Puolueet korostavat varhaiskasvatuksen tärkeyttä vaaliohjelmissaan – Talentia vaatii puheiden sijaan tekoja
Puolueet kertovat kuntavaaliohjelmissaan haluavansa parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Laatu ei kuitenkaan synny juhlapuheilla, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
- Vaaditaan konkreettisia tekoja. Laatu syntyy silloin, kun varhaiskasvatuksen henkilöstö voi hyvin, työolot ovat kunnossa ja ammattilaiset haluavat jäädä alalle, painottaa Talentian erityisasiantuntija Anne Rytilahti.
Talentia kävi läpi puolueiden kuntavaaliohjelmat varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Yhteistä kaikille on se, että varhaiskasvatus nähdään tärkeänä osana lapsen oppimista ja kehitystä.
Ohjelmissa painotetaan erityisesti lapsen sosiaalisten ja kognitiivisten taitojen tukemista. Varhaiskasvatus mielletään lähipalveluksi, jonka on oltava saavutettavissa kaikille.
- Hienoa on myös se, että puolueet korostavat varhaiskasvatuksen ja muiden lapsiperheiden palvelujen yhteistyötä. Varhaiskasvatus ei ole vain lapsen oppimista, vaan se liittyy lisäksi lapsen hyvinvointiin ja perheiden tukemiseen, Rytilahti sanoo.
Puolueet eri linjoilla varhaiskasvatuksen järjestämistavasta ja maksuttomuudesta
Varhaiskasvatuksen järjestämistapa jakaa puolueita: osa luottaa julkiseen palveluun, toiset haluavat lisätä yksityisen toimijoiden roolia. Julkisen palvelun puolesta liputtavat erityisesti vihreät ja vasemmistoliitto, yksityisen palvelun puolesta taas kokoomus ja perussuomalaiset.
Myös näkemykset varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta vaihtelevat. Vihreät ja RKP kannattavat maksuttomuutta pitkällä aikavälillä, kun taas perussuomalaiset suhtautuvat siihen kriittisesti.
- Olemme iloisia siitä, että useat puolueet nostavat esiin varhaiskasvatuksen henkilöstön palkkauksen ja työhyvinvoinnin parantamisen. Ne ovat oleellisia keinoja varhaiskasvatuksen laadun parantamisessa, Rytilahti sanoo.
Erityisesti vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit vaativat palkkatason nostamista, jotta henkilöstön vaihtuvuutta pystytään vähentämään ja alalle saadaan pysyvää työvoimaa.
- Vaalien jälkeen on ryhdyttävä tuumasta toimeen! Varhaiskasvatuksen laatu paranee, kun vahvistetaan alan veto- ja pitovoimaa sekä moniammatillisuutta. Päiväkotien uuden henkilöstöryhmän, varhaiskasvatuksen sosionomien, osaaminen on myös otettava täydellä teholla käyttöön.
>> Tutustu Talentian analyysiin puolueiden kuntavaaliohjelmista
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne RytilahtiErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikutustoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti varhaiskasvatuksessa.
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme