Ekohyllyjen suosio yllätti Helsingin kirjastot – Ekoviikko kutsuu kaupunkilaiset toimintaan
Helsingin kaupunginkirjasto on perustanut kirjastoihin ekohyllyt tavoitteenaan tuoda ympäristöön liittyvä tieto aiempaa paremmin kaupunkilaisten ulottuville. Ekohyllyjen aineisto on ollut niin suosittua, että hyllyt tyhjenevät jatkuvasti. Tänä keväänä Helsingin kirjastoissa järjestetään ensimmäistä kertaa Ekoviikko, jonka myötä kirjastot täyttyvät ympäristöaiheisista tapahtumista.

Helsingin kaupunginkirjasto puolustaa kestävää yhteiskuntaa. Kirjasto tukee kaupunkilaisten ympäristölukutaitoa eli kykyä ymmärtää ympäristön tilaa ja tunnistaa siihen vaikuttavia tekijöitä ja ratkaisuja.
Konkreettisena tekona ympäristölukutaidon kasvattamiseksi on kirjastossa kehitelty ekohylly, jollainen löytyy nyt lähes jokaisesta helsinkiläisestä kirjastosta. Ekohyllyyn on koottu kauno- ja tietokirjallisuutta luonnosta, ympäristöstä ja ilmastosta sekä eritoten ihmistoiminnan vaikutuksista muihin lajeihin ja yhteisen planeettamme hyvinvointiin.
”Ekokriisi on meitä jokaista koskettava asia, ja kirjallisuuden avulla voimme tukea kaikkien mahdollisuuksia osallistua ympäristöstä käytävään keskusteluun, käsitellä muutoksiin liittyviä tunteita ja ajatuksia, vahvistaa toimijuuden tunnetta sekä luoda merkityksellisyyttä muuttuvassa maailmassa”, summaa kirjastonhoitaja Liisa Uimonen.
Ekohyllyt kiinnostavat lainaajia
Ekohyllyyn nostetun aineiston suosio on ollut positiivinen yllätys: kirjat ovat jatkuvassa kierrossa ja hyllyt kaipaavat täyttämistä vähän väliä. Maaliskuussa lähes puolet ekohyllyjen aineistosta oli lainassa.
Ekohyllyjen menestyksestä iloitsee kirjastonjohtaja Harri Sahavirta, joka toi ekohyllyjen idean Suomeen:
“Ekohyllyjen taustalla on avoimen saatavuuden ajattelu, jonka mukaisesti ympäristöön liittyvä kirjallisuus on haluttu koota yhteen eikä pirstoa sitä luokitusjärjestelmän mukaan ympäri kirjastoa. Ihmiskunta on ennenkokemattoman haasteen edessä ja kirjaston tehtävä on tarjota mahdollisimman helposti saataville ympäristöä ja ilmastoa käsittelevää ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Ekohyllyjen suosio kertoo siitä, että olemme onnistuneet tässä tehtävässä.”
Ekohyllyjen vuoden 2024 lainaustilastojen kuningatar oli Ulla Donner, jonka sarjakuva Luonnollinen näytelmä oli ekohyllyjen kaikkein lainatuin teos. Kaunokirjallisuus hallitsee lainatuimpien listaa, jolta löytyvät myös Helena Sinervon Kirkasta ja välähtelevää, Laura Gustaffsonin Mikään ei todella katoa, Maja Lunden Unelma puusta sekä Maria Turtschaninoffin Suomaa. Lastenkirjallisuuden lainatuin ekohyllyissä oli Emilia Erfvingin kuvakirja Roskakasa ja nuortenkirjallisuuden puolestaan Leena Paasion romaani Harmaja luode seitsemän.
Ekoviikko valtaa Helsingin kirjastot ensimmäistä kertaa
Kirjasto tarjoaa kestävän elämän tueksi paitsi kirjallisuutta, myös lainattavia esineitä, laitteita ja tiloja. Kirjastoissa on yli sata varattavaa tilaa, joita varattiin vuonna 2024 lähes 80 000 kertaa, joka on 10 % enemmän kuin vuonna 2023. Kirjastossa käytettäviä laitteita ompelukoneista skannereihin varattiin yli 30 000 kertaa, kasvua edeltävästä vuodesta on 38 %.
Kirjastoissa kannustetaan ihmisiä ympäristötoimintaan tarjoamalla erilaisia osallistumisen mahdollisuuksia. Tänä keväänä Helsingin kirjastoissa järjestetään ensimmäistä kertaa kestävyyteen keskittyvä Ekoviikko. Huhtikuussa viikolla 17 vietettävä Ekoviikko on osa pohjoismaisten kirjastojen ympäristötyön teemaviikkoa, joka nostaa esiin YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta.
Ekoviikolla 21.–27.4.2025 Helsingin kirjastot täyttyvät ympäristöaiheisista tapahtumista ja toiminnasta. Luvassa on mm. luentoja ultrapikamuodista ja Itämerestä, luontorunoilta sekä monenlaisia korjaustyöpajoja vaatteiden paikkaamisesta polkupyörähuoltoon. Kaikki Ekoviikon tapahtumat on koottu osoitteeseen tapahtumat.hel.fi/ekoviikko.
Ekohyllyjen lainatuimmat kirjat vuonna 2024
Top 10 suomenkielinen kirjallisuus
1. Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä
2. Helena Sinervo: Kirkasta ja välähtelevää
3. Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa
4. Maja Lunde: Unelma puusta
5. Maria Turtschaninoff: Suomaa
6. Michelle Min Sterling: Nollaleiri
7. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
8. Maja Lunde: Mehiläisten historia
9. Kerstin Ekman: Suden jälki
10. Mia Myllymäki: Huomistarhuri
Top 10 lastenkirjallisuus
1. Emilia Erfving: Roskakasa
2. Anni Pyykkö: Venni ja Lyly – ruokasankarit
3. Tom Jackson: Matkaopas uhanalaiseen luontoon
4. Suvi Auvinen: Onnekkaiden eläinten talo: tarinoita Tuulispäästä
5. Katie Daynes: Kysy ja kurkista! – hyvä vai paha muovi?
6. Katie Daynes: Miksi maassa möyrii matoja?
7. Laura Ertimo: Aika matka! – Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus
8. Günther Jakobs: Rikas, rakas metsä!
9. Timo Parvela: Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä
10. Minna Viitalähde: Me harvinaiset – 14 uhanalaista Suomen luonnon eläintä
Top 10 nuortenkirjallisuus
1. Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän
2. Anne-Maija Aalto: Korento
3. Siiri Enoranta: Maailmantyttäret
4. Juha Kauppinen: Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä
5. Kaisa Happonen: Ilmastotekokirja
6. Dara McAnulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
7. Leena Paasio: Bengtskär itä kahdeksan
8. Naomi Klein: Näin pelastamme planeetan
9. Silja Annila: Tekoja nyt! – maailmanpelastajan käsikirja
10. Anniina Mikama: Myrrys
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa UimonenKirjastonhoitajaHelsingin kaupunginkirjasto
Puh:040 183 2485liisa.uimonen@hel.fiHarri SahavirtaKirjastonjohtajaHelsingin kaupunginkirjasto
Puh:040 334 9630harri.sahavirta@hel.fiSoila LeppäkangasViestintäsuunnittelijaKulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
Puh:040 124 6711soila.leppakangas@hel.fiKuvat

Linkit
* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto. 38 kirjastoa ja 2 kirjastoautoa tarjoavat tietoa, tarinoita, tapahtumia ja tiloja kaupunkilaisten käyttöön.
Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorisotyöllä tärkeä rooli mutta väkijoukossa ammutut ilotulitteet olivat vaara kaikille1.5.2025 03:15:29 EEST | Tiedote
Nuorten kanssa vappuillassa kulki joukko nuorisotyöntekijöitä. Helsingin kaduille jalkautui noin 100 nuorisotyöntekijää ja vapaaehtoista. Nuorisotyöntekijät kuuntelivat, olivat läsnä ja tarjosivat apua. Illan ja yön aikana kohdattiin yli 2100 nuorta.
Vuosaaren kirjasto uudistuu – kirjaston palveluissa muutoksia kesällä30.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisessä Vuosaaren kirjastossa tehdään kesän aikana lattiaremontti ja tilamuutoksia. Remontin aikana 2.6.–15.8.2025 kirjasto palvelee pop up -tilassa Vuotalon 2. kerroksen musiikkiluokassa. Lasten kirjastoauto Skidi pysähtyy Vuotalon pihalla kesällä kuutena maanantaina ja täydentää näin Vuosaaren kirjastopalveluita.
Nordsjö bibliotek förnyas – bibliotekets tjänster förändras under sommaren30.4.2025 06:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under sommaren renoveras golvet på Nordsjö bibliotek i Nordhuset och ändringar görs i lokalerna. Under renoveringen 2.6–15.8.2025 betjänar biblioteket i en pop up-lokal i musikklassrummet på Nordhusets andra våning. Barnens bokbuss Skidi stannar på Nordhusets gård sex måndagar under sommaren för att komplettera bibliotekstjänsterna i Nordsjö.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.4.202529.4.2025 19:25:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 29.4. kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
150 ungdomsarbetare bistår ungdomar i Helsingfors under valborg28.4.2025 17:10:07 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors ungdomstjänster med ett flertal andra samarbetsorganisationer patrullerar ute på stan på valborgsmässoafton för att trygga ungdomars välmående. Ungdomsarbetarna och de frivilliga inleder arbetet klockan 17. De fortsätter så länge ungdomarna är i rörelse och deras insatser behövs.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme