Helmikuussa työttömiä vuodentakaista enemmän
Lapissa työttömiä työnhakijoita oli helmikuussa 8 550. Työttömiä oli 555 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Palveluihin osallistui 700 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Seutukuntien ja kuntien väliset erot ovat huomattavia. Naisten työttömyys lisääntyi miehiä enemmän. Ikäryhmistä eniten lisääntyi alle 25-vuotiaiden työttömyys ja pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu jatkui. Työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi yli 2 450.

Helmikuun lopussa Lapissa oli kuntien työllisyyspalveluissa 8 550 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 140. Työttömiä oli yli 60 vähemmän kuin tammikuussa, mutta 555 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Lomautettuja oli lähes 90 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyyden kasvu oli edelleen Lapissa koko maata pienempi.
Työttömyyden lisääntymiseen vaikuttaa aktivointiasteeseen laskettavien palveluihin osallistuvien määrän voimakas väheneminen. Palveluihin osallistujia oli 700 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Alueiden väliset erot työttömyyden kehityksessä jatkuvat huomattavina
Työttömien osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Lapissa 10,5 % ja koko maassa 12,0 %. Työttömien osuus työvoimasta oli alin (7,1 %) Pohjois-Lapin ja Tunturi-Lapin seutukunnissa. Korkein osuus puolestaan oli Itä-Lapissa (13,9 %). Eniten työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta Rovaniemen seutukunnassa (10 %). Työttömien osuus työvoimasta vaihteli kunnittain 6,1–16,0 %. Alin osuus oli Muoniossa ja korkein osuus Kemissä.
Naisten työttömyys lisääntynyt vuoden aikana enemmän kuin miehillä
Helmikuussa työttömistä lähes 5 590 oli miehiä ja 2 960 naisia. Naisten työttömyys on lisääntynyt enemmän kuin miehillä vuoden takaiseen verrattuna: työttömiä naisia oli 370 ja miehiä runsas 180 enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten myönteisemmässä kehityksessä näkyi mm. lomautusten väheneminen.
Alle 25-vuotiaiden työttömyys jatkanut kasvuaan
Työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta lähes kaikissa ikäryhmissä. Eniten lisääntyi nuorten, alle 25-vuotiaden, työttömyys. Alle 25-vuotiaita oli työttömänä lähes 940. Ainoastaan ikäryhmässä 45–49-vuotiaat työttömiä oli vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Pitkäaikaistyöttömyys lisääntynyt
Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkui ja helmikuussa työttömistä joka neljäs oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti yli vuoden. Pitkäaikaistyöttömiä oli 185 enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Lapissa pitkäaikaistyöttömyys kuitenkin lisääntyi koko maata vähemmän ja pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä on huomattavasti alempi kuin koko maassa.
Kuukauden aikana ilmoitettiin yli 2 450 avointa työpaikkaa
Helmikuussa Työmarkkinatorille ilmoitettiin Lappiin yli 2 450 työpaikkaa, mikä on lähes 740 vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Avoimet työpaikat vähenivät lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Avoimeksi ilmoitetuista työpaikoista lähes 1 260 oli yrityksissä, yli 210 hyvinvointialueella ja 645 kunnissa tai kuntayhtymissä. Työpaikkojen kestossa näkyi helmikuussakin kesä- ja kausityöpaikkojen vaikutus. Avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityöntekijöille (hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijät, palvelutyöntekijät) sekä muille työntekijöille (mm. teollisuuden sekatyöntekijät, avustavat puutarhatyöntekijät ja rakentamisen työntekijät, siivoojat).
Seuraava työllisyyskatsaus (maaliskuu) julkaistaan 24.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:
Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Johtava asiantuntija Tiina Keränen, 0295 037 830
Kuvat
Linkit
- Uusin Lapin työllisyyskatsaus
- Tuoreimmat koko maan ja ELY-keskusten työllisyyskatsaukset
- Työllisyyskatsaukset –sivu: Lapin työllisyyskatsaus pdf-versiona (koottuna myös aiempien katsausten pdf-versiot)
- Työmarkkinatilastot
- Työnvälitystilaston keskeiset tiedot (koko maa, ELY-keskuksittain, seutukunnittain ja kunnittain) Tilastokeskuksen StatFin-tilastotietokannassa polkua Työmarkkinat / Työnvälitystilasto (KEHA-keskus)
- Työnvälitystilaston tilastokanta
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Tourism at the forefront of growth in Lapland’s sectors, significant growth also in mining2.5.2025 13:03:59 EEST | Tiedote
The 2024 economic trend report shows that the trend in Lapland’s turnover has taken an upward turn, and the annual change in personnel numbers was more positive than the change in turnover. Of the sectors, the development trend showed the greatest growth in the accommodation and catering and tourism services sectors. There is also a positive trend in mining, transport and storage, business services and the creative and cultural sectors in Lapland.
Lapin tulvatilanne jatkuu rauhallisena30.4.2025 08:44:01 EEST | Tiedote
Lapin vesistöjen virtaamat pysyvät alhaisina toukokuun alussa kylmän sään vuoksi. Etelä-Lapin alueelle vapun aikaan osuva sään hetkellinen lämpeneminen voi kääntää virtaamia pieneen nousuun. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita29.4.2025 11:11:24 EEST | Tiedote
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin tilanne- ja kehityskuvassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat olleet runsaasti esillä sekä konkretisoituneet hankkeiksi. Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista, haasteena on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus.
Matkailu Lapin toimialojen kasvun kärkenä, merkittävää kasvua myös kaivostoiminnassa28.4.2025 10:31:34 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Lapin liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun ja henkilöstömäärän vuosimuutos oli liikevaihtoa myönteisempi. Toimialoista kehitystrendi on vahvimmin kasvussa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Myös kaivostoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa, liike-elämää palvelevassa toiminnassa sekä luovalla alalla ja kulttuurissa kehitystrendi on Lapissa positiivinen.
Simojoen jäänlähtö poikkeuksellisen aikainen – kylmä sää viivästyttää muiden jokien tulvaa24.4.2025 10:18:24 EEST | Tiedote
Simojoella koettiin ennätysaikainen jäänlähtö pääsiäisenä. Muiden vesistöjen tulvahuippuja saadaan vielä odottaa, sillä kylmä sää hidastaa lumen sulamista ja vesistöjen vedenkorkeuden nousua. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme