Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.

Huoltovarmuus ja kotivara ovat nousseet viime vuosina keskusteluun, kun geopoliittiset jännitteet ja kriisit ovat lisänneet tarvetta ja kiinnostusta varautumiseen. Huoltovarmuudella tarkoitetaan yhteiskunnan kykyä selviytyä poikkeustilanteissa mahdollisimman vähin häiriöin.
Oulun yliopiston HUOVA-tutkimushankkeessa tutkitaan, miten suomalaiset ovat selviytyneet vaikeista ajoista ja miten historialliset opit voivat auttaa nykypäivän varautumisessa. Tutkijat perehtyvät ruoansäilönnän ja varastoinnin historiaan, poliittiseen päätöksentekoon ja kansalaisten arkisiin selviytymiskeinoihin.
Perinteisesti huoltovarmuuteen on yhdistetty ruokahuolto ja fyysinen selviytyminen, mutta nykyään se tarkoittaa myös tiedollista ja kielellistä huoltovarmuutta, jolla viitataan kykyyn lukea erilaista tietoa ja tulkita sitä. Sosiaalinen huoltovarmuus tarkoittaa ihmisten resilienssiä, kykyä selvitä vaihtelevista ja vaikeistakin elämäntilanteista.
Suomen elinvoima ja arjen sujuvuus perustuvat toimivaan ruokahuoltoon ja puhtaan veden saatavuuteen. Sähkön saannin turvaamisen tärkeys kertoo siitä, että kotivarassa ja ruokaturvassa on kyse myös ympäröivän yhteiskunnan infrastruktuurin toimivuudesta.
Nykyinen suositus kotivaralle on 72 tunnin tarve, mutta entisaikoina varautuminen saattoi ulottua koko satokauden yli.
”2000-luvun huoltovarmuus on materiaalisen varautumisen lisäksi myös kriisinkestävyyden parantamista ja jatkuvuuden hallintaa, jota tehdään yhdessä yritysmaailman, julkisen ja kolmannen sektorin kanssa”, tutkimuksen vetäjä yliopistonlehtori Ritva Kylli sanoo.
Suomalainen ruokahistoria on pitkälti säilömisen historiaa. 1700-luvulla ruokaa varastoitiin kuukausiksi eteenpäin. Ruoan säilytysmenetelmät, kuten suolaaminen, kuivaaminen ja käymisteitse säilöminen, olivat keskeisiä selviytymiskeinoja.
Tutkijoille tuli yllätyksenä muun muassa, kuinka huonosti menneiden vuosisatojen ihmiset toisinaan varautuivat pahan päivän varalle.
”Teimme yllättäviä havaintoja: menneinä vuosisatoina suomalaiset eivät aina varautuneet poikkeusoloihin, vaan luottivat hyviin satovuosiin. Hyviin vuosiin totuttiin yllättävänkin nopeasti, eikä kotiin aina huomattu varata riittävästi ruokaa, juomaa, siemenperunoita tai viljanjyviä. Tarinaperinne on täynnä kertomuksia siitä, kuinka valmistautumattomuus johti vaikeuksiin”, Ritva Kylli kertoo.
Kriisiaikoihin varautuvien nykyihmisten olisi hyödyllistä tuntea menneiden vuosisatojen ruoansäilöntä- sekä varastoimismenetelmiä sekä huoltovarmuuden historiaa laajemminkin, tutkijat sanovat.
Suomalaista huoltovarmuutta on tutkittu vain vähän. HUOVA-tutkimushankkeessa saatua tietoa voidaan hyödyntää viranomaistyössä, opetuksessa ja laajemmassa historiantutkimuksessa.
HUOVA – suomalaisen huoltovarmuuden historia on kolmen Oulun yliopiston historiantutkijan tutkimushanke. He ovat tavoitettavissa haastatteluja varten:
Dosentti, FT, yliopistonlehtori Ritva Kyllin erikoisalana on pohjoinen ja arktinen historia, erityisesti ruokahistoria. Ritva Kylli on kirjoittanut teoksen Suomen ruokahistoria: Suolalihasta sushiin, joka sai Kanava-tietokirjapalkinnon vuonna 2021. Lisäksi teos oli tietokirjallisuuden Finlandia-, Vuoden historiateos- ja Botnia-palkintoehdokkaana. Syksyllä 2024 julkaistu kirja Ruokaa reissussa käsittelee matkaruokailun historiaa. HUOVAssa hän tutkii Pohjois-Suomen ruokahistoriaa 1700-luvulta 1900-luvulle. P. 0504725879, ritva.kylli@oulu.fi Uniikkia Oulusta – asiantuntija vastaa: Talkkunasta pitsaslaisseihin – ruokakulttuurimme juuret ja huominen (YouTube).
FT, tutkijatohtori Riikka Isoaho-Nousiaisen erikoisalana ovat 1800-luvun kaupunkihistoria ja ylisukupolviset ilmiöt. Hän tarkastelee huoltovarmuutta laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä mukaan lukien sosiaalisen ja tiedollisen huoltovarmuuden näkökulmat. P. 0407044860, riikka.isoaho-nousiainen@oulu.fi
FT, tutkijatohtori Matti Mäntylän erikoisalana ovat Suomen poliittinen historia ja instituutioiden kehitys. Hän analysoi huoltovarmuuden poliittista historiaa ja lainsäädännön kehitystä. P. 0505264477, matti.mantyla@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme