Etla: 1990-luvun lamalla kauaskantoisia vaikutuksia Suomen kuolleisuuteen – työpaikkansa menettäneillä 10–20 % korkeampi kuolleisuusriski
Suomen 1990-luvun lamalla on ollut pitkäkestoinen ja kielteinen vaikutus kansanterveyteen. Tuoreen Etla Muistion mukaan työpaikan menetys laman aikana on lisännyt kuolleisuuden riskiä Suomessa, ja vaikutukset ovat näkyvissä vielä lähes 30 vuotta laman jälkeenkin. Tutkimuksen tuloksissa korostui erityisesti riski itsemurhakuolleisuuteen sekä alkoholiperäisiin kuolinsyihin. Tulokset alleviivaavat tarvetta tukitoimille ja ennaltaehkäisevälle työlle työpaikkansa menettäneiden terveyden edistämiseksi ja kuolleisuusriskin vähentämiseksi.

Suomi kärsi 1990-luvun alussa merkittävästä talouden taantumasta, jonka aikana BKT supistui 14 prosenttia ja työttömyys nousi yli 20 prosenttiin. Vaikka talous elpyi vuosikymmenen loppupuolella, laman vaikutukset kansanterveydelle ovat olleet pitkäkestoisia.
Tuoreessa Etla-Muistiossa ”Suomen 1990-luvun laman vaikutukset kuolleisuuteen näkyvät vielä 2020-luvulla” (Etla Muistio 156) tarkastellaan Suomen 1990-luvun laman aikaisen työpaikan menetyksen pitkäaikaisia vaikutuksia kuolleisuuteen. Tutkimuksessa selvitettiin 25–55 -vuotiaiden henkilöiden kuolleisuutta ja kuolinsyitä 1990-luvun laman alusta vuoteen 2020 asti. Nyt julkaistu Muistio perustuu aiemmin julkaistuun vertaisarvioituun tutkimukseen ”Causally-informative analyses of the effect of job displacement on all-cause and specific-cause mortality from the 1990s Finnish recession until 2020: A population registry study of private sector employees”, joka on tehty yhteistyössä Etlan ja Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.
Tulokset osoittavat, että laman aikana työpaikkansa menettäneillä on 10–20 % korkeampi kuolleisuusriski verrattuna niihin, jotka säilyttivät työpaikkansa. Laman negatiivinen vaikutus kansanterveyteen on pitkäkestoinen, sillä merkittävää kuolleisuuden riskiä havaitaan työpaikkansa menettäneiden henkilöiden kohdalla vielä lähes 30 vuotta laman jälkeen.
Terveydellisiä vaikutuksia selittää osittain myös se, missä vaiheessa lamaa henkilö on menettänyt työpaikkansa.
– Laman alkukynnyksellä työpaikkansa menettäneillä on ollut todennäköisesti enemmän haasteita löytää uutta työtä kuin heillä, jotka menettivät työpaikkansa myöhemmin, koska vuosi 1994 oli laman ensimmäinen elpymisvuosi. Työpaikan menettämisen stigma on ollut myös lievempi tässä tapauksessa, toteaa Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij.
Työpaikan menettäneille kohonnut riski itsemurhiin ja alkoholiperäisiin kuolemiin
Tutkimuksessa havaittiin, että työpaikan menetys lisäsi riskiä kuolla iskeemiseen sydänsairauteen, tartuntatauteihin ja syöpään pidemmällä aikavälillä. Merkittävimmät kuolinsyyt olivat kuitenkin alkoholiperäiset kuolemat, itsemurhat, tapaturmat ja väkivaltakuolemat.
Vaikka vaikutukset lieventyivät ajan myötä, vielä 30 vuoden jälkeen työpaikkansa menettäneillä havaitaan 20–70 prosenttia korkeammat kuolleisuusriskit edellä mainituissa kuolinsyissä työpaikkansa säilyttäneisiin verrattuna.
Tulokset korostavat tarvetta tukitoimille ja ennaltaehkäisevälle työlle työpaikkansa menettäneiden kuolleisuusriskin vähentämiseksi.
– Työnsä menettäneiden henkilöiden tukemiseen tähtäävät interventio- ja ennaltaehkäisytoimet erityisesti alkoholinkäytön osalta voivat olla hyödyllisiä politiikkatoimia terveyden edistämiseksi ja kuolleisuusriskin vähentämiseksi, Etlan Maczulskij toteaa.
Zellers, S., Azzi, E., Latvala, A., Kaprio, J., & Maczulskij, T. (2025). Causally-informative analyses of the effect of job displacement on all-cause and specific-cause mortality from the 1990s Finnish recession until 2020: A population registry study of private sector employees. Social Science & Medicine, 370, 117867.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, ETLA, 050 323 0180, terhi.maczulskij@etla.fi
Tutkijatohtori Stephanie Zellers, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM, Helsingin yliopisto, +358 408 559 591, stephanie.zellers@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi MaczulskijTutkimuspäällikkö, ETLA
Puh:050-323 0180terhi.maczulskij@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat

Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan tänään tilaisuuden ”Nokiasta 2008–2014 lähteneiden tie yrittäjiksi” livestriimiä22.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Etla on selvittänyt ex-nokialaisten perustamien yritysten tilannetta ja menestystä. Tuoreita tutkimustuloksia esitellään tänään tiistaina 22. huhtikuuta järjestettävässä julkistustilaisuudessa. Tervetuloa seuraamaan tilaisuuden livestriimiä kello 9.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme