Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.

Rapu on Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä tietojärjestelmä rakentamislain edellyttämän purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan ja sen päivittämiseen.
”Rapu-järjestelmän avulla parannetaan rakentamisen kiertotalouden edellytyksiä koko Suomessa,” sanoo suunnittelija Martin Excell Suomen ympäristökeskuksesta.
Täyttöohje opastaa kattavasti selvityksen tekemisessä ja tarjoaa vinkkejä kiertotalouden edistämiseksi
Täyttöohje ohjeistaa purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen tekoon tietojärjestelmässä eri vaiheissa. Se tarjoaa tietoa selvityksen tekijälle mm. selvityksen teon valtuuttamiseen, soveltamisalan määrittelyyn sekä purkumateriaalien jäsennykseen liittyen.
Ohjeeseen sisältyy myös ohjeistusta rakennusvalvontaviranomaiselle mm. kirjautumiseen ja selvityksen käsittelyyn järjestelmässä. Lisäksi ohje tarjoaa tietoa materiaalien kiertotaloudesta ja jätehuollosta yleensä.
Laskuri auttaa arvioimaan purkumateriaalien määriä eri rakennustyypeissä kohteen ominaisuuksien ja laajuustietojen perusteella
Purkumateriaalien arviointilaskuri helpottaa purkumateriaalimäärien arviointia yhden ja kahden asunnon taloja, kulkuneuvojen suoja- ja huoltorakennuksia sekä talousrakennuksia purettaessa. Laskurin avulla on mahdollista arvioida purkukohteen tärkeimpiin ominaisuus- ja laajuustietoihin perustuen purkumateriaalin karkeat määrät materiaaleittain.
Uusi rakentamislaki edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyvältä purkumateriaalien ja rakennusjätteiden määrien raportoimista luvanvaraisissa hankkeissa, jos purkumateriaalien määrä ei ole vähäinen. Tiedot on ilmoitettava Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Rapu-järjestelmään. Velvoite koskee kaikkia rakentamis- tai purkuhankkeeseen ryhtyviä.
Rakennusvalvontaviranomainen käsittelee selvityksen tiedot arviovaiheen osalta lupakäsittelyn yhteydessä ja toteumatiedot käsitellään hankkeen loppukatselmuksen yhteydessä. Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laatiminen ja käsittely tapahtuu nykyisellään kokonaisuudessaan Rapu-järjestelmässä.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen sekä Rapu-järjestelmän tarkoituksena on parantaa purkumateriaalien ja rakennusjätteen laadukasta hyödyntämistä, rakennus- ja purkujätetilastointia sekä viranomaisohjausta.
Rapu-selvitystietojärjestelmän asiakastuki palvelee tukipyynnöissä sähköpostilla rapu-tuki@syke.fi.
Lue lisää
- Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen täyttöohje (ymparisto.fi)
- Purkumateriaalien arviointilaskuri (ymparisto.fi)
- Rapu-selvitystietojärjestelmä (rapuselvitys.fi)
- Ympäristöhallinnon verkkosivut: Purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmä (ymparisto.fi)
- Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys vahvistaa rakentamisen kiertotaloutta (tiedote 31.12.2024, ym.fi)
Lisätietoja
- Martin Excell, pääkäyttäjä, Rapu-selvitystietojärjestelmä, Suomen ympäristökeskus, p. 029 525 2329, etunimi.sukunimi@syke.fi
- Harri Hakaste, yliarkkitehti, ympäristöministeriö, p. 029 525 0074, etunimi.sukunimi@gov.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Arktiset virtavedet ovat herkkiä typpikuormitukselle – kyttyrälohen aiheuttama ravinnelisäys huolestuttaa tutkijoita30.6.2025 11:55:37 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että arktiset virtavedet ovat herkkiä lisääntyvälle typpikuormitukselle kasvukauden ajankohdasta tai joen koosta riippumatta. Havainto herättää huolta, sillä tulevaisuudessa kyttyrälohen voimakas runsastuminen voi lisätä pohjoisten jokien ravinnekuormaa.
Det ostadiga vädret har hållit cyanobakterieläget måttligt26.6.2025 13:09:15 EEST | Pressmeddelande
Situationen med cyanobakterier är fortfarande huvudsakligen lugn, och observationerna i insjöar samt längs kustområden har förblivit få. Det ostadiga vädret under den gångna veckan har försvårat satellitobservationer från öppna havsområden. Enligt automatiska observationer från handelsfartyg har dock mängden cyanobakterier varit något förhöjd i de västra öppna havsområdena i Finska viken.
Unsettled weather has kept the blue-green algae situation moderate26.6.2025 13:05:44 EEST | Press release
The situation with blue-green algae remains mostly calm, and observations in inland waters and along coastal areas have remained few. The unsettled weather over the past week has made satellite observations from open sea areas more difficult. However, according to automatic observations from merchant ships, the amount of blue-green algae has been slightly elevated in the western open sea areas of the Gulf of Finland.
Epävakainen sää on pitänyt sinilevätilanteen maltillisena26.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Sinilevätilanne jatkuu pääosin rauhallisena, ja havainnot sisävesillä sekä rannikkoalueilla ovat pysyneet vähäisinä. Kuluneen viikon epävakainen sää on vaikeuttanut satelliittihavaintojen tekemistä avomerialueilta. Kauppalaivojen automaattihavaintojen perusteella sinilevämäärä on kuitenkin ollut lievästi koholla Suomenlahden länsiosan avomerialueilla.
A calm start for the blue-green algae season19.6.2025 13:15:31 EEST | Press release
As typical in early summer, the number of blue-green algae observations is moderate. Some blue-green algae have been observed in inland waters, mainly in Southern Finland. In coastal areas, even slightly less blue-green algae have been detected than typical this time of year. So far, no significant deposits of algae have been observed in offshore areas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme