Ammattijärjestöt: Hoitoalan työnantajat vaativat työntekijöitä venymään ja teettävät ikuisia ylitöitä
Sotepalvelut tarvitsevat riittävät resurssit, jotta potilaat voivat saada parasta hoitoa jatkossakin. Työhyvinvointiin on pakko satsata, muuten työntekijät kuormittuvat ja pakenevat alalta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa nojaudutaan jatkuvasti henkilökunnan ylitöihin ja joustamiseen. Tilanne on jatkunut tällaisena jo pitkään, ja liian moni työntekijä on äänestänyt jaloillaan ja vaihtanut alaa. Jatkuva joustaminen ja liian pitkät työrupeamat lisäävät työn kuormittavuutta ja heikentävät merkittävästi työhyvinvointia.
Hoitajien väsyminen vaikuttaa suoraan potilasturvallisuuteen: väsynyt ja ylikuormittunut työntekijä tekee helpommin virheitä työssään. Harmaa ylityö on sote-sektorilla valitettavan yleistä. Sitä ei kirjata virallisesti, mutta se vaatii työntekijöiltä lisäaikaa työtehtävien parissa. Ylityöt heijastuvat myös työntekijöiden muuhun elämään. Jäsenemme kertovat toistuvasti, että työntekijän on entistä vaikeampaa saada työ ja muu elämä tasapainotettua. Ilman riittävää lepoa ja palautumista kuormittuminen kasvaa liian suureksi ja voi johtaa sairauspoissaoloihin.
Nykyisissä säästöpaineissa hyvinvointialueet on ajettu kestämättömään tilanteeseen, jossa työntekijöitä irtisanotaan lyhytnäköisesti. Siksi on välttämätöntä, että sotealan työnantajat ja poliittiset päättäjät tunnistavat tilanteen ja varmistavat palveluille riittävät resurssit. Vain siten ammattitaitoiset ja motivoituneet työntekijät voivat antaa potilaille ja asiakkaille parasta mahdollista hoitoa. Näin taataan turvallisuus ja hyvinvointi kaikille, sekä hoitajille että hoidettaville. Sotealan ammattilaisten työolosuhteiden parantaminen ei ole pelkästään investointi työhyvinvointiin, vaan investointi myös potilas- ja asiakasturvallisuuteen.
Tänä päivänä on entistä tärkeämpää tunnistaa sotealan merkitys osana huoltovarmuutta ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Meidän kaikkien terveys ja hyvinvointi on kiinni sote-ammattilaisten jaksamisesta. Siksi pyrimme ammattiliittoina edistämään psykososiaalisten riskien direktiivin aikaansaamista Euroopan unionissa yhdessä muiden eurooppalaisten ammattiliittojen kanssa.
Suomalaiset julkisen sektorin ammattiliitot JHL, Jyty, SuPer ja Tehy osallistuvat eurooppalaisen kattojärjestönsä EPSUn kampanjaan maailman terveyspäivänä 7. huhtikuuta 2025.
Lisätietoja:
JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi, 050 461 9315
Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima, 050 591 2341
SuPerin varapuheenjohtaja Harri Järvelin, 040 020 1564
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, haastattelut erityisavustaja Mila Huovisen kautta mila.huovinen@tehy.fi / 040 0540 005
Avainsanat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Kotihoidon kiireet aiheuttavat hoitojonoja toisaalla17.6.2025 12:38:04 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg varoittaa, että puutteellinen kotihoito on haitallista niin asiakkaille, työntekijöille kuin terveyspalveluille kokonaisuutena. – Tämä tulee hyvinvointialueille entistä kalliimmaksi ja häiritsee vakavasti myös sairaaloiden normaalia toimintaa.
Avoin kirje hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjille ja johtajille17.6.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Arvoisat hyvinvointialueiden ja Helsingin päättäjät ja johtajat Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne on vakava. Useat alueet ovat kertoneet, etteivät ne kykene kattamaan alijäämiään lain edellyttämässä aikataulussa vaarantamatta lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin 23.4.2025 kanteluasiassa antama ratkaisu ja Talouspolitiikan arviointineuvoston tuore analyysi nostavat esiin keskeisen viestin: perustuslain turvaamia palveluja ei saa vaarantaa talouden tasapainottamisen nimissä.
SuPerin Inberg: Teknologia ei saa olla keino vähentää hoitajia12.6.2025 15:24:30 EEST | Tiedote
SuPer vastustaa hallituksen esitystä laskea teknologia mukaan vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitukseen. – Teknologiaa tulee käyttää hoidon laadun parantamiseen, ei asiakkaalle välttämättömän hoidon vähentämiseen, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
SuPerin Inberg: Yhteisöllinen asuminen ei sovi muistisairaille9.6.2025 10:13:59 EEST | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg on huolissaan yhteisöllisen asumisen isoista ongelmista. Yle uutisoi 6. kesäkuuta, että yhteisöllisessä asumisessa on vakavia ongelmia eri puolilla Suomea. Asia käy ilmi aluehallintovirastoihin (avi) tehdyistä valituksista ja niiden perusteella tehdyistä tarkastuksista. – SuPerilla on samanlainen tieto yhteisöllinen asumisen tilanteesta, Inberg kertoo.
SuPer: Lähihoitajan lääkehoidon osaaminen on otettava käyttöön erikoissairaanhoidossa26.5.2025 12:40:19 EEST | Tiedote
Erikoissairaanhoidossa on otettava nykyistä laajemmin käyttöön lähihoitajan lääkehoidon osaaminen, SuPerin erikoissairaanhoidon työryhmän puheenjohtaja Jaana Dalén sanoo. Lääkehoito kuuluu lähihoitajan koulutukseen, osaamiseen ja työnkuvaan osana kokonaisvaltaista työtä. Lääkehoidon osaaminen varmistetaan työnantajan järjestämällä lääkehoidon tentillä ja näytöillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme