SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.

SEL on hylännyt jo kolme yleisen linjan mukaista sovintoehdotusta ja esittänyt viimeisimmän 29.3.2025 annetun sovintoehdotuksen jälkeen taas uusia vaatimuksia leipomoalan lisäksi myös elintarvikealan muihin työehtosopimuksiin.
Elintarviketeollisuusliitossa Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta johtava Anne Somer sanoo, että SEL vie toiminnallaan sovinnon saavuttamisen edellytyksiä entistä kauemmaksi.
– On kohtuutonta, että muuhun elintarvikealaan kohdistetaan lakkoja, vaikka pääriidassa on kyse leipomoalan työehdoista, Somer toteaa.
ETL suostuisi tuomaan leipomoalan työehtosopimukseen vuorotyöntekijöille 100 prosentin yötyölisän, joka on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. Se edellyttäisi, että vastaavasti työnantajan tavoitteet leipomoalan työehtosopimuksessa etenisivät.
Suomen suurimpien lihatalojen toiminnan pysähtyminen lakon vuoksi johtaa siihen, että tuotantolaitokset eivät voi vastaanottaa uusia eläimiä tiloilta. Lihatalojen tuotantoprosessit on tuotantoketjussa integroitu yhteen, ja eläinten siirtyminen tiloilta lihataloihin on olennainen osa koko tuotantojärjestelmän toimivuutta. Työtaistelun aikana ketju katkeaa.
– Maatiloilla pitkät odotusajat ja tilojen ylikuormitus heikentävät eläinten hyvinvointia, Anne Somer painottaa.
SELin aiemmin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on jo aiheuttanut viiveitä teurastuksissa ja eläintuotantotilojen jonot teurastamoihin ovat pidentyneet. Lakon myötä tilanne uhkaa kärjistyä entisestään. SELin ei pitäisi kohdistaa lakkoja liha-alan yrityksiin siten, että eläimille aiheutetaan kärsimystä.
– Eläinten hyvinvointi ei saa jäädä työtaistelun jalkoihin! SEL toimii vastuuttomasti, ja tilanne vaatii lainsäätäjiltä toimia, Somer sanoo.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan tällä hetkellä voimassa oleva lainsäädäntö ei riitä turvaamaan eläinten hyvinvointia työtaistelujen aikana. Liitto peräänkuuluttaa pikaisia uudistuksia.
– Tarvitsemme selkeän sääntelyn, joka varmistaa eläinten hyvinvoinnin myös työtaistelujen aikana. Turhan kärsimyksen aiheuttaminen pitää estää, Somer tähdentää.
Liha- ja peruselintarviketeollisuuden lakko alkaa 8.4.2025 ja päättyy 10.4.2025. Lakko koskee isoja liha-alan ja peruselintarviketeollisuuden yrityksiä, kuten Atriaa, HKFoodsia, Saarioista, Snellmanin Kokkikartanoa ja Apetitia. Lisäksi SEL on ilmoittanut lakonuhasta leipomoalalle 15.–16.4.2025 ja meijerialalle 22.–25.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne SomerJohtaja, Työ ja osaaminenETL
Puh:050 345 2134anne.somer@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.
Virvoitusjuomaveron kiristys uhkaa kotimaista juomateollisuutta3.6.2025 13:07:32 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) varoittaa, että ehdotetut kiristykset virvoitusjuomaveroon uhkaavat kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentävät alan yritysten työpaikkoja. Hallituksen suunnittelemasta 110 miljoonan euron korotuksesta virvoitusjuomaveroon on luovuttava, ja korotusten asemesta tehtävä ennakoitavaa ja tasapuolista veropolitiikkaa.
Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen
Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen
Merkkejä käänteestä: elintarviketeollisuus odottaa kasvua, kuluttajat säästävät yhä16.5.2025 09:00:38 EEST | Tiedote
Kuluttajien luottamus on vahvistunut ja odotukset talouden kehityksestä ovat hieman aiempaa valoisammat. Ruokaostoksilla kukkaron nyörit pysyvät kuitenkin edelleen tiukalla ja kauppojen hinta-alennukset hyödynnetään tarkasti. Myös elintarviketeollisuudessa on odotusta positiivisesta kehityksestä.
Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu
Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme