SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.

SEL on hylännyt jo kolme yleisen linjan mukaista sovintoehdotusta ja esittänyt viimeisimmän 29.3.2025 annetun sovintoehdotuksen jälkeen taas uusia vaatimuksia leipomoalan lisäksi myös elintarvikealan muihin työehtosopimuksiin.
Elintarviketeollisuusliitossa Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta johtava Anne Somer sanoo, että SEL vie toiminnallaan sovinnon saavuttamisen edellytyksiä entistä kauemmaksi.
– On kohtuutonta, että muuhun elintarvikealaan kohdistetaan lakkoja, vaikka pääriidassa on kyse leipomoalan työehdoista, Somer toteaa.
ETL suostuisi tuomaan leipomoalan työehtosopimukseen vuorotyöntekijöille 100 prosentin yötyölisän, joka on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. Se edellyttäisi, että vastaavasti työnantajan tavoitteet leipomoalan työehtosopimuksessa etenisivät.
Suomen suurimpien lihatalojen toiminnan pysähtyminen lakon vuoksi johtaa siihen, että tuotantolaitokset eivät voi vastaanottaa uusia eläimiä tiloilta. Lihatalojen tuotantoprosessit on tuotantoketjussa integroitu yhteen, ja eläinten siirtyminen tiloilta lihataloihin on olennainen osa koko tuotantojärjestelmän toimivuutta. Työtaistelun aikana ketju katkeaa.
– Maatiloilla pitkät odotusajat ja tilojen ylikuormitus heikentävät eläinten hyvinvointia, Anne Somer painottaa.
SELin aiemmin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jo aiheuttanut viiveitä teurastuksissa ja eläintuotantotilojen jonot teurastamoihin ovat pidentyneet. Lakon myötä tilanne uhkaa kärjistyä entisestään. SELin ei pitäisi kohdistaa lakkoja liha-alan yrityksiin siten, että eläimille aiheutetaan kärsimystä.
– Eläinten hyvinvointi ei saa jäädä työtaistelun jalkoihin! SEL toimii vastuuttomasti, ja tilanne vaatii lainsäätäjiltä toimia, Somer sanoo.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan tällä hetkellä voimassa oleva lainsäädäntö ei riitä turvaamaan eläinten hyvinvointia työtaistelujen aikana. Liitto peräänkuuluttaa pikaisia uudistuksia.
– Tarvitsemme selkeän sääntelyn, joka varmistaa eläinten hyvinvoinnin myös työtaistelujen aikana. Turhan kärsimyksen aiheuttaminen pitää estää, Somer tähdentää.
Liha- ja peruselintarviketeollisuuden lakko alkaa 8.4.2025 ja päättyy 10.4.2025. Lakko koskee isoja liha-alan ja peruselintarviketeollisuuden yrityksiä, kuten Atriaa, HKFoodsia, Saarioista, Snellmanin Kokkikartanoa ja Apetitia. Lisäksi SEL on ilmoittanut lakonuhasta leipomoalalle 15.–16.4.2025 ja meijerialalle 22.–25.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?22.4.2025 10:38:11 EEST | Tiedote
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”30.3.2025 16:25:34 EEST | Tiedote
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme