J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.

Maijaliisa Erkkola on tullut tunnetuksi erityisesti työstään kansallisten ravitsemussuositusten parissa. Syksyllä 2024 Erkkola avasi julkisuudessa uusia kansallisia ravitsemussuosituksia ja sai työryhmän puheenjohtajana osakseen kiivasta kritiikkiä. Tästä huolimatta Erkkola esiintyi väsymättä julkisuudessa median haastateltavana sekä sosiaalisessa mediassa kertoen yleistajuisesti tutkimuksesta ja tuoden tiedettä lähemmäs suurta yleisöä.
– Rohkea kritiikille altistuminen ja tutkimuksen läpinäkyvyys erottavat tieteentekijät ei-tieteellisistä toimijoista. Tiedevastaisten ja tieteen riippumattomuutta haastavien äänien nostaessa päätään meidän tutkijoiden on erityisen tärkeää vaikuttaa siihen, millaisten äänien annamme kuulua vahvimmin. Emme saa antaa tiedevastaisuuden sammuttaa intoamme riippumattomaan tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen, Erkkola painottaa.
Maijaliisa Erkkolan mukaan tiede on lähes poikkeuksetta enemmän yhteistyötä kuin yksilösuoritus, vaikka julkisuudessa se usein yksilöityy näkyvimpien äänitorvien ympärille. Hän kokee, että juuri myönnetty huomionosoitus kuuluu myös hänen tutkimusryhmälleen ja muille yhteistyöryhmilleen.
– Otan palkinnon suurella ilolla vastaan ja jättiläisten hartioilla nöyränä seisten liityn J. V. Snellman -palkinnon saajien arvovaltaiseen joukkoon, Erkkola iloitsee.
Hyvinvoinnin edistäminen motivoi tutkimaan ja kertomaan tutkimuksesta yleistajuisesti
Maijaliisa Erkkolaa ajaa tutkijana ja viestijänä halu korjata tutkimustulosten avulla epäkohtia ja edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Terveys ei jakaudu tasapuolisesti, ja hän toivookin, että erityisesti miehet ja vähiten koulutetut ottaisivat askeleen kohti suositustenmukaisempaa syömistä.
Vahva kipinä eriarvoisuuden tutkimiseen ja tieteen yleistajuistamiseen kaikille väestöryhmille on peräisin Erkkolan taustasta ei-akateemisessa maanviljelijäperheessä.
– Tutkimus on suurelta osin julkisin varoin rahoitettua ja tutkijoina velvollisuutenamme on tarjota tutkimuksemme tuloksia yleistajuistettuna yhteiskunnalle. Siksi kannustan myös nuoria tutkijoita viestimään tieteestä, Erkkola sanoo.
Maijaliisa Erkkolan tutkimusryhmä keskittyy muun muassa lasten ja perheiden ravitsemukseen sekä väestöryhmien välisiin eroihin ravitsemuksessa ja elintavoissa. Tällä hetkellä ryhmä tutkii uusien ravitsemussuositusten terveys-, kestävyys- ja kustannusvaikutuksia sekä ukrainalaisten maahanmuuttajalasten ruokakäyttäytymistä.
Lisäksi Erkkola on kirjoittanut ravitsemukseen ja ruokakulttuureihin liittyviä Kestokamut-sarjan tietokirjoja lapsille. Parhaillaan työn alla on kolmas kirja.
J.V. Snellman -palkinto
Helsingin yliopiston J.V. Snellman -tiedonjulkistamispalkinto myönnetään vuosittain jollekin yliopistolaiselle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta tieteellisen tiedon välittäjänä.
Palkittavan valinnassa painotetaan toimintaa, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopistossa tehtävän tieteellisen työn ja yliopiston kannalta keskeisten päämäärien tunnetuksi tulemista.
Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkinto jaettiin tänä vuonna Helsingin yliopiston vuosipäiväjuhlassa 26.3.2025
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme