Etelä-Savon ELY-keskus

Ethän rakenna vahingossa saimaannorpan pesäpaikalle tai sen läheisyyteen!

Jaa

Vuoden 2025 alusta voimaan tullut rakentamislaki vapautti osan alle 30 neliömetrin kokoisista rakennuksista luvanvaraisuudesta. Vapaus rakentaa ei kuitenkaan muuttanut muiden lakien, kuten luonnonsuojelulain ja vesilain, vaatimuksia rakentajille. Rakentamislaki edellyttää rakentajalta entistä suurempaa vastuuta ja asioiden selvittämistä ennen rakentamiseen ryhtymistä.

Saimaannorppa keskellä kuvaa, pienen kiven päällä makailemassa. Sininen järvi ympärillä
Saimaannorppa kivellä Timo Seppäläinen

Muuttuneen lainsäädännön myötä kuntien ja ELY-keskusten viranomaiset eivät välttämättä saa tietoa uusista rakennushankkeista. Kaikkein ongelmallisin tilanne on silloin, jos kaavan mukaiselle rakentamattomalle rakennuspaikalle rakennettava ensimmäinen rakennus on vapautettu luvasta. Maanomistajat voivat tietämättään rakentaa sellaiseen paikkaan, joka rikkoo luonnonsuojelulakia. Rakennuspaikan edustan rannan ruoppaaminen saattaa puolestaan edellyttää vesilain mukaista ilmoitusta tai lupaa.

Saimaannorppa on suojeltu luonnonsuojelulain (9/2023 LSL) 78 §:n nojalla. Se kuuluu Euroopan unionin tiukkaa suojelua edellyttäviin lajeihin, joiden lisääntymis- tai levähdyspaikkoja ei saa hävittää eikä heikentää. Saimaannorpan pesäpaikat ovat suojeltuja suoraan lain nojalla, eikä suojelu vaadi viranomaisilta erillistä päätöstä. Mikäli rakentaminen, joka ei vaadi lupaa tai ilmoitusmenettelyä, tapahtuu Natura 2000 –alueella, on siitä tehtävä LSL 37 §:n mukainen ilmoitus ELY-keskukselle.

Harva rakentaja on tietoinen luonnonsuojelulain vaatimuksista, vaikka laki onkin jokaista velvoittava. Saimaannorpan pesäpaikkatiedot ovat viranomaisten käytössä, mutta eivät julkisesti kuntalaisten saatavilla. Näin ollen rakentajien on mahdollista saada tietoa pesäpaikoista ainoastaan olemalla oma-aloitteisesti yhteydessä viranomaisiin.

Ongelma koskee myös muita lajeja, joiden lisääntymispaikat ovat luonnonsuojelulailla turvattuja. Esimerkiksi petolintujen pesäpuiden paikkatiedot eivät ole julkisia, mutta ne on otettava huomioon rakentamisessa.

Saimaannorppa ja rantarakentaminen -hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja viranomaisille, joiden avulla pyritään saamaan rakentajille tietoa rakentamislain sekä luonnonsuojelulain lajisuojelun ja Natura 2000 –verkostoa koskevien pykälien vaatimuksista.

"Toivoisin, että rakentamista suunnittelevat ottaisivat itse aktiivisesti yhteyttä viranomaisiin, ja varmistaisivat, ettei rakentaminen kohdistu saimaannorpan kannalta tärkeälle alueelle”, toteaa hankevastaava Satu Pannila.

"Rakennuksista sinänsä ei ole haittaa saimaannorpalle. Saimaannorpan pesinnän kannalta ongelma on se, että loma-asunnoilla vietetään yhä useammin aikaa erityisesti kevättalvella", Pannila jatkaa.

Nykyisin loma-asunnot rakennetaan usein ympärivuotiseen käyttöön ja niillä vietetään yhä useammin aikaa myös talvella. Itä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan rantarakentamisella ja mökkien talvikäytöllä on haitallisia vaikutuksia saimaannorpan pesintään. Häiriö pesän läheisyydessä voi johtaa pesinnän epäonnistumiseen ja jopa syntyneen kuutin kuolemaan.

Saimaannorpan pesäpaikan läheisyys ei automaattisesti tarkoita, etteikö paikalle voisi rakentaa. Vuosina 2017-2024 Etelä-Savon ELY-keskukselta pyydettiin lausuntoa kaikkiaan noin 260:n rakennuspaikan rakentamismahdollisuuksiin liittyen. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan 55:ssä tapauksessa oli tarpeen tehdä jonkinasteisia toimenpiteitä pesinnän turvaamiseksi. Ensisijaisesti rakennuspaikka pyritään siirtämään kaavamuutoksella toisaalle. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi valtio myös lunastaa rakennuspaikan rahallista korvausta vastaan.

“On tärkeää lisätä Saimaan ranta-asukkaiden tietoisuutta siitä, miten ottaa saimaannorppa huomioon erityisesti kevättalvella tapahtuvan pesinnän aikana. Jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että erittäin uhanalaisen saimaannorpan pesintä onnistuu myös tulevaisuudessa", Pannila täydentää

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote

Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye