Suomen startup-yhteisö

Startupit pyrkivät kolminkertaistamaan kotimaiset T&K-investoinnit yli 900 miljoonaan euroon vuoteen 2028 mennessä, mutta ovat aiempaa huolestuneempia ympäröivästä talouskehityksestä

Jaa

Suomen startup-yhteisö on julkaissut vuoden 2025 ensimmäisen Startup Barometrin, jonka mukaan startupit uskovat vahvasti T&K-investointien kasvuun – vaikka näkymät laajemman taloustilanteen osalta ovat muuttuneet hieman varovaisemmiksi.

Kyselyn mukaan yhteisön jäsenyritykset investoivat arviolta 360 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehitystoimintaan vuonna 2024, ja investointien odotetaan kasvavan vuoteen 2028 mennessä noin 1,14 miljardiin euroon. Kun tarkastellaan näiden yritysten Suomessa tehtyjä T&K-investointeja, kasvu on yhtä huomattavaa: 301 miljoonasta eurosta noin 925 miljoonaan euroon.

Suomen startup-yhteisön jäsenyritysten arvioidut T&K-investoinnit laskettuna barometrin vastausten perusteella vuosille 2024 ja 2028.

“Startupit toimivat usein uusien teknologioiden hyödyntämisen eturintamassa. Tämä tarkoittaa, että T&K-panostuksia tehdään usein jo ennen varsinaista markkinoille pääsyä. Kyselyn tulokset osoittavat, kuinka merkittävät kasvutavoitteet T&K-investoinneille startupit ovat asettaneet – kunhan toimintaympäristö sen mahdollistaa.”, kommentoi Youssef Zad, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti.

Suomen tavoite on nostaa T&K-toiminnan menot 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tarkoitus on, että julkiset T&K-panostukset kattavat kolmanneksen ja yksityiset investoinnit kaksi kolmannesta tästä kokonaisuudesta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 T&K-toiminnan menot olivat 8,4 miljardia euroa, ja tästä yritykset kattoivat 5,703 miljardia euroa.   Lisääntyvä ja pitkäjänteinen julkinen tuki T&K-toiminnalle parantaa startupien kannustimia investoida kasvuun ja tutkimukseen sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Huippututkimuksen menestyksekäskaupallistaminen teknologioiksi on Suomelle ja Euroopalle vahva mahdollisuus nousta globaalin innovaation kärkeen ja vauhdittaa kestävää kasvua. Startupit tuottavat poikkeuksellisen osaamisen voimin jo nyt rohkeita uusia ideoita – mutta se ei yksin riitä. Myös vakiintuneiden toimialojen on lähdettävä mukaan, jotta innovaatiot saadaan toimitettua markkinoille ja käyttöön laajassa mittakaavassa.

“Tämän saavuttaminen edellyttää suurempaa riskinottokykyä, enemmän pääomaa – vahvempaa julkista ja yksityistä rahoitusta – sekä määrätietoista työtä innovaatioekosysteemin kitkatekijöiden poistamiseksi. Suomen on sitouduttava uudistumiseen ja kasvuun. Vain sitä kautta voimme vahvistaa yhteiskuntamme osaamispohjaa ja rakentaa kestävän perustan pitkän aikavälin menestykselle.” Summaa Juha Vartiainen, IQM Quantum Computersin globaalien toimintojen johtaja  ja perustajajäsen.

Luottamus yleiseen taloustilanteeseen on heikentynyt

Samaan aikaan barometrin mukaan valitettavasti odotukset ympäröivän taloustilanteen suhteen ovat heikentyneet jo kolme vuosineljännestä peräkkäin. Vaikka barometriin vastanneet yritykset ovat edelleen verrattain luottavaisia oman yrityksen taloudelliseen tilanteeseen, ympäröivän taloustilanteen näkymät ovat muuttuneet aiempaa pessimistisemmiksi.

“Varovaisuus liittyy todennäköisesti geopoliittiseen epävarmuuteen, kuten Yhdysvaltojen ja EU:n välisten suhteiden kiristymiseen, mikä lisää epävarmuutta globaaleilla markkinoilla ja investointien aikajänteissä. Tästä huolimatta useimmat mittarit osoittavat, että luottamus startup-kentässä on parantunut esimerkiksi vuoteen 2023 verrattuna, joka oli vaikea vuosi startup-yrityksille globaalisti. Suomalainen startup-sektori valmistautuu merkittävään, innovaatioihin perustuvaan kasvuun, mutta tämän potentiaalin toteutuminen edellyttää globaalisti vakaata ympäristöä, joka kannustaa riskinottoon ja teknologiseen kehitykseen.” Summaa Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Startup-yhteisön jäsenten luottamusta ympäröivään taloustilanteeseen kuvaavien saldolukujen aikasarja. Negatiivinen luku kuvastaa pessimististä suhtautumista ja positiivinen luku myönteistä suhtautumista. Saldoluku voi saada arvoja -100 ja +100 välillä.


Linkki barometrin tuloksiin

Tietoa Startup Barometrista

Startup Barometri on Suomen startup-yhteisön neljännesvuosittain toteuttama kysely, jolla seurataan startup-yritysten tunnelmia ja näkymiä. Kysely kattaa muun muassa taloudellisen tilanteen, rekrytointiodotukset sekä vaihtuvia teemakysymyksiä – tällä kertaa tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyen. Q1/2025-barometriin vastasi laaja otos jäsenyrityksistä, kattaen yli 70 % yhteisön kokonaisliikevaihdosta.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release

The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec

Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert

Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye