Maahanmuuton lainsäädännöstä ei löydy poikkeuksia urheilijoille
Julkisuudessa on käyty useaan otteeseen keskustelua urheilijoiden oleskelulupien ja kansalaisuuden saamisen edellytyksistä. Ammattilaisurheilijoille ja -valmentajille on urheilijan työlupa omana kategoriana, mutta muilta osin lainsäädäntö ei tunne poikkeuksia urheilijoille.
Maahanmuuttovirasto ei voi poiketa lain asettamista edellytyksistä. Oleskelulupien ohella urheilijoiden kansalaisuushakemuksiakaan ei voida lain mukaan käsitellä muista hakijoista poikkeavasti. Suomessa ei ole pikakaistaa urheilijoille esimerkiksi kansalaisuusasioissa niin kuin joissakin muissa Euroopan maissa.
Kansalaisuuslaki ei siis tunnista urheilijoita erityisryhmänä. Heille ei voida myöntää kansalaisuutta poikkeavin tai kevyemmin ehdoin kuin muille hakijoille. Maahanmuuttovirasto on selvittänyt asiaa ja virastolla ei ole mahdollisuutta tulkita lakia niin, että kansalaistamisen edellytyksistä, kuten asumisajasta, voitaisiin poiketa.
Maahanmuuttovirasto käsittelee ulkomailta käsin hakeneiden urheilijoiden ensimmäiset hakemukset nopeammin
Viime vuonna tuli voimaan maahantulosäännösten kiertämisen estämiseen liittyvä lakimuutos, joka vaikutti moniin lupatyyppeihin, myös urheilijoiden oleskelulupiin. 1.9.2024 voimaantulleessa lakimuutoksessa täsmennettiin edellytystä, jonka mukaan ensimmäistä oleskelulupaa tulee hakea ulkomailta käsin.
– Urheilijoiden osalta kannattaa huomioida, että käsittelemme ulkomailla lupaa hakeneiden hakemukset lähtökohtaisesti nopeammin. Suomessa jätetyt ensimmäiset oleskelulupahakemukset sen sijaan ohjautuvat tarkempaan tutkintaan, mikä pidentää käsittelyaikaa, kertoo erityisasiantuntijoiden, yrittäjien ja muun työnteon prosessinomistaja Raisa Palomäki.
Luvan saamisen nopeuteen vaikuttaa lisäksi se, onko Suomen edustustoilla vapaita tunnistautumisaikoja. Pääsääntöisesti tunnistautumisaikoja on ollut edustustoissa hyvin saatavilla urheilijoille. Kun urheilija on tunnistautunut edustustossa, hän saa myönteisen päätöksen tällä hetkellä tyypillisesti noin kahdessa viikossa.
Maahanmuuttovirasto käsittelee jokaisen hakemuksen yksilöllisesti. Urheilijoiden tilanteet ovat keskenään erilaisia, minkä vuoksi käsittelyajat voivat vaihdella eri tilanteissa. Käsittelyaika voi olla pidempi esimerkiksi silloin, jos asiakasta on tarpeen kuulla tai hakemukseen tarvitaan lisäselvitystä.
Urheilijoiden hakemusten ja myönteisten päätösten määrät ovat pysyneet aiempien vuosien tasolla
Asiakas voi hakea urheilijan oleskelulupaa, jos hän on ammattiurheilija ja saa urheilijana toimimisesta riittävästi tuloja Suomessa elämistä varten.
Urheilijan oleskelulupa voidaan myöntää niin sanottuna jatkuvana oleskelulupana (A-lupa) tai tilapäisenä oleskelulupana (B-lupa). Jatkuva oleskelulupa on tarkoitettu pidempiaikaista Suomeen muuttamista varten ja tilapäinen oleskelulupa tilapäistä Suomeen muuttamista varten. Näiden määräaikaisten oleskelulupien lisäksi on mahdollista hakea myös pysyvää oleskelulupaa, jos asiakas on oleskellut Suomessa vähintään neljä vuotta ja täyttää muut luvan edellytykset.
Urheilijoiden oleskelulupahakemusten määrä on pysynyt samalla tasolla aiempiin vuosiin nähden lakimuutoksesta huolimatta. Vuonna 2024 urheilijoiden ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia ja jatkolupahakemuksia jätettiin saman verran kuin vuotta aiemmin (520 kappaletta).
– Vuonna 2024 urheilijoiden ensimmäisiä oleskelulupia ja jatkolupia myönnettiin yhteensä 389 kappaletta, mikä on noin 5 % vähemmän kuin vuonna 2023. Tämän kaltaiset vaihtelut ovat kuitenkin normaaleja eri vuosien välillä. Vuonna 2024 hakemuksista 69 oli kielteisiä ja 45 rauenneita, kertoo Palomäki.
Kielteiset päätökset perustuvat pääsääntöisesti puutteisiin työntekijän tai työnantajan edellytysten täyttymisessä. Hakemuksen raukeamisen syitä voivat olla esimerkiksi hakemuksen peruuttaminen tai hakijan muutto pois Suomesta.
Kansalaisuutta voi hakea aikaisintaan viiden vuoden asumisajan jälkeen
Kansalaisuutta asiakas voi hakea viiden vuoden oleskelun jälkeen, kun hän täyttää kielitaitoedellytyksen. Lisäksi kansalaisuushakemuksessa on muitakin edellytyksiä, kuten toimeentulon selvittäminen.
Kansalaisuuden asumisaikaan lasketaan eri tavoin jatkuvalla luvalla ja tilapäisellä luvalla Suomessa asuttu aika. Jatkuvalla luvalla asuttu aika lasketaan sellaisenaan asumisaikaan. Jos asiakkaalla on ollut tilapäinen oleskelulupa jossain vaiheessa, hänen asumisaikaansa lasketaan vain puolet tilapäisellä luvalla asutusta ajasta.
Asumisaikaa laskettaessa huomioidaan myös asiakkaan ulkomailla oleskeltujen päivien määrä. Ulkomailla oleskelun tarkoitus ei vaikuta asumisajan laskemiseen. Lisäksi kansalaisuuden myöntämisen edellytyksenä on, että asiakkaalla on ollut voimassa jatkuva oleskelulupa vähintään vuoden ennen kansalaisuuden myöntämistä.
Toimeentulon osalta asiakkaan tulee selvittää, mistä hän saa ja on saanut rahaa elämiseen.
– Toimeentulo voi koostua muun muassa palkasta, yritystoiminnasta ja säästöistä. Sponsori- ja kumppanuussopimustulot huomioidaan samalla tavalla kuin muutkin tulot, kun kansalaistamisen edellytyksiä tarkastellaan. Toimeentulon tulee olla laillista ja riittää elämiseen, kertoo kansalaisuuden prosessinomistaja Mari Luukkonen.
Lisätietoa medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Urheilijan oleskelulupa: prosessinomistaja Raisa Palomäki, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 434 152
Kansalaisuushakemukset: prosessinomistaja Mari Luukkonen, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 951
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut – yhä useampi jää tutkinnon suorittamisen jälkeen Suomeen4.7.2025 10:00:21 EEST | Tiedote
Maahanmuuton toimintaympäristössä on tapahtunut monia muutoksia viimeisen vuoden aikana, jotka ovat vaikuttaneet työperusteisten oleskelulupahakemusten määriin ja käsittelyaikoihin.
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme