Kangasniemen Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueen hoitosuunnittelu alkaa
Etelä-Savon ELY-Keskus aloittaa Kangasniemellä sijaitsevan Leppäselkä-Pätkönlammen Natura-alueen hoitosuunnitelman laatimisen keväällä 2025 ja suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Leppäselkä – Pätkönlampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Monien linnustollisesti arvokkaiden kosteikkojen tapaan Leppäselän ja Pätkönlammen tila on heikentynyt rehevöitymisen ja umpeenkasvun myötä.

Luontoarvojen parantamiseksi ja turvaamiseksi Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueelle laaditaan vuoden 2025 aikana hoitosuunnitelma, jonka koostamisesta vastaa Luonto Pihlaja oy. Hoitosuunnittelun yhteydessä alueella tehdään erilaisia luontoselvityksiä huhtikuun ja elokuun välisenä aikana. Näistä ensimmäisenä on vuorossa pesimälinnustolaskenta keväällä. Kartoituksia tehdään sekä rannoilla että vesialueilla. Osa lajistokartoituksista edellyttää, että alueella liikutaan myös yöaikaan. Samassa yhteydessä Luonto Pihlaja toteuttaa Leppäselälle koekalastuksen.
Hoitosuunnittelutyö on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa parannetaan erilaisten elinympäristöjen tilaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
Leppäselällä ja Pätkönlammella hoidon lähtökohtana on alueen arvokkaan linnuston elinmahdollisuuksien turvaaminen sekä alueen luonnonarvojen säilyttäminen ja parantaminen. Hoitosuunnittelussa voidaan huomioida myös virkistyskäytön tarpeet. Hoitotoimet tullaan toteuttamaan yhteistyössä alueen omistajien kanssa.
Etelä-Savon ELY-keskus järjestää syksyllä 2025 kaikille avoimen yleisötilaisuuden Kangasniemellä, jossa esitellään tehtyjen selvitysten tuloksia ja kunnostusvaihtoehtoja. Tilaisuuden ajankohta tarkentuu suunnittelun edetessä. Kutsu tilaisuuteen tarkempine tietoineen tullaan julkaisemaan myöhemmin.
Tähän mennessä Leppäselällä on Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa toteutettu hoitokalastusta vuodesta 2023 lähtien. Hoitokalastusta tehdään keväisin heti jäiden lähdön aikaan. Hoitokalastusta tehdään koska kalaston rakenteella ja määrällä on merkitystä linnustolle. Kalat mm. samentavat vettä ja kilpailevat samasta ravinnosta vesilintujen kanssa. Hoitokalastus keskittyy särkikaloihin, arvokkaammat petokalat vapautetaan takaisin järveen. Hoitokalastuksella pyritään palauttamaan järven vinoutunutta kalakantaa lähemmäs normaalia.
Eniten Leppäselältä on poistettu lahnoja. Hoitokalastusta jatketaan Leppäselällä myös tänä keväänä. Luonto Pihlajan loppukesästä suorittamalla koekalastuksella tutkitaan hoitokalastuksen vaikutuksia.
Metsähallitus on Helmi-ohjelman kautta toteuttanut luotojen raivausta Leppäselällä. Lintutornin edustalla sijaitsevilta luodoilta poistettiin vesakkoa ja se haketettiin luodoille, hidastamaan vesakon uudelleen syntymistä. Puustoa poistetaan, sillä varislinnut hyödyntävät niitä tähystyspaikkoinaan kytätessään maassa sijaitsevia vesi- ja rantalintujen pesiä.
Näiden lisäksi Suomen Riistakeskus on koordinoinut tehostettua vieraspetojen pyyntiä alueella osana Helmi-ohjelmaa. Vieraspedoilla tarkoitetaan minkkiä ja supikoiraa. Ne eivät kuulu alkuperäiseen lajistoomme ja ovat erittäin haitallisia massa pesiville linnuille. Tehostettua pyyntiä on toteutettu laajalla alueella Leppäselän ja Pätkönlammen ympärillä.
Yhteyshenkilöt
Mari Ojaluonnonsuojeluasiantuntija, lintuvedet
Puh:0295 024 293mari.oja@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme