Solariumyritykset paikkasivat puutteitaan
Säteilyturvakeskuksen valvontakampanjassa tavoittamista solariumyrityksistä lähes joka toisella oli toiminnassaan jotain säteilylain vastaista korjattavaa. Säteilyturvakeskus lähetti kyselyn solariumpalveluja myyville liikuntayrityksille vuosina 2021–2024.

Säteilyturvakeskus (STUK) toteutti solariumien valvontakampanjan verkkopohjaisella työkalulla ja tavoitti 89 kuntosalien ja uimahallien yhteydessä toimivaa solariumpalvelujen tarjoajaa. Moitteitta näistä selvisi 53. Solariumpalvelujen tarjonta on viime vuosina vähentynyt, mikä näkyi tässäkin kampanjassa. Kysely lähti 123 tiedossa olleelle toiminnanharjoittajalle, mutta 34 näistä oli jo ehtinyt lopettaa toimintansa.
Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo solariumyrityksiä, sillä ihoa ruskettava UV-säteily lisää myös ihosyövän todennäköisyyttä. Solariumin käyttö onkin kielletty alle 18-vuotiailta. Kielto tarkoittaa palvelujen myyjille sitä, että nimetyn vastuuhenkilön on aina oltava paikalla valvomassa ikärajan noudattamista. Vastuuhenkilöiden on myös opastettava asiakkaita palvelun turvalliseen käyttöön ja erityisesti siihen, että asiakas suojaa silmänsä oikein.
STUK käytti kampanjaa paitsi valvontaan myös oikean tiedon tarjoamiseen. STUKin erityisasiantuntija Anne Höytö toteaa, että tieto ja ohjeistus olivat myös tarpeen. Toiminnanharjoittajat vastasivat kysymyksiin hyvin ja myös ilmoittivat itse havaitsemistaan puutteista. Kaikki yritykset myös korjasivat puutteet, kun STUK siihen kehotti tai vakavampien puutteiden kohdalla velvoitti. Kolmen liikuntapaikan toiminnanharjoittajat tosin lopettivat solariumpalvelun tarjoamisen huomautuksen tai kehotuksen saatuaan.
Puutteita oli vastuuhenkilöiden läsnäolossa ja laissa edellytettyjen säteilyturvallisuus- ja käyttöohjeiden esillepanossa. Ohjeiden pitää olla säteilylain mukaan asiakkaiden nähtävillä. Jonkin verran paljastui myös teknisiä puutteita esimerkiksi solariumien rusketusaikaa säätelevissä ajastimissa.
Se, että lähes puolessa yrityksistä oli puutteita, osoitti Anne Höydön mukaan, että tämän kaltaiselle etävalvonnalle on tarve. Perinteisesti STUKin valvonta tarkoittaa käyttöpaikoilla tehtäviä tarkastuksia. Niitä voidaan tehdä myös ennalta ilmoittamatta. Etävalvonnalla tavoitetaan useampia toiminnanharjoittajia ja tämän kokemuksen mukaan se myös johtaa parannuksiin. Etävalvonta voi myös kannustaa yrittäjiä tarkastelemaan itse toimintaansa kriittisesti paremmin kuin tarkastajalta valmiina saatu puutelista.
Etävalvonnalla on kuitenkin rajoitteensa ja STUK jatkaa myös paikan päällä tehtäviä tarkastuksia. Solariumtarkastuksia tekevät myös kuntien terveydensuojeluviranomaiset, jotka toimittavat tiedot säteilyturvallisuuteen liittyvistä havainnoista STUKin päätettäviksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne HöytöErityisasiantuntijaSäteilyturvakeskus
Puh:09 75 988 305Linkit
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radioaktiva ämnen fortsätter att minska4.7.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som inte ursprungligen hörde till naturen som hittades år 2024, var de påträffades och i vilka mängder de förekommer i miljön.
Radioaktiivisten aineiden määrä yhä laskussa4.7.2025 09:57:23 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen julkaisema Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa -vuosiraportti kertoo, mitä luontoon alun perin kuulumattomia radioaktiivisia aineita vuonna 2024 löytyi, mistä niitä löytyi ja kuinka paljon niitä ympäristössä on.
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme