Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.

Hyvää Suomesta -merkki näkyy laajasti lähes kaikissa tuoteryhmissä, mutta erityisen vahva asema sillä on tuoreissa elintarvikkeissa. Suurimmat osuudet löytyvät siipikarjatuotteista, juotavista maitotaloustuotteista (ml. kasvijuomat) sekä munista – näissä kotimaisuus hipoo jo sataa prosenttia.
Eniten kasvua on nähty mm. leivonnais- ja taikinapakasteissa (+5 % yksikköä), munatuotteissa ja olut- ja siiderikategoriassa.

Kotimaisuutta jokaiseen ostoskoriin
Hyvää Suomesta -merkki kertoo tuotteesta, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia. Tällä hetkellä merkittyjä tuotteita löytyy kauppojen valikoimista jo noin 13 000 – vaihtoehtoja siis riittää kaikenlaisiin ruokavalioihin ja budjetteihin.
– On hienoa, että suomalainen ruoka säilyttää asemansa ja kuluttajat tekevät arjessa valintoja kotimaisuuden puolesta. Vaikka ostoskorin sisältö elää, Hyvää Suomesta -merkki pitää pintansa kuluttajan päätöksenteossa, sanoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Lähde: NielsenIQ:n Homescan-kuluttajapaneeliaineisto vuosilta 2023–2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari SyväniemiToiminnanjohtaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fiKuvat


Hyvää Suomesta
Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat helposti taatusti kotimaisen ruoan, joka on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Merkki ansaitaan täyttämällä tiukat kriteerit ja sen käyttöä valvotaan. Noin 13 000 tuotteen valikoimasta löytyy tuotteita kaikkiin ruokavalioihin ja kaikille kukkaroille. Merkkiä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen11.6.2025 08:26:51 EEST | Tiedote
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme