Ensihoitajien oma FirstFit-menetelmä tuo apua fyysisesti kuormittavaan työhön
Ensihoitajan työ on fyysisesti kuormittavaa: siinä nostetaan, kannetaan ja siirretään. Tehtävät vaativat lihasvoimaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja hyvää motoriikan hallintaa. FirstFit-menetelmä on ensihoitajille kehitetty valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä fyysisen toimintakyvyn arviointiin, seurantaan ja edistämiseen. Menetelmän tavoitteena on tukea ensihoitajan työkykyä läpi koko työuran ja motivoida häntä huolehtimaan omasta toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan. Samalla ehkäistään tapaturmia ja pidennetään työuria.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 27.3.2025
Työterveyslaitoksen ja ensihoitoalan toimijoiden yhdessä kehittämän FirstFit-menetelmän tavoitteena on auttaa ja motivoida ensihoitajia huolehtimaan tärkeimmästä työvälineestään: oman kehonsa toimintakyvystä.
FirstFit-menetelmä arvioi ensihoitajan fyysisen toimintakyvyn nykytilan ja vertaa sitä tutkimuksessa johdettuihin ensihoitajien omiin viitearvoihin.
– Testipalautteen myötä ymmärrys omasta fyysisestä toimintakyvystä kasvaa. Tämän lisäksi ensihoitaja saa juuri hänelle räätälöidyn harjoitusohjelman, joka tukee työkykyä edistävän fyysisen toimintakyvyn kehittämistä ja harjoittelutavoitteiden saavuttamista. Menetelmän levitessä valtakunnalliseksi ensihoitaja voi sen avulla seurata omaa toimintakykyään ja sen kehitystä aina oppilaitoksesta eläkeikään saakka, kertoo johtava tutkija Anne Punakallio Työterveyslaitoksesta.
Ehkäisee tapaturmia ja vähentää sairauspoissaoloja
Ensihoitajien FirstFit-menetelmän liikkeet on räätälöity ammattikunnan tarpeisiin, sillä työn kuormitustekijöiden mukaan suunniteltu liikunta edistää työkykyä tehokkaimmin. Ohjelman eri osa-alueet ovat yleiskestävyys, lihasvoima ja -kestävyys sekä liikkuvuus- ja liikehallinta.
Menetelmän tavoitteena on myös ehkäistä tapaturmia ja vähentää näin sairauspoissaoloja.
– Harjoitteluliikkeissä painotetaan oikeaoppisia ja työn kannalta olennaisia tekniikoita ja liikemalleja. Tavoitteena on tukea etenkin vähemmän harjoittelevia pääsemään alkuun liikkumisessa. Harjoittelun tuloksena monipuolisesti parantunut toimintakyky auttaa samalla ennaltaehkäisemään tapaturmia ja niistä aiheutuvia vammoja, oireita ja niiden kustannuksia, sanoo erityisasiantuntija Janne Halonen Työterveyslaitoksesta.
”Osaksi työterveystarkastuksen prosessia”
FirstFit-menetelmän ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2021. Tuo versio on nyt syventynyt muun muassa. oman ammattikunnan viitearvoilla ja yksityiskohtaisilla harjoitteluohjeilla. FirstFit-menetelmää on pilotoinut tai sen on ottanut käyttöön 11 pelastuslaitosta, seitsemän ensihoitajien työterveyshuoltoa ja muutamat ensihoitoalan oppilaitokset. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella FirstFit-menetelmä otettiin käyttöön vuonna 2022.
– Vastaanotto ja kokemukset ovat olleet meillä positiivisia ja toimintakyvyn arviointeja on osalle ensihoitajista pystytty tekemään jo toistetusti. Toistetun arvioinnin avulla on pystytty kannustamaan toimintakyvyn ylläpitämisessä ja kehityksessä. Pyrkimyksenä on nyt ottaa FirstFit-menetelmä osaksi työterveystarkastuksen prosessia ja tukea näin ensihoitajia koko työuran ajan toimintakyvyn ylläpitämisessä ja tukemisessa jo ennalta ehkäisevästi, kertoo toimintakykykoordinaattori Arttu Tennberg Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta.
FirstFit-menetelmä on kehitetty ensihoitajille, mutta se soveltuu hyvin työkyvyn tukemiseen myös muilla aloilla, joissa fyysinen kuormitus liittyy nimenomaan nostamiseen ja kantamiseen.
FirstFit-tutkimus
- FirstFit-menetelmän kehittäminen alkoi vuonna 2019, ja aloite siihen tuli ensihoidon toimijoilta itseltään. Tutkimukseen pohjautuvan menetelmän kehittäminen jatkuu edelleen, ja tavoitteena on luoda valtakunnallisesti yhtenäinen menetelmä. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto on nostanut FirstFit-menetelmän esimerkiksi hyvästä käytännöstä hallita tuki- ja liikuntaelinvaivojen riskejä sosiaali- ja terveysalalla.
- Tuoreimmassa FirstFit-menetelmän testiohjeistuksen, testipalautteen ja harjoitteluohjeiden kehittäminen -tutkimuksessa (2023–2025) olivat yhteistyökumppaneina ensihoitopalveluita tuottavat pelastuslaitokset, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (OYS Ensihoito) ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue (TYKS Akuutti). Yhteistyökumppaneiden lisäksi hanketta rahoitti Työsuojelurahasto.
- Hankkeen loppuraportti Julkarissa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-391-206-9
- Hankkeen nettisivu ja FirstFit-testiohjeistuksen tilaus: www.ttl.fi/firstfit
Lisätiedot
- Anne Punakallio, johtava tutkija, Työterveyslaitos, anne.punakallio@ttl.fi, p. 030 474 2648
- Janne Halonen, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos, janne.halonen@ttl.fi, p. 030 474 2598
- Arttu Tennberg, toimintakykykoordinaattori, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, arttu.tennberg@pelastustoimi.fi, p. 040 480 9991
- Vesa Jyrkkänen, palvelupäällikkö, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, ensihoitopalvelut, vesa.jyrkkanen@varha.fi, p. 040 1882351
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Snabba förändringar i arbetslivet betonar behovet av det 80-åriga Arbetshälsoinstitutet22.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Arbetshälsoinstitutet firar sitt 80-årsjubileum i år. Under jubileumsåret uppdaterar Arbetshälsoinstitutet sina scenarier för det finländska arbetslivets utveckling och lovar att fortsätta utvecklas i takt med förändringarna i arbetslivet.
Työelämän muutosten nopeus korostaa 80 vuotta täyttävän Työterveyslaitoksen tarpeellisuutta22.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työterveyslaitos viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden aikana Työterveyslaitos päivittää skenaarionsa suomalaisen työelämän kehityksestä ja lupaa muuttua vastedeskin työelämän muutosten mukana.
The speed of change in work life highlights the need for the Finnish Institute of Occupational Health as the organization turns 8022.4.2025 08:30:00 EEST | Press release
The Finnish Institute of Occupational Health is celebrating its 80th anniversary this year. During its jubilee year, the Finnish Institute of Occupational Health will update its scenario of the development of Finnish work life and commit to keeping pace with the speed of change in work life.
Undersökning: Förvaringsutrymmen av dålig kvalitet och brist på information ökar riskerna i museiarbetet16.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De finländska museiarbetarnas uppfattningar om riskfaktorerna i arbetsmiljöerna motsvarar inte helt de verkliga riskerna på arbetsplatserna. I Arbetshälsoinstitutets undersökning utvecklades praktiska lösningar för att bekämpa hälsoeffekter på museer.
Tutkimus: Heikkolaatuiset säilytystilat ja tiedon puute lisäävät museotyön riskejä16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten museotyöntekijöiden käsitykset työympäristöjen vaaratekijöistä eivät täysin vastaa todellisia riskejä työpaikoilla. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kehitettiin käytännön ratkaisuja terveysvaikutusten torjumiseksi museoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme