Hallituksen sakset kotihoitoa tarvitsevien vanhusten ja heidän hoitajiensa kimpussa
Hallituksen esittämät säästötoimet kotihoidon palvelujen osalta pahentavat sekä palveluja tarvitsevien vanhusten että heidän hoitajiensa tilannetta. Kotihoidon palveluja saavat vanhukset ovat entistä huonokuntoisempia, eikä heidän palvelujaan voi enää parantaa digipalveluja lisäämällä hallituksen toivomalla tavalla. Tabletit, turvarannekkeet, lääke- ja ruoka-automaatit ovat jo monissa paikoissa käytössä, mutta ne eivät voi korvata hoitajaa, painottaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.

Vanhusten kotihoidon palvelujen tila on romahtanut viime vuosina. THL:n tuoreen tilastoraportin mukaan vain 52 % kotihoitoa tuottavista yksiköistä pystyi toteuttamaan asiakkailleen suunnitellun määrän palvelutunteja vuonna 2024.
– Tämä tarkoittaa, että suuri osa vanhuksista jää ilman heille myönnettyä ja suunniteltua hoitoa, mikä heikentää heidän elämänlaatuaan ja turvallisuuttaan, Inberg toteaa.
Vanhuspalvelulaki, sosiaalihuoltolaki ja jopa Suomen perustuslaki edellyttävät, että vanhukset saavat ne palvelut, mitä heidän palvelutarpeensa edellyttävät. Yksinkertainen mittari on se, pystytäänkö vanhuksen palvelutarpeen edellyttämät palvelut tuottamaan niin palveluasumisessa kuin kotihoidossa. Jos nämä kriteerit eivät täyty, palvelutasoa on nostettava ja resursseja on silloin lisättävä.
Kotihoidon henkilöstön tilanne on kriisissä
Lähihoitajat ovat kotihoidon suurin ammattiryhmä, ja heidän työkuormansa on kasvanut merkittävästi. Kotihoidon asiakkaaksi pääsevät entistä sairaammat vanhukset, jotka tarvitsevat moninaisempaa ja vaativampaa apua. Tämä aiheuttaa voimakasta eettistä kuormitusta hoitajille, kun he eivät pysty toteuttamaan palvelua asiakkaan parhaaksi.
– Kuormituksen kasvaessa työntekijöiden sairauspoissaolot lisääntyvät ja heidän huolensa vanhusten hädästä kasvaa jatkuvasti. Tämä puolestaan lisää merkittävästi sijaiskustannuksia ja heikentää alan houkuttelevuutta entisestään. Myös apua tarvitsevien vanhusten ja heidän läheistensä hätä kasvaa jatkuvasti, puheenjohtaja Inberg sanoo.
Hallitus on linjannut korvaavista säästöistä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, mutta nämä toimenpiteet eivät riitä ratkaisemaan kotihoidon ongelmia. Säästötoimet, kuten teknologian hyödyntäminen kotiin tarjottavissa palveluissa, eivät korvaa inhimillistä hoivaa ja läsnäoloa, jota vanhukset tarvitsevat.
On välttämätöntä, että kotihoidon palveluja kehitetään ja resursseja lisätään, jotta kotona asuvat vanhukset saavat tarvitsemansa hoidon ja hoitajat voivat tehdä työnsä eettisesti ja kestävästi.
Hallitusohjelman kirjaukset, kuten oikea-aikaiset ja riittävät kotihoidon palvelut, kotihoidon asiakkaalle nimettävä omalääkäri tai -hoitaja, ryhmämuotoinen päivätoiminta ja omaishoidon kehittäminen, ovat askel oikeaan suuntaan, mutta niiden toteutuminen vaatii riittävää rahoitusta ja henkilöstöresursseja.
– Hallituksen nyt esittämät säästötoimet pahentavat tilannetta entisestään, ihmettelenkin erityisesti sitä, miksi hallitus unohtaa oman hallitusohjelmansa kirjaukset ja leikkaa kotona asuvien tuesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Kotihoidon kiireet aiheuttavat hoitojonoja toisaalla17.6.2025 12:38:04 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg varoittaa, että puutteellinen kotihoito on haitallista niin asiakkaille, työntekijöille kuin terveyspalveluille kokonaisuutena. – Tämä tulee hyvinvointialueille entistä kalliimmaksi ja häiritsee vakavasti myös sairaaloiden normaalia toimintaa.
Avoin kirje hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjille ja johtajille17.6.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Arvoisat hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjät ja johtajat Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on vakava. Useat alueet ovat kertoneet, etteivät ne kykene kattamaan alijäämiään lain edellyttämässä aikataulussa vaarantamatta lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin 23.4.2025 kanteluasiassa antama ratkaisu ja Talouspolitiikan arviointineuvoston tuore analyysi nostavat esiin keskeisen viestin: perustuslain turvaamia palveluja ei saa vaarantaa talouden tasapainottamisen nimissä.
SuPerin Inberg: Teknologia ei saa olla keino vähentää hoitajia12.6.2025 15:24:30 EEST | Tiedote
SuPer vastustaa hallituksen esitystä laskea teknologia mukaan vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitukseen. – Teknologiaa tulee käyttää hoidon laadun parantamiseen, ei asiakkaalle välttämättömän hoidon vähentämiseen, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
SuPerin Inberg: Yhteisöllinen asuminen ei sovi muistisairaille9.6.2025 10:13:59 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg on huolissaan yhteisöllisen asumisen isoista ongelmista. Yle uutisoi 6. kesäkuuta, että yhteisöllisessä asumisessa on vakavia ongelmia eri puolilla Suomea. Asia käy ilmi aluehallintovirastoihin (avi) tehdyistä valituksista ja niiden perusteella tehdyistä tarkastuksista. – SuPerilla on samanlainen tieto yhteisöllinen asumisen tilanteesta, Inberg kertoo.
SuPer: Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on otettava käyttöön erikoissairaanhoidossa26.5.2025 12:40:19 EEST | Tiedote
Erikoissairaanhoidossa on otettava nykyistä laajemmin käyttöön lähihoitajan lääkehoidon osaaminen, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja Jaana Dalén sanoo. Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme