ENNAKKOTIEDOTE: Hyvinvointia luonnon rytmisyydestä –Uusimpaan tutkimustietoon pohjaava kirja kertoo, miten luonto auttaa toipumaan ja elämään hyvää elämää
Maantieteilijä Marko Leppäsen ja biologi, FT Adela Pajusen uutuuskirja Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen (Gummerus) kertoo, miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat luontoon ja ihmiseen. Tutkimustietoon, kulttuurihistoriaan ja kokemukseen perustuva tarinallinen tietokirja inspiroi ja yllättää esitellessään rytmien vaikutusta. Leppänen ja Pajunen ovat olleet yli kymmenen vuotta mukana luomassa tutkitusti toimivaa ja viralliseen terveydenhuoltoon hyväksyttyä Terveysmetsä-menetelmää. Kirja ilmestyy 10.5.

Rytmisyys on läsnä kaikkialla luonnossa. Nykyihminen yrittää usein pyristellä irti säännöllisestä levon ja aktiivisuuden vaihtelusta. "Levolle ei suoda riittävästi aikaa, keinovalo valvottaa, ja vuodenaikojen suhteen ollaan ”kuin mitään ei olisi tapahtunut”. Mitä enemmän ylipäätään elämme sisätiloissa ja keinotodellisuudessa, sitä hauraammaksi yhteytemme luonnon aikamerkkeihin käy”, Leppänen ja Pajunen kirjoittavat.
Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että säännöllisellä vuorokausirytmillä, päivänvalon ja pimeyden vaihtelulla, altistuksella viileälle ja ulkoilmalle sekä tauoilla eri vuorokaudenaikoina on merkitystä hyvinvoinnille, kehon- ja mielenterveydelle sekä esimerkiksi unen laadulle ja painonhallinnalle.
Suomessa on totuttu neljän vuodenajan vaihteluun. Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen -kirja esittelee perinteisen japanilaisen vuodenaikakäsityksen, johon kuuluu lisäksi 24 välivuodenaikaa ja 72 noin viiden vuorokauden mittaista mikrovuodenaikaa. Mikrovuodenaika voi olla vaikkapa joutsenten paluu, nokkosperhonen kannolla tai takatalvi. Niiden aktiivinen havaitseminen patistaa lähtemään ulos ympäri vuoden ja tunnistamaan konkreettisia aikamerkkejä luonnonkierrosta. Vuodenaikaishavainnot tarjoavat myös samaistumiskohteita rohkeuden ja toiveikkuuden kaltaisille luonteenvahvuuksille, kuten tutkimus osoittaa. Luonnon rytmiin kytkeytyminen vahvistaa resilienssiä, mikä on erityisen tarpeen vaikeina aikoina.
FM Marko Leppänen on luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt maantieteilijä ja toimittaja, jolla on pitkä kokemus myös luonto-opastuksista. Hän on alkukesän ja iltahämärien ystävä, etelärannikon lehtojen kasvatti. Leppänen syttyy jännistä paikoista, jotka ovat mieluiten lähellä kuin kaukana.
Adela Pajunen on biologi, FT, joka kehittää palveluja luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen. Hän on aamuvirkku, joka odottaa ensilunta ympäri vuoden. Pajunen syttyy tunturiluonnosta ja hyvinvointia edistävistä kasveista.
Leppänen ja Pajunen elävät ja työskentelevät Sipoonkorven kupeessa, josta käsin he ohjaavat terveysvaikutteisia retkiä eri ryhmille. He ovat olleet mukana kehittämässä tutkittua metsäterapiamallia Terveysmetsää, jossa ihminen voi saada lääkäriltä tai hoitajalta lähetteen metsään.
Marko Leppänen ja Adela Pajunen: Luonnon rytmissä yli vaikeiden aikojen – Vuodenajoista ja vuorokaudenajoista
ilmestyy 10.5.
383 sivua
ilmestyy myös sähkö- ja äänikirjana 19.5., lukija: Jarkko Pajunen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva HerrainsiltaViestintäpäällikkö
Puh:040 5146 360eeva.herrainsilta@gummerus.fiKuvat
Linkit
Gummerus
Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
ENNAKKOTIEDOTE: Rahasta puhuminen on parisuhteen hoitamista – Julia Thurénin ja Merja Mähkän Rikas, rakas, köyhä, varas – Rahanjako parisuhteessa ilmestyy 21.5.30.4.2025 11:00:31 EEST | Tiedote
Kuka maksaa ravintolalaskut tai lasten kurahaalarit, kun toinen tienaa enemmän kuin toinen? Kannattaako kaikki jakaa 50-50 -periaatteella? Miten luokkatausta näkyy parisuhteen raha-asioissa? Mikä on rahaminä tai fuck you –rahasto? Entä mitä tarkoittavat avio-oikeus ja ositus ja miten varautua eroon taloudellisesti? Julia Thurénin ja Merja Mähkän Rikas, rakas, köyhä, varas – Rahanjako parisuhteessa (Gummerus) kertoo kaiken tarpeellisen rakkaudesta ja rahasta.
Toivoa ja tärkeitä puheenvuoroja – Tutustu Gummeruksen syksyn 2025 uutuuskirjoihin29.4.2025 09:39:43 EEST | Tiedote
Yksi tämän vuoden odotetuimpia kirjoja on Suomen entisen pääministerin Sanna Marinin muistelmateos Toivo on tekoja, joka ilmestyy 4.11. Muistelmissaan Marin kertoo tiestään politiikan huipulle sekä avaa näkemyksiään johtajuudesta ja muutoksen aikaansaamisesta.
Vuoden 2025 Tähtivaeltaja-palkinto Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni24.4.2025 11:13:19 EEST | Tiedote
Helsinki Science Fiction Seuran Tähtivaeltaja-palkinto on myönnetty Siiri Enorannan romaanille Keuhkopuiden uni (Gummerus). Finlandia-palkitun Enorannan yhdestoista romaani on sielukas ja dekadentti fantasiaromaani ihmisen ja luonnon suhteesta. Palkintoraati luonnehtii Keuhkopuiden unta "omaääniseksi, monikerroksiseksi taidonnäytteeksi".
Vuoden 2025 J. A. Hollon palkinto suomentaja Ulla Lempiselle Merlin Sheldraken Näkymätön valtakunta -tietokirjan käännöksestä12.4.2025 19:01:00 EEST | Tiedote
Suomentaja Ulla Lempinen saa J. A. Hollon palkinnon taidokkaasta tietokirjasuomennoksesta. Merlin Sheldraken teos Näkymätön valtakunta – Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme (Gummerus) on Lempisen taidokas suomennos, josta välittyy alakohtaisen terminologian tarkka käännöstyö ja sienten kiehtovan maailman henkeäsalpaava kuvailu.
ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen4.4.2025 08:48:19 EEST | Tiedote
Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme. Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme