Aina ei tarvita leikkaussalia – merkittävä osa Taysin käsikirurgisista operaatioista tehdään toimenpidehuoneissa
Käsikirurgisista leikkauksista merkittävä osa on sellaisia, jotka voidaan turvallisesti suorittaa leikkaussalin sijaan toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa. Potilas voi tällöin käydä toimenpiteessä suoraan kotoa, ilman osasto- tai heräämöhoidon tarvetta. Taysissa toimenpidehuoneen käyttö ja käsikirurgian hoitopolkujen kehittäminen näkyvät nopeampana hoitoon pääsynä.
Taysissa tehdään vuosittain noin 2700 käsikirurgista toimenpidettä, joista jopa kolmasosa tehdään toimenpidehuoneessa. Käsikirurgiset toimenpiteet asettuvat suuruudeltaan ääripäihin.
– Toisessa ääripäässä ovat koko päivän kestävät sormien takaisinistutukset, olkahermopunosvammaleikkaukset ja synnynnäisten poikkeavuuksien vuoksi tehdyt leikkaukset, jotka on kansallisesti keskitetty Taysiin ja HUSiin. Toisessa ääripäässä ovat esimerkiksi hyvin suoraviivaiset, nopeat ja yleiset hermopinteiden vapautusleikkaukset, vs. ylilääkäri Camilla Hellevuo kertoo.
Näitä kevyemmän ääripään toimenpiteitä tehdään Taysissa nykyisin entistä enemmän toimenpidehuoneissa leikkaussalien sijaan. Kun toimenpide tehdään toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa, ei potilaan tarvitse edes vaihtaa omia vaatteita sairaalan vaatteisiin.
Toimenpidehuone on saanut potilailta kiitosta. Kun leikkaussalia ei tarvita, on myös jännitystä vähemmän ja toipuminen ilman nukutusta tai laajaa puudutusta on nopeampaa. Kotiin pääsee lähtemään heti toimenpiteen jälkeen.
Hiottu rannekanavaoireyhtymän hoitopolku säästää resursseja ja mahdollistaa hoitoon pääsyn entistä nopeammin
Tampereen yliopistollisen sairaalan käsikirurgisten potilaiden hoitoa on kehitetty viimeisten vuosien aikana myös toimenpidehuoneen ja leikkaussalin ulkopuolella.
Hoidon oikea-aikaisuutta on lisännyt erityisesti läheteprosessin kehittäminen. Koska sosiaali- ja terveysasemien sekä työterveyden lääkäreiden laatimien lähetteiden laatu on jatkuvasti parantunut, voivat Taysin kirurgit tehdä potilaalle leikkauspäätöksen joissakin yleisissä ja selkeissä tapauksissa jopa ilman leikkausta edeltävää käyntiä vastaanotolla, jos tarvittavat edeltävät tutkimukset on tehty jo perusterveydenhuollossa. Tällöin potilaaseen ollaan yhteydessä puhelimitse tai digitaalisesti.
Muutama vuosi sitten rannekanavapinteen hoitopolku vietiin digitaaliseen muotoon, mikä on sujuvoittanut hoitoa entisestään. Digitaalisella hoitopolulla potilaat saavat kattavan ohjauksen ennen toimenpidettä.
– Digitaalisella TaysPolku-hoitopolulla potilas pystyy esimerkiksi itse täydentämään oiretietojaan ennen leikkausta. Lievemmissä tilanteissa potilas saa TaysPolun kautta ohjeet leikkauksettomaan hoitoon. Hoitovaste tulee arvioitavaksi ja niissä tapauksissa, joissa leikkaus on ainoa oireen poistava hoitomuoto, leikkaus ohjelmoidaan TaysPolun kautta, kertoo Hellevuo.
–Toimenpidehuoneen käytön ja hoitopolun kehittämisen myötä keskimääräinen odotusaika toimenpidepäätöksestä rannekanavaleikkaukseen pääsyyn on laskenut viimeisen kahdeksan vuoden aikana seitsemästä viikosta noin neljään viikkoon, Hellevuo kertoo.
Ennen kuin hoitopolkua lähdettiin viitisen vuotta sitten kehittämään, tehtiin rannekanava-avauksia päivässä viisi tai kuusi. Kehittämisen tulokset ovat vaikuttavia, sillä samat resurssit riittävät nykyisin kymmeneen päivittäiseen leikkaukseen.
– Lähetteiden laadun parantamisen, puhelinvastaanottojen ja digitaalisen hoitopolun käyttöönoton ja toimenpidehuoneen hyödyntämisen seurauksena yksittäisen rannekanavaoireyhtymäpotilaan hoitokokonaisuuteen käytettävät resurssit ovat vähentyneet merkittävästi. Siksi Taysin käsikirurgit pystyvät nyt hoitamaan enemmän rannekanavaoireyhtymäpotilaita lyhyemmällä odotusajalla ja myös alhaisemmilla kustannuksilla kuin aikaisemmin, Hellevuo jatkaa.
TaysPolku on juuri laajentunut koskemaan kaikkia käsikirurgia leikkauspotilaita. Kun leikkauspäätös on vastaanotolla tehty, saa potilas halutessaan leikkausta edeltävät ja leikkausten jälkeiset ohjeet sekä oirekyselyt digitaalisessa muodossa. Tämä parantaa potilaan saamaa informaatiota ja mahdollistaa muun muassa ohjevideoiden hyödyntämisen jatkokuntoutuksessa. TaysPolun käytön vakiintumisen myötä oletetaan potilaiden neuvontapuheluiden määrän vähenevän ja aikaa säästyvän potilaiden vastaanottotoimintaan.
Yhteyshenkilöt
Henrikki RönkköErikoislääkäriPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:03 311 65011henrikki.ronkko@pirha.fiCamilla HellevuoVs. ylilääkäriPirkanmaan hyvinvointialue
Puh:03 311 67632camilla.hellevuo@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluevaltuusto evästi hallitusta kuntouttavan päivätoiminnan keskustelulla ja hyväksyi valiokuntaohjelman29.4.2025 21:47:45 EEST | Tiedote
Aluevaltuusto keskusteli tiistaina ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan järjestämisvaihtoehdoista, hyväksyi valiokuntaohjelman ja merkitsi tiedoksi kolmen eri valiokunnan mietinnöt. Myös ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman väliraportista keskusteltiin laajasti.
Aluehallitus hyväksyi Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen ja palautti asiakasmaksuvapautusten kokonaisuuden valmisteluun28.4.2025 12:31:35 EEST | Tiedote
Hallitus hyväksyi maanantaina Pitkäniemen alueen maankäyttö- ja luovutussopimuksen, joka mahdollistaa alueen palvelujen ja asumisen kehittämisen yhdessä Nokian kaupungin kanssa. Asiakasmaksuvapautuksia koskevat linjaukset ja aihepiiriin kuuluva aluevaltuustoaloite palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.
Aluehallitus ja -valtuusto kokoontuvat ensi viikolla23.4.2025 16:50:20 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto kokoontuvat ensi viikolla peräkkäisinä päivinä. Aluevaltuuston etäkokousta voi tiistaina seurata suorana lähetyksenä verkossa. Valtuusto keskustelee muun muassa ikäihmisten päivätoiminnan järjestämistavasta sekä valiokuntien mietinnöistä.
Kohdeavustuksia jaettiin 30 yhteisölle eri puolille Pirkanmaata22.4.2025 12:24:55 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen kohdeavustuksia jaettiin yhteensä 26 450 euroa. Avustusta myönnettiin eri puolille Pirkanmaata 30 yhteisölle 30 kohteeseen. Suurin yksittäinen avustussumma oli 2 150 euroa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Pitkäniemen tiloissa ilkivaltaa17.4.2025 14:44:21 EEST | Tiedote
Tyhjiksi jääneissä tiloissa on tehty ilkivaltaa ja teko videoitu TikTokiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme