Luonnonsuojelu kiinnostaa metsänomistajia yhä enemmän
Kainuussa metsänomistajat tarjoavat maitaan vapaaehtoisesti pysyvään suojeluun. Viime vuonna Kainuun ELY-keskus hankki alueelle uusia luonnonsuojelualueita yhteensä 825 hehtaaria, noin 1,5 miljoonalla eurolla. Suojelualueet sijaitsevat eri puolilla Kainuuta ja koostuvat pääosin kangasmetsistä ja soista.

Pohjois-Suomen metsien suojeluun osoitetulla erillismäärärahalla metsänomistajat suojelivat Kainuussa yhteensä 151 hehtaaria metsiä. Valtio maksoi näistä suojelualueista noin 660 000 euroa. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 109 hehtaaria, ja valtiolle myytiin suojelualueeksi 42 hehtaaria. Pinta-alaltaan laajin yksittäinen suojelukohde, 44 hehtaaria, sijaitsee Hyrynsalmen kirkonkylän läheisyydessä Lietejoen varrella.
HELMI-elinympäristöohjelmaan liittyvä soidensuojelun hankinta eteni hyvin vuonna 2024. Suurin osa hankituista alueista kuuluu soidensuojelun täydennysehdotuskohteisiin. Soita suojeltiin yhteensä 612 hehtaaria 670 000 eurolla suojelualueiden sijaitessa 22 eri kiinteistöllä. Suurin yksittäinen suojelukohde oli pinta-alaltaan 140 hehtaaria, kun pienin oli vain 0,2 hehtaaria ja osa laajempaa suojelualuetta.
Kainuussa soidensuojelun täydennysehdotuskohteita on yksityismailla yhteensä noin 4500 hehtaaria. Suurin osa alueista on vielä suojelematta. Myös näiden kohteiden suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen.
Muita suojeluun hankittuja alueita ovat METSO-ohjelmaan sisältyvät kohteet, joita on yhteensä 27 hehtaaria. Kohteet ovat yhteisarvoltaan 120 800 euroa. Vanhoja suojeluohjelmia toteutettiin 9 hehtaaria 50 000 eurolla, ja muita suojelualueita 12 hehtaaria.
Suojelun menetelmät ja korvaukset
Suojelualueita hankitaan pysyvään suojeluun joko kiinteistökaupalla tai perustamalla yksityinen suojelualue omalle maalle. Molemmat tavat ovat suosittuja. Yleensä metsänomistaja myy alueen maapohjineen, jos palsta sijaitsee kaukana muista hänen omistamistaan palstoista.
Yksityinen luonnonsuojelualue perustetaan, kun omistusoikeus alueeseen halutaan säilyttää. Kohde voi rajoittua muihin metsätalouskäytössä oleviin metsiin. Yksityiselle suojelualueelle laaditaan rauhoitusmääräykset, jotka turvaavat kohteen suojeluarvot.
Maanomistajalle maksettava korvaus määräytyy pääosin puuston arvosta. Yksityisille maksetuista suojelukorvauksista ei tarvitse maksaa veroja.
METSO-ohjelman toteuttamisen perustana ovat luonnontieteelliset valintakriteerit, joiden perusteella kohteita voidaan sisällyttää suojeluun. Valintaperusteet on laadittu elinympäristötyypeittäin. Soidensuojelussa keskitytään erityisesti soidensuojelun täydennysehdotuskohteisiin. Näitä kohteita voi tarkastella esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä paikkatietoikkunasta tai kysymällä metsäasiantuntijalta.
Suojeluun on rahoitusta vuodelle 2025
Vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa maanomistajia, mutta kaikkia suojeluun tarjottuja kohteita ei ole harmillisesti pystytty suojelemaan. Tänä vuonna rahoitusta on saatavilla vanhojen metsien suojeluun (METSO-ohjelma) ja soidensuojeluun (HELMI-elinympäristöohjelma).
Suojelun tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista. Suojelusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Kainuun ELY-keskukseen tai oman alueen metsäneuvojaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Luonnonsuojeluasiantuntija Marja Manninen,
p. 0295 023 813, marja.manninen@ely-keskus.fi
Luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus
p. 0295 023 029, suvi.schroderus@ely-keskus.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Kainuun talous elpyy hiljalleen ja alueen elinvoimaisuus vahvistuu29.4.2025 09:03:08 EEST | Tiedote
Kainuun kevään 2025 Alueelliset kehitysnäkymät on julkaistu. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Kainuun työttömien määrä lisääntyi 9 % maaliskuussa24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kainuussa oli maaliskuun lopussa noin 3 500 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 11,6 % oli alueista kahdeksanneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys pieneni edelliskuusta. Laaja työttömyys väheni alueista eniten. Työvoiman kysyntä laski huomattavasti.
Kajaanin Romun hallintopakkopäätös on päivitetty23.4.2025 10:00:16 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Kajaanin Romulle uuden hallintopakkopäätöksen, joka kumoaa aiemman vuonna 2020 annetun päätöksen. Päätös liittyy laitokselle myönnettyyn uuteen ympäristölupaan.
Ristijärven Louhenkankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi on käynnistynyt15.4.2025 08:33:33 EEST | Tiedote
ABO Energy Suomi Oy suunnittelee tuulivoimaloiden rakentamista Ristijärven Louhenkankaalla. Hankkeeseen liittyy myös sähkönsiirto Hyrynsalmen kunnan puolella sijaitsevalle sähköasemalle. Kainuun ELY-keskukselle on jätetty hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma), joka on nyt nähtävillä.
Kainuun ELY-keskus ja OSK Lumimuutos suojelevat Haarasuon - Raakut ja luonto kiittävät14.4.2025 14:04:34 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus ja Osuuskunta Lumimuutos suojelevat Suomussalmella sijaitsevan Haarasuon luonnonsuojelualueeksi. Luontokohde on itsessään alueellisesti tärkeä elinympäristö, mutta myös tärkeä Hukkajoen raakkujen kannalta. Finnair on yhdessä Airbusin kanssa tukenut Osuuskunta Lumimuutoksen ennallistamistoimia osana 100-vuotisjuhlallisuuksiaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme