lättare att reglera det egna arbetet än på kontoret. Mycket distansarbete kan emellertid skapa nya risker, såsom suddigare gränser mellan arbetstid och fritid samt att arbetstagarna upplever ensamhet. Hanteringen av dessa risker bör beaktas i ledningen av distansarbete, konstaterar Ahola.  

Mer information

  • Docent i företagspsykologi, direktör Kirsi Ahola, Arbetshälsoinstitutet, kirsi.ahola@ttl.fi,  
    tfn 030 474 2492 

Information om undersökningen 

Om avsändaren av meddelandet 

  • Arbetshälsoinstitutet är det nationella samordningscentret för Europeiska arbetsmiljöbyrån, EU-OSHA, i Finland. Vi stöder ämbetsverkets verksamhet genom att förmedla europeisk forskningsdata till finländska arbetsplatser. Vi förmedlar också information till EU-OSHA om det finländska arbetslivets tillstånd och goda praxis.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye