Yhteneväistä palliatiivista hoitoa potilaille
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella parannettiin palliatiivisen hoidon laatua perustamalla ja kehittämällä palveluja, vahvistamalla toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kouluttamalla ammattilaisia.

Palliatiivisen hoidon koulutuksilla on parannettu koko Pohteen sekä Pohjois-Suomen yhteistyöalueen henkilöstön osaamista palliatiivisessa hoidossa. Lisäksi on kehitetty palliatiivisen hoidon ja saattohoidon hoitoketjua Pohteella ja perustettu palliatiivinen keskus OYSin Syöpäkeskuksen alaisuuteen.
Toimenpiteet toteutettiin osana kansallista sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelmaa (FinPall) vuosina 2021–2024. Palliatiivinen hoito on potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun kuolemaan johtava tai henkeä uhkaava sairaus aiheuttaa potilaalle ja hänen läheisilleen kärsimystä ja heikentää heidän elämänlaatuaan. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu potilaan viimeisille elinviikoille tai -päiville.
Palliatiivisen poliklinikan toimintaa laajennettiin
Palliatiivinen poliklinikka toimi aiemmin yhtenä päivänä viikossa. FinPall-hankkeessa palliatiivisen poliklinikan toimintaa laajennettiin kolmeen-viiteen päivään viikossa. Poliklinikalla kehitettiin palliatiivisen asiantuntijasairaanhoitajan työnkuva. Asiantuntijasairaanhoitaja teki itsenäisiä vastaanottoja poliklinikalla ja antoi tarvittaessa konsultaatiotukea Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) henkilöstölle palliatiivisten potilaiden hoidossa.
Poliklinikalla luotiin moniammatillinen konsultaatiotuen toimintamalli. Toimintamallissa eri erikoisalojen potilaiden palliatiivisen hoidon arvioita ja suunnitteluja voidaan laatia etäyhteyksin kokoontuvassa moniammatillisessa tiimissä. Psykososiaalisen tuen saamista vahvistettiin poliklinikalla ottamalla käyttöön Sinua varten -psykososiaalisen tuen toimintamalli.
Uutena toimintana käynnistyi lasten palliatiivinen poliklinikka tammikuussa 2025 OYSin uudessa sairaalassa lastenneurologian poliklinikalla. Lasten palliatiivisella poliklinikalla on koostettu yhtenäiset ohjeet lasten palliatiivisen ja saattohoidon lääkehoitoon ja ennakoivan hoitosuunnitelman ja saattohoidon suunnitelman laatimiseen.
Yhteneväinen toimintamalli myös kotisairaalatoimintaan
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle luotiin kattava kotisairaalaverkosto Pohteen kotisairaalan toimesta. Oulun kaupungin alueella palliatiivisen osaston kotisairaala yhdistyi 1.1.2025 osaksi Oulun kotisairaalaa. Kotisairaalan yhtenäisen toiminnan pohjaksi luotiin yhtenäisiä toimintaohjeita ja prosesseja. FinPall-hanke mahdollisti ohjeistusten ja prosessien kehittämiseen työaikaa. Kotisairaalatoiminnan laajentuessa uusille alueille, Pohteella on huolehdittu henkilöstön osaamisen vahvistamisesta. Osaamista vahvistettiin yhteistyössä FinPall-hankkeen kanssa muun muassa järjestämällä koulutuksia palliatiivisesta hoidosta ja psykososiaalisesta tuesta.
Perustason vahvistamista koulutusten avulla
Palliatiivisen hoidon osaamista vahvistettiin toteuttamalla koulutuksia eri ikääntyneiden palvelujen yksiköissä ja kotihoidon henkilökunnalle. Lisäksi toteutettiin webinaareja ja toimipaikkakoulutusta. Koulutukset tavoittivat Pohteen alueella yli 4000 ammattilaista. Osaamisen vahvistamiseksi on laadittu koulutusmateriaaleja ammattilaisten käyttöön.x
Digitaaliset palvelut palliatiivisen hoidon tukena
Digitaalisilla palveluilla pystytään tukemaan henkilöstön työtä palliatiivisessa hoidossa ja antamaan potilaille helpon kanavan tiedon löytämiseksi palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta. Palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan digihoitopolun kautta potilaat voivat myös täyttää oirekyselyitä ennen vastaanottoa tai lähettää viestejä palliatiivisen poliklinikan henkilökunnalle oireisiin tai tuleviin ajanvarauksiin liittyen.
Tiivis ja helposti toteutettava kahdensuuntainen yhteydenpito kotona hoidettavan potilaan kanssa on tärkeää palliatiivisessa hoidossa. Pohteella kehitettiin ja otettiin käyttöön digihoitopolku osaksi palliatiivisen poliklinikan toimintaa. Lisäksi FinPall- hankkeessa kehitettiin valtakunnallinen palliatiivisen hoidon digihoitopolku, joka mahdollistaa kotona olevan potilaan ja läheisten kanssa yhteydenpidon potilaan voinnin ja kotona toteutettavien hoitojen seuraamiseksi. Digihoitopolku mahdollistaa myös tehokkaamman tiedonkulun eri ammattilaisten välillä.
Kehittämisen tausta ja tulevaisuuden kehittämiskohteet
Sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisesti jokaisella hyvinvointialueella pitää olla palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketju, jota koordinoidaan hyvinvointialueen palliatiivisesta keskuksesta. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluketjut koostuvat saatto-osastoista, kotisairaaloista, poliklinikoista ja sairaaloiden konsultaatiotiimeistä. Palliatiivisessa hoidossa oleva potilas käyttää kaikkia palvelumuotoja sairautensa eri vaiheissa.
Palliatiivisen hoidon palvelujen tuottaminen ja laadun parantaminen -ohjelman (FinPall) tavoitteena on ollut täyttää nämä ministeriön suositukset. Ohjelmaa on toteutettu kansallisesti kaikilla erityisvastuualueilla ja hyvinvointialueilla vuosien 2021–2024 välillä. Pohteella FinPall-hanketta on hallinnoitu kehittämisen palvelualueella.
Kehittämisen avulla on saatu selkeitä tuloksia ja puuttuvia palveluja on luotu. Samalla on myös tunnistettu tulevaisuuden kehittämishaasteita ja hanketyön tulosten vakiinnuttaminen tulee varmistaa. Nykyinen kehittäminen on vahvasti keskittynyt erikoistuneiden palvelujen kehittämiseen. Tulevaisuudessa panostusta tarvitaan perustason palvelujen kehittämiseen ja kehitettyjen toimintojen vakiinnuttamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva RahkoErikoislääkäri, syöpätaudit, Pohde
eeva.rahko@pohde.fiMinna HökkäProjektipäällikkö, Palliatiivisen hoidon palveluiden tuottaminen ja laadun parantaminen OYS:n erityisvastuualueella, Pohde
minna.hokka@pohde.fiLinkit
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Nuorten mielenterveyspalvelujen jonoja purettu onnistuneesti - digitaalinen työkalu saatu käyttöön koko Pohteen alueella26.6.2025 11:23:24 EEST | Tiedote
Jonojen purkamisessa on auttanut digitaalinen arviointityökalu, jota hyödynnetään keskusteluissa nuoren sekä hänen perheensä ja verkostojensa kanssa. Nuoret saavat palveluja tällä hetkellä nopeasti.
OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialueen uudet palvelualue- ja hoitotyön johtajat on valittu25.6.2025 14:01:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde kävi kevään aikana yhteistoimintaneuvottelut OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialuetta koskevista muutoksista. Muutosten tavoitteena on parantaa erikoissairaanhoidon kustannustehokkuutta, hoidon saatavuutta ja hoitoketjujen toimivuutta. Osana organisaation uudistusta toimialueelle on nyt valittu palvelualue- ja hoitotyön johtajat.
Yksityisten sote-palveluntuottajien Kanta-käyttöönottoprojekti käynnistynyt - mitä seuraavaksi?25.6.2025 10:47:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan hyvinvointialue, Pohde käynnisti alkuvuodesta 2025 Kanta-käyttöönottoprojektin yksityisille sote-palveluntuottajilleen. Projektiin kutsuttiin mukaan liittymiskyselyllä kaikki Pohteen Kanta-kirjaamisvelvolliset palveluntuottajat, joita oli noin 720. Liittymiskyselyyn vastasi 64 prosenttia palveluntuottajista.
Aluehallitus toivoo Oulaskankaan sairaalaa koskevalle kansalaisaloitteelle ripeää käsittelyä24.6.2025 14:07:59 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 23.6.2025 puheenjohtaja Mirja Vehkaperän johdolla. Kokous oli viimeinen ennen kesätaukoa. Aluehallitus päätti lähettää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vetoomuksen siitä, että Oulaskankaan sairaalan ympärivuorokautista päivystystä koskeva kansalaisaloite käsiteltäisiin viimeistään syyskuussa 2025.
Nivalan Hopeakodin, Oulun Emiliakodin ja Ylivieskan Kotikartanon toiminnot muuttuvat – Pohteen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 17.6.19.6.2025 13:15:05 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestelee uudelleen ikäihmisten palveluasumista Nivalassa, Ylivieskassa ja Oulussa. Nivalan Hopeakodin muutos liittyy rakennuksen kuntoon, Oulussa Emiliakodin muutoksen taustalla on sosiaalihuoltolaki ja Ylivieskassa Kotikartanon toimintoja organisoidaan uudelleen. Koska muutoksilla on henkilöstövaikutuksia, Pohde on käynyt henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistoimintaneuvottelut 6.5.-17.6.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme