Maailma kylässä -festivaalilla 24 keskustelua ja puhetta rauhasta
Maailma kylässä -festivaalin puheohjelmassa rauhaa tarkastellaan laajasti. Mikä on naisten, nuorten ja vammaisten rooli rauhanrakentamisessa? Miten päästään rauhaan eri puolilla maailmaa? Mikä on vegaanisuuden, tekoälyn tai sateenkaarioikeuksien merkitys rauhantyössä?

– Lavalla nähdään vaikuttava joukko puhujia ja puheenvuoroja sekä Suomesta että maailmalta. Monilla heistä on omakohtaista kokemusta sodista, konflikteista ja epäoikeudenmukaisuudesta. Haluamme tuoda esiin ääniä, joita harvemmin kuullaan julkisessa keskustelussa. Tämän vuoden puheohjelma tulee koskettamaan syvältä – rauha on tässä ajassa kaikkialla maailmassa sekä akuutti että käsinkosketeltava teema, pohtii festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski.
Näkökulmia maailmanrauhasta
Yksi festivaalin kansainvälisesti tunnetuimmista puhujista on malilainen muusikko, elokuvantekijä ja YK:n hyvän tahdon lähettiläs Inna Modja, joka puhuu naisten roolista taistelussa ilmastonmuutosta ja Afrikan aavikoitumista vastaan.
Kirkon Ulkomaanavun ohjelmassa pohditaan erilaisia rauhankäsityksiä ja niiden yhteensovittamista. Aiheesta keskustelevat KUA:n Somalian-maajohtaja Piya Itkonen ja Ukrainan-maajohtaja Patricia Maruschak ja uskonnollisten ja perinteisten rauhantekijöiden verkoston toiminnanjohtaja Mohamed Elsanousi, joka toimii myös Yhdysvaltain kansainvälisessä uskonnonvapauskomissiossa.
Euroopan unionin ohjelmassa pohditaan, onko EU:n arvopohjaiselle globaalipolitiikalle ja globaaleille säännöille vielä tilausta tämän hetken maailmanpolitiikassa. Keskustelemassa meppi Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.) sekä EU-nuorisodelegaatti Eetu Leinonen.
Kansainvälisistä konflikteista ohjelmassa nousevat esille akuutit kriisit sekä päättyneet konfliktit. Mitä voimme oppia esimerkiksi Mongolian verettömästä vallankumouksesta, ydinpommeista selvinneiden japanilaisten kokemuksista tai Sri Lankan sisällissodasta, jossa todellinen rauha ja oikeudenmukaisuus on yhä saavuttamatta? Mikä on kansainvälisten kirjeenvaihtajien rooli ymmärryksen lisäämisessä?
Suomen Palestiina-verkosto Sumudin johdolla keskustellaan toukokuun ajankohtaisesta tilanteesta Israelissa ja miehitetyillä Palestiinalaisalueilla. Mikä on Suomen rooli oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden edistämisessä alueella? Helsingin kaupunki nostaa esille kaupunkien roolin rauhanomaisen ja sivistyneen tulevaisuuden tekijöinä. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, ukrainalaisen Dnipron pormestari Borys Filatov ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova keskustelevat Helsingin ja Dnipron yhteistyöstä.
Abilis-säätiön ohjelmassa näkökulmia Ukrainan vammaisinklusiivisempaan tulevaisuuteen tarjoavat kansanedustaja ja kokenut rauhanrakentaja Pekka Haavisto (vihr.), Ulkopoliittisen instituutin hallituksen puheenjohtaja Klaus Korhonen, CMI-Martti Ahtisaari Peace Foundationin asiantuntija Mikko Patokallio sekä Abilis-säätiön Ukrainan maakoordinaattori Iryna Sarancha ja puheenjohtaja Amu Urhonen.
Nuoret rauhan rakentajina
Nuorten roolia ja vaikutusmahdollisuuksia mietitään useissa keskusteluissa. Ulkoministeriön ohjelmassa pohditaan, miten nuoret saadaan mukaan rauhanneuvotteluihin. Toimittaja Pasi Toivosen vetämässä keskustelussa ovat mukana Suomen YK-nuorisodelegaatti Adina Nivukoski ja ulkoministeriön Rauhanvälityskeskuksen asiantuntija Laura Hendry.
Suomen NMKY:n Liiton ohjelmassa kysytään, miten libanonilaiset nuoret jaksavat rakentaa rauhaa ja parempaa tulevaisuutta sukupolvi toisensa perään kriisien keskellä? Diakonissalaitoksen ohjelmassa sotaa Afrikan sarvesta paennut vanhempi sukupolvi ja Suomessa kasvaneet maahanmuuttajaperheiden nuoret keskustelevat, miten perheen kokemukset konflikteista vaikuttavat nuorten elämään?
Helsingin kaupungin ja Aseman Lasten keskustelussa tuodaan esiin konkreettisia saavutuksia, kun nuoret ovat saaneet tukea ja omistajuuden heitä koskevien konfliktien ratkaisemiseen.
Musiikki ja huumori voivat auttaa ymmärtämään kipukohtia, jotka joko murentavat tai vahvistavat yhteiskuntarauhaa. Mediapersoonat ja artistit Seksikäs-Suklaa ja Dosdela kertovat miltä tuntuu olla ulkopuolinen, löytää oma ääni ja ottaa oma paikkansa?
Digivaltiaita vai digirauhaa?
Lontoolaisen Identity 2.0:n perustajat Arda Awais ja Savena Surana tiivistävät, kuinka digitaalinen dehumanisaatio kärjistää konflikteja – ja kuinka inhimillisellä luovuudella voi luoda parempaa digitaalista tulevaisuutta.
Fingon Digivaltiaita vai digirauhaa? -keskustelussa nostetaan esille, mitä jokainen meistä voi tehdä edistääkseen demokratiaa digivallan aikana? Toimittaja Susani Mahaduran kanssa aiheesta keskustelevat lasten ja nuorten rauhanprojektien asiantuntija Aram Aflatuni, terapeutti-Villenä tunnettu kansanedustaja Ville Merinen (sd.) sekä Sitran turvallisuusympäristön murroksen ennakointiin erikoistunut Jukka Vahti.
Ruoantuotanto on sidoksissa ilmastonmuutokseen ja sosiaalisiin konflikteihin ympäri maailmaa. Viral Vegansin puheessa kysytään, minkälaisia jalanjälkiä suomalaisten suosikkiruoat jättävät, kun päästöjen lisäksi otetaan huomioon eläin- ja ihmisoikeudet?
Antigender-liike uhkaa yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskuntien rauhaa rajoittamalla ihmisoikeuksia. Väestöliiton keskustelussa puhuvat sambialaisen trans- ja intersukupuolisten järjestön Terry Munansangu, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan ILGA Worldin johtaja Julia Ehrt sekä tutkija Julian Honkasalo.
Lastenohjelma, taide ja työpajat julkaistaan 16.4.
Maailma kylässä -festivaalin ohjelmasta on aiemmin julkaistu Musiikkilavan ohjelmisto sekä kaksi puheohjelmaa. Lastenohjelma, työpajat ja iltaklubit julkaistaan 16.4. ja näytteilleasettajat 5.5. Tutustu koko ohjelmaan ja aikatauluun.
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingon järjestämän Maailma kylässä -festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin kaupunki, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Kirkon Ulkomaanapu ja Maailman Kuvalehti.
Maailma kylässä -festivaali teemalla Rauha 24.–25.5.2025 Helsingin Suvilahdessa. Vapaa pääsy!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KorpiviestintäpäällikköMaailma kylässä -festivaali / Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Puh:+358 50 317 6698nelli.korpi@fingo.fiKuvat
Linkit
Maailma kylässä -festivaali
Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen festivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän maailman puolesta. Kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 24.–25.5.2025 Helsingin Suvilahdessa teemalla Rauha. 30-vuotista historiaansa juhlistavan festivaalin arvot ovat monimuotoisuus, innostavuus, yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys. Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingon järjestämän Maailma kylässä -festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Helsingin kaupunki Kirkon Ulkomaanapu ja Maailman Kuvalehti.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Hätä Gazassa on sietämätöntä ja julmaa: Suomella on vastuu toimia30.4.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Israel on lähes kahden kuukauden ajan estänyt ruoan ja lääkkeiden toimitukset Gazaan, rikkoen YK:n kansainvälisen tuomioistuimen sitovaa määräystä. Suomella on vastuu ja velvollisuus toimia, ja tällä hetkellä päättäjien vaikeneminen ja toimettomuus on vakava laiminlyönti.
Suomen hallitus on pureksimatta niellyt komission esityksen heikentää yritysvastuusääntelyä24.4.2025 16:28:08 EEST | Tiedote
Hallituksen tänään eduskunnalle luovuttama kirjelmä on karua luettavaa. Hallitus kannattaa komission esittämiä heikennyksiä EU:n yritysvastuusääntelyyn, vaikka ne ovat kova kolaus ihmisoikeuksille ja ympäristölle. Suomen ei tulisi mahdollistaa yritysvastuudirektiivin vaikuttavuuden heikentämistä, vaan aktiivisesti vastustaa sitä ja puolustaa neuvotteluissa kansainvälisten vastuullisuusnormien noudattamista.
Hallitus leikkaa jälleen kehitysyhteistyöstä − sääntöperustaisuus matkalla romukoppaan23.4.2025 22:59:10 EEST | Tiedote
Hallitus leikkasi jälleen kehitysyhteistyöstä. Päätökset merkitsevät vaikeassa asemassa olevien ahdingon syvenemistä ja Suomen vetäytymistä jo tekemistään sitoumuksista.
Fingon puoliväliarvio: Hallituksen on petrattava kestävässä kehityksessä ja kansalaisyhteiskunnan tukemisessa22.4.2025 15:48:35 EEST | Tiedote
Fingo teki hallituksen kehityspolitiikasta, kansalaisyhteiskuntapolitiikasta ja kestävästä kehityksestä puoliväliarvion. Maailman valtiot ovat yhdessä sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä. Aikana, jolloin sääntöperusteista maailmanjärjestystä haastetaan voimakkaasti, Suomen tulee edistää aktiivisesti yhteisiä sitoumuksia.
Sporttia, tanssia ja taidetta – Maailma kylässä tarjoaa runsaasti ohjelmaa koko perheelle16.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Festarikesän avaa 24.–25.5. kaiken ikäisille suunnattu ilmaisfestivaali Maailma kylässä. Ohjelmasta löytyy musiikin ja puheohjelman lisäksi monenlaista katsottavaa, koettavaa ja ajateltavaa: taidetta, liikuntaa, tanssia, terassibileet sekä lastenalueen kattaus toiminnallisia työpajoja. Festivaalin Rauha-teema kuuluu läpi ohjelman.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme