Kryptovarapalveluiden sääntely kiristyi MiCA-asetuksen myötä – kuluttajien edelleen syytä olla tarkkana
EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen (MiCA) täysimääräinen soveltaminen on alkanut, mikä tiukentaa kryptovarapalveluiden sääntelyä ja yhtenäistää markkinoita. Suomessa siirtymäaika on yksi lyhyimmistä Euroopassa. Kuluttajien on edelleen syytä olla tarkkana palveluita hankkiessaan, sillä MiCA-asetus ei poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä. Finanssivalvonta kävi läpi ajankohtaisia valvontateemoja lehdistötilaisuudessaan torstaina.
EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen soveltaminen alkoi täysimääräisesti 30. joulukuuta 2024. Asetus edellyttää kryptovarapalvelun tarjoajia noudattamaan ensi kertaa monia rahoitusmarkkinoilla vakiintuneita vaatimuksia, kuten johdon pätevyyteen, omiin varoihin, tietojen läpinäkyvyyteen ja tietoturvaan liittyviä sääntöjä. Vaikka MiCA-asetus on nyt virallisesti voimassa, markkinoilla jo toimiville yrityksille on myönnetty siirtymäajat, jotka vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa. Suomessa sovellettava kuuden kuukauden siirtymäaika on yksi lyhyimmistä, kun monissa muissa maissa siirtymäajat kestävät 12–18 kuukautta.
– Tämä tarkoittaa, että kryptovaroja tai -palveluita Suomen ulkopuolelta hankkivien kuluttajien on syytä olla tarkkana, sillä sääntelyvaatimusten taso vaihtelee merkittävästi maiden välillä siirtymäaikana. Kuluttajien on myös tärkeää huomioida, ettei MiCA tarjoa suojaa EU:n ja ETAn ulkopuolelta hankittuihin palveluihin. Jos hankkii kryptoja EU:n ulkopuolelta, voi sääntely olla hyvin kirjavaa, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa toteaa.
Kryptovaroihin liittyvät riskit, kuten arvon voimakas vaihtelu, huijaukset ja tietoturvauhat, ovat edelleen merkittäviä. MiCA ei myöskään velvoita palveluntarjoajia arvioimaan palveluiden tai tuotteiden soveltuvuutta asiakkaille, eikä toiminta kuulu sijoittajien korvausrahaston piiriin.
Kahdeksan toimilupahakemusta Fivalle
Rekisteröityjä virtuaalivaluutan tarjoajia on ollut Suomessa 13. Jos rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat haluavat jatkaa toimintaansa 30.6. jälkeen, niiden on saatava MiCA-asetuksen mukainen kryptovarapalvelun tarjoajan toimilupa. Finanssivalvonta on vastaanottanut MiCA-toimilupahakemuksen kryptovarapalvelun tarjoajaksi kahdeksalta yhtiöltä. Hakemusten käsittely on edelleen käynnissä.
– On syytä muistaa, ettei MiCA-asetus poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä, kuten kyberturvallisuuteen liittyviä huolia ja voimakasta arvonvaihtelua. Meille saapuvista kryptovaroja koskevista yhteydenotoista suuri osa koskee huijauksia. Hankintapäätöstä ei edelleenkään kannata tehdä tarkistamatta palveluntarjoajan taustoja ja päätöstä tulee pystyä harkitsemaan ajan kanssa, kertoo toimistopäällikkö Maria Rekola.
Kymmenen rahastoa joko rajoittanut tai keskeyttänyt lunastukset
Kryptovaratoimijoiden valvontaa käytiin läpi Finanssivalvonnan lehdistötilaisuudessa 3. huhtikuuta. Tilaisuudessa kuultiin myös katsaus rahastosektorin kehityksestä. Suomalaisten rahastojen nettoarvo oli vuoden 2024 lopussa 205 miljardia euroa. Erityisesti kiinteistörahastoilla viime vuosi on ollut haastava, nettolunastukset ja arvonmuutokset olivat negatiivisia vuonna 2024. Avoimet kiinteistörahastot ovat vuodesta 2023 alkaen harventaneet rahastojen aukioloaikoja lunastuksille ja laajentaneet likviditeetinhallintavälineiden käyttöä. Rahastojen likviditeettitilanteen heikennyttyä yhteensä kymmenen rahastoa on joko rajoittanut tai keskeyttänyt lunastukset.
– Finanssivalvonnan tehtävänä on rahastovalvonnassa huolehtia sekä sijoittajansuojasta, niin lunastajien kuin jäljelle jäävien osuudenomistajien kannalta, että markkinoiden vakaudesta. Keskitymme tänä vuonna valvonnassamme erityisesti likviditeetinhallintaan ja stressitesteihin, vieraan pääoman käyttöön sekä arvostukseen. Lisäksi EU-tasolla on valmisteilla uutta sääntelyä, toteaa toimistopäällikkö Marko Hovi.
Muita ajankohtaisaiheita Finanssivalvonnan torstaisessa lehdistötilaisuudessa olivat pankkien kiinteistösektorin riskit ja valvottavien taloudellinen tilanne ja riskit.
Yhteystiedot
Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16.
Liitteet
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapäivystys
palvelee toimittajia arkisin kello 9–16, paitsi kiirastorstaina ja uudenvuodenaattona kello 9–13
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta
Finansinspektionens tematiska bedömning: organisationer inom den finansiella sektorn använder artificiell intelligens i sina interna processer, användningen i kundgränssnittet ökar27.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Största delen av företagen i den finansiella sektorn uppger att de antingen redan använder AI-lösningar eller att de planerar att införa dem. Största delen av AI-lösningarna används för närvarande i aktörernas interna processer, men tillämpningen i kundgränssnittet kommer att öka under de närmaste åren.
Finanssivalvonnan teema-arvio: finanssisektorin organisaatiot käyttävät tekoälyä sisäisissä prosesseissaan, hyödyntäminen asiakasrajapinnassa lisääntyy27.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suurin osa finanssisektorin yrityksistä kertoo joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa sen aloittamista. Valtaosa tekoälyratkaisuista on tällä hetkellä käytössä toimijoiden sisäisissä prosesseissa, mutta soveltaminen asiakasrajapinnassa kasvaa lähivuosina.
FIN-FSA thematic review: financial sector organisations use AI in internal processes, utilisation in the customer interface increases27.6.2025 11:00:00 EEST | Press release
The majority of financial sector companies reported either already using or planning to start using artificial intelligence (AI) solutions. Most of the AI solutions are currently used in the entities’ internal processes, but application in the customer interface is going to increase over the following years.
Den finansiella sektorn i Finland är fortsatt kapitalstark - osäkerheten kastar en skugga över de ekonomiska utsikterna11.6.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande
Läget i den finansiella sektorn i Finland har varit fortsatt stabilt under början av året, fastän USA:s tullar, hotet om en avmattning i den ekonomiska tillväxten och andra geopolitiska spänningar har gått hårt åt finansmarknaden och det allmänna förtroendet. I fråga om cyberhoten har läget i Finland varit huvudsakligen lugnt, men bedrägerier och nätfiske av bankkoder har ökat, vilket framhäver behovet av vaksamhet hos både de finansiella aktörerna och kunderna. Det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget påverkar omvärlden också framöver.
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana – epävarmuus varjostaa talousnäkymiä11.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen finanssisektorin tilanne on pysynyt alkuvuonna vakaana, vaikka Yhdysvaltain asettamat tullit, talouskasvun hidastumisen uhka ja muut geopoliittiset jännitteet ovat riepotelleet rahoitusmarkkinoita ja yleistä luottamusta. Kyberuhkien osalta tilanne on säilynyt pääosin Suomessa rauhallisena, mutta huijaukset ja pankkitunnusten kalastelu ovat lisääntyneet, mikä korostaa tarvetta sekä finanssisektorin toimijoiden että asiakkaiden valppaudelle. Epävarma taloudellinen ja geopoliittinen tilanne vaikuttaa toimintaympäristöön myös jatkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme