On aika nostaa kemikalisoituminen osaksi yritysten ympäristövastuuta
Kyse ei ole vain vastuullisuudesta vaan myös kilpailuedusta.

Rakastan retkeilyä yli kaiken. Luonnossa liikkumisen iloon on kuitenkin alkanut sekoittua huoli siitä, että myös retkeilyvarusteet kasvattavat omalta osaltaan ympäristömme kemikaalikuormaa.
Ilmastonmuutos ja luontokato ovat onneksi jo nousseet isoon rooliin yritysten vastuullisuustyössä, mutta samalla muut merkittävät ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin vaikuttavat asiat kuten saastuminen on jäänyt liian vähälle huomioille.
Saastuminen tarkoittaa ympäristön pilaantumista tai vahingoittumista haitallisten aineiden, kuten kemikaalien, jätteiden, melun tai valon takia. Kemikalisoituminen on näin ollen merkittävä saastumisen komponentti.
Tuoreimman planeettamme rajoja mittaavan tutkimuksen mukaan saastuminen ja kemikalisoituminen ovat jo ylittäneet planeettamme kannalta turvalliset rajat. Kemikaalien osalta se tarkoittaa, että tällä hetkellä ympäristöön kohdistuva vapautuvien synteettisten aineiden määrä ilman riittävää testausta ylittää turvallisen tason, jolloin systemaattiset ja vakavat riskit niiden haitallisista vaikutuksista ihmisiin kasvavat.
Vielä kuitenkin ehdimme kääntää kehityksen suunnan, jos toimiin ryhdytään nyt.
Ne ikuisesti ajankohtaiset PFAS-yhdisteet
Maailma, jossa elämme, on täynnä kemikaaleja. Ne helpottavat arkeamme ja mahdollistavat moderneja innovaatioita, mutta samalla osa aineista aiheuttaa vakavia haittoja ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Yksi ajankohtaisimmista esimerkeistä on PFAS-yhdisteet eli per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet, joita myös ikuisuuskemikaaleiksi kutsutaan. Ne ovat erittäin pysyviä, ympäristöön ja elimistöön kertyviä.
PFAS-yhdisteitä käytetään esimerkiksi goretex-tekstiileissä (vaikkapa juuri niissä retkeilyvarusteissa), paistinpannuissa ja kosmetiikassa. PFAS-yhdisteiden veden- ja rasvanhylkivyys tekee aineista monikäyttöisiä, mutta samalla hajoamattomuus tekee niistä ympäristölle ja terveydelle vaarallisia. Esimerkiksi Euroopan ympäristöviraston mukaan PFAS yhdisteiden mahdollisia terveyshaittoja ovat mm. kohonnut kolesteroli, kilpirauhassairaudet, lisääntymisongelmat ja syöpä.
PFAS-yhdisteillä on jo pitkään tiedetty olevan negatiivisia vaikutuksia ekosysteemeihin ja eliöihin. Yhdisteet myös kulkeutuvat veden ja ilman mukana ympäri maapalloa kauas niiden alkuperäisistä lähteistä. Lisäksi yhdisteiden puhdistaminen on teknisesti haastavaa ja kallista. Esimerkiksi Suomessa on havaittu korkeita pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä muun muassa kaloissa. PFAS-yhdisteiden tuotanto ja käyttö on johtanut juomaveden saastumiseen useissa Euroopan maissa kuten Belgiassa, Italiassa ja Alankomaissa.
Kemikaalien elinkaarivaikutukset on nostettava osaksi ympäristövastuuta
Yritysvastuukentällä kemikaalien hallinta on edelleen varsin pienessä roolissa erityisesti elinkaarihallinnan näkökulmasta. Monet yritykset Suomessakin keskittyvät oman tuotannon kemikaalivalvontaan, mutta haitallisten aineiden kokonaisvaltaiset riskit saavat harvoin samanlaista huomiota. Kemikaalien elinkaarivaikutukset ovat kuitenkin oleellinen osa kokonaisvaltaista yritysten ympäristövastuuta.
Yritysten pitäisikin pohtia vakavasti – ja kiireellisesti – voivatko ne noudattaa kemikaalien osalta innovoinnin, markkinoille tuomisen, tuotannon sekä elinkaaren loppupään hallinnassa yhä enenevissä määrin vapaaehtoisesti varovaisuusperiaattetta.
Kyse on ennakoinnista ja sitä kautta kilpailuedusta
Kansainväliset sopimukset, kuten Tukholman sopimus, sekä EU-lainsäädäntö, kuten REACH-asetus, asettavat selkeät raamit tiettyjen yhdisteiden käytölle tuotannossa. EU on myös kieltämässä PFAS-aineiden myynnin ja käytön muun muassa kuluttajatekstiileissä ja elintarvikepakkauksissa kuten pizzalaatikoissa.
Tänä päivänä on kuitenkin selvää, että lainsäädäntö tulee usein myöhässä. Tästä syystä yritysten vapaaehtoiset toimet kemikaalien käytön hallinnassa ovat välttämättömiä. Kyse ei ole pelkästään vastuullisuudesta, sillä vaarallisiksi todetut kemikaalit tullaan todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin asettamaan sääntelyn piiriin. Kyse on ennakoinnista ja sitä kautta kilpailuedusta.
Hyvä esimerkki löytyy retkeilyvarusteista, joissa on kehitetty PFAS-kemikaaleja sisältäville ulkoiluvaatteille turvallisempia vaihtoehtoja. Näitä tarjoavat esimerkiksi Patagonia sekä Sympatex. Vielä useammat retkeilijät valitsisivat varmuudella kaupassa mieluummin sen turvallisemman vaihtoehdon, mikäli haitallisten kemikaalien vaikutukset olisivat kunnolla tiedossa ja vaihtoehtoiset tuotteet selkeästi esillä.
4 askelta kemikaaliturvallisempaan tulevaisuuteen
Kemikalisoituminen ja saastuminen kokonaisuudessaan on koko yhteiskunnan asia. Tässä muutamia askelia, joita voimme ottaa kemikaaliturvallisemman tulevaisuuden takaamiseksi:
- Kasvatetaan yleistä tietoisuutta: Saastuminen ja sitä myötä kemikalisoitumisen pitäisi olla yhtä keskeinen ja pysyvä teema uutisotsikoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa kuin ilmastonmuutos ja luontokato. Yritysten kannattaa nostaa asiaa esiin omassa viestinnässään ja markkinoinnissaan.
- Vahvistetaan lainsäädäntöä: Lainsäädännön on oltava ennakoivampaa ja katettava laajemmin haitalliset aineet. Yritykset voivat halutessaan vaikuttaa sääntelyyn esimerkiksi julkisten kannanottojen kautta.
- Panostetaan vastuulliseen tuotekehitykseen ja tutkimukseen: Tarvitsemme turvallisempia vaihtoehtoja haitallisille ja mahdollisesti haitallisille aineille, sekä luotettavaa tutkimusta kemikaalien pitkäaikaisista ja kumulatiivisista vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin.
- Nostetaan kemikaalit yritysvastuun ytimeen: Yritysten tulisi tarkastella kemikaalien käyttöään kokonaisvaltaisesti elinkaaren näkökulmasta ja raportoida siitä avoimesti.
Tarvitseeko teidän yrityksenne lisää tietoa ja esimerkkejä, miten voisitte nostaa kemikaalit vahvemmin vastuullisuustyönne ytimeen? Lähetä minulle postia ja kerro toiveesi ja ideasi niin voimme huomioida ne tulevien tilaisuuksiemme ja muiden palveluidemme suunnittelussa.
FIBSin ajankohtaiset ympäristövastuun tilaisuudet ja ohjelmat
- Haku Tulevaisuuskestävän liiketoiminnan kehittämisen ohjelmaan 31.3.-4.5.2025
- Juridiikkastudio 2.4.2025: Sidosryhmien kuuleminen – yritysvastuudirektiivin vaatimukset ja käytännön vinkkejä
- Kohti nettonollaa -johdantokurssi 7.4.-28.5.2025
- Toimitusketjun pimeä puoli: Kuinka tunnistaa ja hallita ESG-riskejä? 16.4.2025
- Uudistavan liiketoiminnan ja johtamisen syväsukellus 21.-23.5.2025
Ympäristövastuuseen liittyviä blogeja
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nicholas Wardi, vanhempi kestävyysasiantuntija, FIBS, nicholas.wardi@fibsry.fi, p. 050 367 5616
FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa. FIBS auttaa yrityksiä kehittämään osaamistaan ajankohtaisimmissa kestävän liiketoiminnan teemoissa. FIBS järjestää vuosittain kymmeniä valmennuksia, webinaareja ja muita tilaisuuksia, joihin osallistuu tuhansia asiantuntijoita, päättäjiä ja vaikuttajia yrityksistä ja muista organisaatioista. FIBS tuottaa myös mm. yritysvastuuseen liittyviä tutkimuksia. FIBS on perustettu vuonna 2000. Tätä nykyä verkostossa on mukana jo liki 500 organisaatiota, näiden joukossa valtaosa Suomen suurimmista yrityksistä. Verkkosivujemme uutishuoneesta löydät lisää asiantuntijablogeja, tiedotteita sekä mm. tutkimusraportteja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FIBS
Miksi enää keskustella, kun maailma palaa?11.6.2025 08:19:15 EEST | Blogi
Aito dialogi voisi auttaa vauhdittamaan maailman kestävyysongelmien ratkaisua, kirjoittaa yritysvastuuverkosto FIBSin vanhempi kestävyysasiantuntija Marja Kurkela.
Osallistava työkulttuuri on myös turvallisuuskysymys9.6.2025 06:45:44 EEST | Blogi
Kun ihminen kokee olevansa arvostettu, hän haluaa myös ylläpitää yhteisön rauhaa. Siksi DEI-asioista huolehtiminen työpaikoilla on samalla turvallisuudesta huolehtimista, kirjoittaa yritysvastuuverkosto FIBSin vanhempi kestävyysasiantuntija Greta Andersson.
Ramboll-säätiö rahoittaa FIBSin uuden osaamiskeskuksen toimintaa3.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBSin Kestävän ja uudistavan liiketoiminnan osaamiskeskuksen tarkoituksena on auttaa yrityksiä siirtymään kohti uudistavaa liiketoimintaa.
Miten päästä kohti nettonollaa ja luontopositiivista liiketoimintaa?20.5.2025 11:39:16 EEST | Blogi
Luontopositiivisuus ja nettonolla. Haastavia termejä, mutta vielä haastavampaa on viedä ne käytäntöön liiketoiminnassa. Tässä muutama työkalu, joiden avulla pääset alkuun ja eteenpäin.
Tutkimus: Suomalaisyritysten ympäristötavoitteet eivät vielä ole kansainvälisten sopimusten edellyttämällä tasolla15.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBSin Yritysvastuu 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten ympäristötyön tavoitteet ovat heikommalla tasolla kuin mitä kansainväliset sopimukset edellyttävät. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus (DEI) sekä ihmisoikeudet ovat sitä vastoin entistäkin vahvemmin yritysten agendalla. Kestävyys ohjaa myös jo selvästi yritysten strategiaa, innovointia ja investointeja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme