Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.

Huoltovarmuus ja kotivara ovat nousseet viime vuosina keskusteluun, kun geopoliittiset jännitteet ja kriisit ovat lisänneet tarvetta ja kiinnostusta varautumiseen. Huoltovarmuudella tarkoitetaan yhteiskunnan kykyä selviytyä poikkeustilanteissa mahdollisimman vähin häiriöin.
Oulun yliopiston HUOVA-tutkimushankkeessa tutkitaan, miten suomalaiset ovat selviytyneet vaikeista ajoista ja miten historialliset opit voivat auttaa nykypäivän varautumisessa. Tutkijat perehtyvät ruoansäilönnän ja varastoinnin historiaan, poliittiseen päätöksentekoon ja kansalaisten arkisiin selviytymiskeinoihin.
Perinteisesti huoltovarmuuteen on yhdistetty ruokahuolto ja fyysinen selviytyminen, mutta nykyään se tarkoittaa myös tiedollista ja kielellistä huoltovarmuutta, jolla viitataan kykyyn lukea erilaista tietoa ja tulkita sitä. Sosiaalinen huoltovarmuus tarkoittaa ihmisten resilienssiä, kykyä selvitä vaihtelevista ja vaikeistakin elämäntilanteista.
Suomen elinvoima ja arjen sujuvuus perustuvat toimivaan ruokahuoltoon ja puhtaan veden saatavuuteen. Sähkön saannin turvaamisen tärkeys kertoo siitä, että kotivarassa ja ruokaturvassa on kyse myös ympäröivän yhteiskunnan infrastruktuurin toimivuudesta.
Nykyinen suositus kotivaralle on 72 tunnin tarve, mutta entisaikoina varautuminen saattoi ulottua koko satokauden yli.
”2000-luvun huoltovarmuus on materiaalisen varautumisen lisäksi myös kriisinkestävyyden parantamista ja jatkuvuuden hallintaa, jota tehdään yhdessä yritysmaailman, julkisen ja kolmannen sektorin kanssa”, tutkimuksen vetäjä yliopistonlehtori Ritva Kylli sanoo.
Suomalainen ruokahistoria on pitkälti säilömisen historiaa. 1700-luvulla ruokaa varastoitiin kuukausiksi eteenpäin. Ruoan säilytysmenetelmät, kuten suolaaminen, kuivaaminen ja käymisteitse säilöminen, olivat keskeisiä selviytymiskeinoja.
Tutkijoille tuli yllätyksenä muun muassa, kuinka huonosti menneiden vuosisatojen ihmiset toisinaan varautuivat pahan päivän varalle.
”Teimme yllättäviä havaintoja: menneinä vuosisatoina suomalaiset eivät aina varautuneet poikkeusoloihin, vaan luottivat hyviin satovuosiin. Hyviin vuosiin totuttiin yllättävänkin nopeasti, eikä kotiin aina huomattu varata riittävästi ruokaa, juomaa, siemenperunoita tai viljanjyviä. Tarinaperinne on täynnä kertomuksia siitä, kuinka valmistautumattomuus johti vaikeuksiin”, Ritva Kylli kertoo.
Kriisiaikoihin varautuvien nykyihmisten olisi hyödyllistä tuntea menneiden vuosisatojen ruoansäilöntä- sekä varastoimismenetelmiä sekä huoltovarmuuden historiaa laajemminkin, tutkijat sanovat.
Suomalaista huoltovarmuutta on tutkittu vain vähän. HUOVA-tutkimushankkeessa saatua tietoa voidaan hyödyntää viranomaistyössä, opetuksessa ja laajemmassa historiantutkimuksessa.
HUOVA – suomalaisen huoltovarmuuden historia on kolmen Oulun yliopiston historiantutkijan tutkimushanke. He ovat tavoitettavissa haastatteluja varten:
Dosentti, FT, yliopistonlehtori Ritva Kyllin erikoisalana on pohjoinen ja arktinen historia, erityisesti ruokahistoria. Ritva Kylli on kirjoittanut teoksen Suomen ruokahistoria: Suolalihasta sushiin, joka sai Kanava-tietokirjapalkinnon vuonna 2021. Lisäksi teos oli tietokirjallisuuden Finlandia-, Vuoden historiateos- ja Botnia-palkintoehdokkaana. Syksyllä 2024 julkaistu kirja Ruokaa reissussa käsittelee matkaruokailun historiaa. HUOVAssa hän tutkii Pohjois-Suomen ruokahistoriaa 1700-luvulta 1900-luvulle. P. 0504725879, ritva.kylli@oulu.fi Uniikkia Oulusta – asiantuntija vastaa: Talkkunasta pitsaslaisseihin – ruokakulttuurimme juuret ja huominen (YouTube).
FT, tutkijatohtori Riikka Isoaho-Nousiaisen erikoisalana ovat 1800-luvun kaupunkihistoria ja ylisukupolviset ilmiöt. Hän tarkastelee huoltovarmuutta laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä mukaan lukien sosiaalisen ja tiedollisen huoltovarmuuden näkökulmat. P. 0407044860, riikka.isoaho-nousiainen@oulu.fi
FT, tutkijatohtori Matti Mäntylän erikoisalana ovat Suomen poliittinen historia ja instituutioiden kehitys. Hän analysoi huoltovarmuuden poliittista historiaa ja lainsäädännön kehitystä. P. 0505264477, matti.mantyla@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopistossa kehitetään geeniterapiaa, joka voi estää keskosten yleisimmän silmäsairauden18.12.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa kehitetään uutta geeniterapiaa, joka voisi ennaltaehkäistä keskosvauvojen yleisimmän silmäsairauden, retinopatian, kehittymisen. Sairaus voi johtaa vakavaan näkövammaan tai sokeutumiseen.
Aistiyliherkkyys voi olla varhainen merkki lapsen kehityksen muista haasteista17.12.2025 06:54:00 EET | Tiedote
Aistiyliherkkyydet liitetään yleensä autismikirjoon ja yhä useammin myös ADHD:hen. Oulun yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että aistiyliherkkyydet liittyvät huomattavasti laajempaan joukkoon neurokehityksellisiä haasteita.
Onko lapsellasi seurustelukumppani, joka onkin tekoäly? – Vanhemmat ja opettajat yllättyivät varhaisteinien ahkerasta tekoälyn käytöstä16.12.2025 06:42:00 EET | Tiedote
10–12-vuotiaat lapset hyödyntävät tekoälyä monipuolisesti oppimisen tukena ja tiedonhaussa ja muodostavat sen kanssa jopa vahvoja ystävyyssuhteita. Oulun yliopiston tutkijoiden mukaan vanhemmille ja opettajille oli yllätys, että lapset keskustelevat ahkerasti tekoälyn kanssa.
Sammal ja kumppanit tarjoavat lupaavan ratkaisun metallien puhdistamiseen kaivos- ja metsätalousvesistä15.12.2025 06:31:00 EET | Tiedote
Sammaleen salaisuus vedenpuhdistajana avautuu tuoreessa tutkimuksessa. Tulokset tarkentavat miten ja minkä kumppanien kanssa sammaleet voivat poistaa vesistä metalleja. Lupaavat tehosammaleet löydettiin vanhojen kaivosten metallipitoisista vesistä, joissa vain harvat kasvit selviävät. Sammalten tehoa testataan jatkossa myös raudan ruskistamissa metsäojissa.
Oulun yliopiston kiertotaloustutkimus edesauttoi 13 miljoonan euron teollisen investoinnin syntyä11.12.2025 07:27:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimus on auttanut merkittävää teollista investointia, kun Saint-Gobain avasi uuden laitoksen Raaheen. Kokonaisinvestoinnin arvo on 13 miljoonaa euroa. Laitos hyödyntää raaka-aineenaan SSAB:n terästehtaalla prosessissa muodostuvaa senkkakuonaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme