SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.

SEL on hylännyt jo kolme yleisen linjan mukaista sovintoehdotusta ja esittänyt viimeisimmän 29.3.2025 annetun sovintoehdotuksen jälkeen taas uusia vaatimuksia leipomoalan lisäksi myös elintarvikealan muihin työehtosopimuksiin.
Elintarviketeollisuusliitossa Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta johtava Anne Somer sanoo, että SEL vie toiminnallaan sovinnon saavuttamisen edellytyksiä entistä kauemmaksi.
– On kohtuutonta, että muuhun elintarvikealaan kohdistetaan lakkoja, vaikka pääriidassa on kyse leipomoalan työehdoista, Somer toteaa.
ETL suostuisi tuomaan leipomoalan työehtosopimukseen vuorotyöntekijöille 100 prosentin yötyölisän, joka on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. Se edellyttäisi, että vastaavasti työnantajan tavoitteet leipomoalan työehtosopimuksessa etenisivät.
Suomen suurimpien lihatalojen toiminnan pysähtyminen lakon vuoksi johtaa siihen, että tuotantolaitokset eivät voi vastaanottaa uusia eläimiä tiloilta. Lihatalojen tuotantoprosessit on tuotantoketjussa integroitu yhteen, ja eläinten siirtyminen tiloilta lihataloihin on olennainen osa koko tuotantojärjestelmän toimivuutta. Työtaistelun aikana ketju katkeaa.
– Maatiloilla pitkät odotusajat ja tilojen ylikuormitus heikentävät eläinten hyvinvointia, Anne Somer painottaa.
SELin aiemmin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jo aiheuttanut viiveitä teurastuksissa ja eläintuotantotilojen jonot teurastamoihin ovat pidentyneet. Lakon myötä tilanne uhkaa kärjistyä entisestään. SELin ei pitäisi kohdistaa lakkoja liha-alan yrityksiin siten, että eläimille aiheutetaan kärsimystä.
– Eläinten hyvinvointi ei saa jäädä työtaistelun jalkoihin! SEL toimii vastuuttomasti, ja tilanne vaatii lainsäätäjiltä toimia, Somer sanoo.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan tällä hetkellä voimassa oleva lainsäädäntö ei riitä turvaamaan eläinten hyvinvointia työtaistelujen aikana. Liitto peräänkuuluttaa pikaisia uudistuksia.
– Tarvitsemme selkeän sääntelyn, joka varmistaa eläinten hyvinvoinnin myös työtaistelujen aikana. Turhan kärsimyksen aiheuttaminen pitää estää, Somer tähdentää.
Liha- ja peruselintarviketeollisuuden lakko alkaa 8.4.2025 ja päättyy 10.4.2025. Lakko koskee isoja liha-alan ja peruselintarviketeollisuuden yrityksiä, kuten Atriaa, HKFoodsia, Saarioista, Snellmanin Kokkikartanoa ja Apetitia. Lisäksi SEL on ilmoittanut lakonuhasta leipomoalalle 15.–16.4.2025 ja meijerialalle 22.–25.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Iso joukko elintarvikeyrityksiä liittynyt jo uudelle energiatehokkuussopimusten kaudelle9.10.2025 11:33:03 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus jatkaa määrätietoista työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Uudelle energiatehokkuussopimuksen kaudelle on sitoutunut jo 16 elintarvikealan yritystä. Pitkäjänteinen työ ja selkeät tavoitteet ovat tuottaneet huomattavia energiasäästöjä ja vievät alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta17.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.
Budjettiriihen linjauksissa huoltovarmuus ja kasvu kulkevat käsi kädessä3.9.2025 09:50:27 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että elintarviketeollisuus on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Alan yritykset tarvitsevat ennakoitavan säädösympäristön, joka mahdollistaa kestävän kasvun ja turvaa vakaan kotimaisen kysynnän. Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa. Ehdotettu virvoitusjuomaveron kiristys sen sijaan uhkaa kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentää alan työpaikkoja.
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme