ProAgria

Uusia keinoja vesistöjen tilan parantamiseen

Jaa

Ilmastonmuutos lisää vesistöihin aiheutuvaa kuormitusriskiä sekä kasvattaa valuma-aluekunnostusten ja vesienhallinnan tarpeita. Erityisen suuria nämä tarpeet ovat Pohjois-Pohjanmaan voimakkaasti ojitetuilla maa- ja metsätalousalueilla. Kasvavia kuormitusriskejä voidaan hillitä erilaisilla vesienhallinnan toimenpiteillä, joita maanomistajat voivat toteuttaa omilla maillaan.

Paikalliset toimijat ovat toteuttaneet Kiiminkijokeen laskevassa Jolosjoessa ja sen valuma-alueella viime vuosina kunnostustoimenpiteitä, mutta veden laadun parantamiseksi jatkossa on panostettava yhä enemmän valuma-aluekunnostuksiin. Näitä ovat esimerkiksi vesien palauttaminen soille sekä maa- ja metsätalouden vesiensuojelukosteikot.  

Jolosjoella ja muilla Pohjois-Pohjanmaan valuma-alueilla tarvitaan uusia toimenpiteitä ja tiiviimpää yhteistyötä vesien tilan parantamiseksi. 

Valuma-aluetoimilla Jolosjoki parempaan tilaan -tilaisuudessa kerrotaan tarvittavista toimenpiteistä, yhteistyön merkityksestä sekä paikallisten asukkaiden mahdollisuuksista vaikuttaa lähivesistönsä tilaan. Tilaisuus on kaikille avoin, ja se pidetään torstaina 24.4. klo 17 alkaen Hannuksen koululla (Loukkojärventie 4, Kiiminki). Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Veden äärellä -hanke ja Kiiminkijoen valuma-alueen ympäristön parantamisen koordinaatiohanke (KIVAKO). 

Kansalaishavainnointi osaksi vesienhoitoa 

Uudessa Veden äärellä -hankkeessa etsitään Pohjois-Pohjanmaan vesistöjen tilan parantamiseen uusia keinoja mm. verkostotoiminnan, osaamisen lisäämisen ja kansainvälisten kokemusten avulla. Hankkeessa kehitetään myös Vesistökunnostajan karttapalveluun erilaisia kansalaishavainnointiin sekä valuma-aluekunnostusten suunnitteluun liittyviä toiminnallisuuksia.  

Kehittämistyössä on mukana kaksi pilottivaluma-aluetta: Jolosjoki Kiiminkijoen vesistöalueelta sekä Tähjänjoen-Talusojan alue Pyhäjoen vesistöalueelta. Pilottialueille laaditaan hankkeessa valuma-aluekohtainen toimenpideohjelma. Hankkeessa testataan myös erilaisia tapoja kansalaishavainnointiin yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. 

Veden äärellä:

Hankkeen päätoteuttaja ja hallinnoja on ProAgria Pohjois-Suomi ry / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / Oulun kalatalouskeskus. Osatoteuttajia ovat Suomen ympäristökeskus ja Suomen vesistösäätiö. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoituksen Euroopan maaseuturahaston varoista. Veden äärellä -hanke jatkuu toukokuuhun 2028 saakka.

Yhteyshenkilöt

Linkit

ProAgria Pohjois-Suomi

ProAgria Pohjois-Suomi on Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maatilojen ja maaseutuyritysten kumppani – tuotannon, talouden ja johtamisen asiantuntija. Eri puolilla Pohjois-Suomea työskentelee noin 80 osaajan verkosto.

Tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille on tärkeää mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProAgria

Maan parhaaksi, ilmastolle eduksi peltopäivä30.6.2025 10:23:48 EEST | Tiedote

Muuttunut ilmasto tuo haasteita viljelyyn erityisesti äärevien sääolojen osalta. Ratkaisuja sopeutumiseen ja vesitalouden hallintaan sekä hiilen varastointiin maaperään haetaan tiloilla mm. viljelykierrosta ja kasvi- ja lajikevalinnoista, maan kasvukunnon parantamisesta sekä muokkauksen keventämisestä. Samaan aikaan viljelyn vastuullisuusvaatimukset lisääntyvät ja myös mahdolliset hiiliviljelyn kannustimet tulee hyödyntää osana kokonaisvaltaisesti kestävää tuotantoa.

Alkukesän kosteus tuki kasvua, liikasateet jo haitaksi26.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Kasvuolosuhteet viljelykasveille ovat olleet hyvät, paikoin jopa erinomaiset, riittävän alkukesän kosteuden ja kovien helteiden puuttumisen ansiosta. Myös muu luonto on hyötynyt sateista ja viileähköstä säästä, mikä näkyy runsaana vihreytenä ja rehevyytenä. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkealla, mutta niiden toteutuminen edellyttää, että kasvukausi etenee suotuisasti, sää poutaantuu ja lämpenee. Suuria määriä vettä ei enää kaivata. Paikoitellen sateita on jo nyt saatu liikaa, sillä pellot ovat vettyneet ja kasvustot alkaneet kellastua. Kosteus on lisännyt myös rikkakasvien kasvua sekä kasvitauti- ja lakoriskiä.

Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa24.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Me ProAgria Länsi-Suomessa ja MTK-Satakunnassa haluamme tehdä kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille. Tapaat meidät SuomiAreenassa Porissa näiden teemojen ääreltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye