STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.

Säteilyturvakeskus (STUK) julkaisi torstaina 3.4. oppimispelin säteilyn käytöstä kauneudenhoidossa. Peli on tarkoitettu erityisesti kosmetologiopiskelijoille. Se sisältää kuitenkin hyödyllistä tietoa myös pidempään alalla toimineille kosmetologeille, estenomeille ja muille kauneudenhoitoalan ammattilaisille. Pelin aiheita ovat esimerkiksi säteilyn käyttäjän vastuu, säteilyn käytön sääntely, laitehankinnat, säteilyn käyttöön liittyvät riskit ja STUKin tehtävät valvovana viranomaisena.
Peli auttaa STUKia tavoittamaan kauneudenhoitoalan ammattilaiset jo opintojen aikaan. Kauneudenhoitoalalla säteilyä käytetään esimerkiksi ultraääni-, laser- ja valoimpulssihoidoissa, mutta STUKin havaintojen mukaan säteilystä ja sen turvallisesta käytöstä opetetaan hyvin vähän. Väärin käytettynä säteily voi aiheuttaa ihoon esimerkiksi palovammoja, arpia tai pigmenttimuutoksia.
Oppimispelillä STUK haluaa edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta ennakolta, sillä STUK myös valvoo kauneudenhoitoyritysten ja -yrittäjien säteilyn käyttöä. Opiskeluaikana saatu oppi vähentää ennen kaikkea työntekijöiden ja asiakkaiden säteilyriskejä mutta toivottavasti myös valvonnassa havaittujen puutteiden määrää.
”Varsinaisen sisällön sijaan pelaajien mieleen ehkä jää jonkinlainen muistijälki siitä, että säteilyn käyttöön liittyy vaatimuksia, ne tulee selvittää ennen palveluiden tarjoamisen aloittamista ja tarvittaessa kannattaa kääntyä STUKin puoleen”, toteaa STUKin tarkastaja Antti Latomäki.
Oppimispeli on saatavilla suomeksi, selkosuomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Selkokielinen versio on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Suomea toisena tai vieraana kielenä puhuvien määrä on kauneudenhoitoalalla huomattava.
STUK on lähettänyt kauneudenhoitoalaa opettaville oppilaitoksille uutiskirjeen, jossa on ohjeet pelin käyttöön. Lisätietoa pelistä, sen käyttöoikeuksista ja oheismateriaalista on saatavilla STUKin verkkosivuilla osoitteessa stuk.fi/oppimispeli.
Oppimispelin taustaan voi tutustua tarkemmin myös Laurea-ammattikorkeakoulusta valmistuneen Heidi Immosen YAMK-opinnäytetyössä Oppimispeli säteilyn käytön vaatimuksista kauneudenhoidossa (2024). Peli tehtiin opinnäytetyön yhteydessä Immosen ehdotuksesta. Työn tiivistelmä on luettavissa osoitteessa https://www.theseus.fi/handle/10024/866745.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti LatomäkiTarkastajaSäteilyturvakeskus
Puh:09 759 88 397Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radioaktiva ämnen fortsätter att minska4.7.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som inte ursprungligen hörde till naturen som hittades år 2024, var de påträffades och i vilka mängder de förekommer i miljön.
Radioaktiivisten aineiden määrä yhä laskussa4.7.2025 09:57:23 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen julkaisema Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa -vuosiraportti kertoo, mitä luontoon alun perin kuulumattomia radioaktiivisia aineita vuonna 2024 löytyi, mistä niitä löytyi ja kuinka paljon niitä ympäristössä on.
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme