Museovirasto

Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille

Jaa

Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.

Höyryveturi Tr1 numero 1001 Hyvinkään konepajalla. Kuva: Hannu Matikka, Museovirasto
Höyryveturi Tr1 numero 1001 Hyvinkään konepajalla. Kuva: Hannu Matikka, Museovirasto

Hankeavustukset maailmanperinnön hoitoon haettavissa 7.4.2025 klo 16 asti. 

Museovirasto jakaa avustuksia Suomen maailmanperintökohteiden korjaussuunnitteluun ja entistämiseen. Avustuksia voivat hakea maailmanperintökohteiden ja niillä sijaitsevien rakennusten ja rakennelmien omistajat. Unescon maailmanperintöluetteloon hyväksyttyjä kulttuuriperintökohteita on Suomessa seitsemän: kulttuurikohteet Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki ja Struven ketju sekä luontokohde Merenkurkun saaristo. 

Avustuksia myönnetään sellaisiin tutkimus-, suunnittelu-, restaurointi-, hoito-, kunnostus- ja korjaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan kohteen säilyminen maailmanperintöstatuksensa arvoisena. Maailmanperintökohteiden tulee omalla esimerkillään kannustaa ja lisätä muihin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin soveltuvien korjausmenetelmien ja -materiaalien tuntemusta. 

Lisätietoa avustuksesta ja hakemisesta: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/maailmanperintokohteet


Hankeavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen haettavissa 7.4.2025 klo 16 asti. 

 
Avustuksen tarkoituksena on säilyttää arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä osana kansallista kulttuuriperintöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä. Entistämisavustuksia voidaan myöntää kohteen omistajalle rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla (498/2010) suojeltuihin kohteisiin tai muuten merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Hankkeiden tulee edistää kohteen kestävää käyttöä ja hoitoa. Avustusta ei myönnetä valtion viranomaisille, myös muiden julkisyhteisöjen hakuoikeus on rajoitettu. 

Lisätietoa avustuksesta ja hakemisesta: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/rakennukset


Hankeavustukset muinaisjäännösalueiden hoitoon haettavissa 7.4.2025 klo 16 asti. 

 
Muinaisjäännösten hoitoavustusten tavoitteena on edistää kiinteiden muinaisjäännösten säilymistä ja tunnistamista tukemalla alueiden maisemanhoitoa ja kohteiden merkitsemistä. Vuonna 2025 avustuksia kohdennetaan ensisijaisesti maisemanhoitoon. 

Muinaisjäännösalueiden hoitoavustuksen edellytyksenä on, että tuettavat toimenpiteet kohdistuvat muinaismuistolailla (295/1963) rauhoitettuun kiinteään muinaisjäännökseen. Avustusta hakevan tahon tulee selvittää ja tarvittaessa hakea toiminnassa tarvittavat luvat ennen avustettavan toiminnan aloittamista. Avustusta voivat hakea yhteisöt ja yksityishenkilöt. 

Lisätietoa avustuksesta ja hakemisesta: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/muinaisjaannosalueet


Liikenteen kulttuuriperintöavustukset haettavissa 16.4.2025 klo 16 asti. 
 
Avustuksella tuetaan ja edistetään arvokkaiksi luokiteltujen liikenteen kulttuuriperintökohteiden sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti kestävää käyttöä ja hoitoa. 

Avustusta voivat hakea yksityishenkilöt ja oikeuskelpoiset yhteisöt. Avustuksia ei voida myöntää valtion virastoille tai laitoksille. 

Lisätietoa avustuksesta ja hakemisesta: https://www.museovirasto.fi/fi/avustukset/kulkuvalineet

Avainsanat

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye