Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne edellisvuotta parempi leudon talven vuoksi
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis-huhtikuussa 35 järven happitilannetta. Leuto talvi näkyi järvien korkeampina happipitoisuuksina. Edelliseen talveen verrattuna happitilanne oli selvästi parempi myös matalissa ja rehevissä järvissä. Talven aikana ELY-keskuksen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.

Järvien happivarannot vähenevät talven mittaan, kun jääpeite eristää veden ilmakehästä eikä happea tuottavaa yhteyttämistä juuri tapahdu. Happea sen sijaan kuluu vesieliöiden elintoiminnoissa ja orgaanisen aineen hajotuksessa. Rehevöityminen lisää vesistöjen pohjalle kertyvän happea kuluttavan aineen määrää ja pahentaa tilannetta. Matalissa järvissä on pieni vesitilavuus ja happi loppuu herkemmin. Järvien happitilanteeseen tulee täydennystä kevään sulamisvesien mukana.
Pääosa seurantajärvistä vaihtuu vuosittain
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa vuosittaisessa seurannassa ovat Yli-Kitka syvänne Kuusamossa, Oulujärven Niskanselkä Vaalassa, Iso Vatjusjärvi Haapavedellä ja Komujärvi Pyhäjärvellä. Muut seurantakohteet vaihtuvat vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys-lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa järvien happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne.
Vuosittain seurannassa olevilla havaintopaikoilla happipitoisuudet olivat maalis-huhtikuussa korkeampia kuin edellisenä talvena, jolloin jääpeitteinen kausi oli pitkä ja talvi kylmempi. Yli-Kitka syvänne ja Oulujärvi Niskanselkä havaintopaikoilla happitilanne on ollut hyvä aiemminkin, mutta happipitoisuudet olivat edellisvuotta korkeampia. Yli-Kitkan syvänne havaintopaikalla jään paksuus oli maaliskuussa 15 cm ohuempi kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Vastaavaa ei Oulujärven Niskanselän havaintopaikalla havaittu. Happiongelmia on ollut erityisesti matalassa ja rehevässä Komujärvessä samoin kuin Iso Vatjusjärvessä, mutta myös näissä happitilanne oli edellisvuotta selvästi parempi.
Matalissa järvissä happiongelmia herkemmin
Vuosittain vaihtuvissa seurantakohteissa oli kahdeksan järveä, joissa vesisyvyys on niin pieni, että näytteet on otettu vain yhdestä näytteenottosyvyydestä (pääosin yhdestä metristä). Nämä järvet ovat Iin Mursunjärvi, Pudasjärven Naisjärvi, Sievin Jyringinjärvi, Siikalatvan Järvitalonjärvi ja Vähä-Lamujärvi, Muhoksen Pirttijärvi, Oulun Vepsänjärvi ja Sievin Iso-Juurikka. Näistä matalista järvistä heikoin tilanne oli Oulun Vepsänjärvessä ja Iin Mursunjärvessä, joissa happea oli 1,2–1,4 mg/l. Paras happitilanne oli Siikalatvan Järvitalonjärvessä ja Sievin Iso-Juurikassa, joissa happea oli 8,9–10 mg/l.
Syvemmissä järvissä eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu keskenään ja alusveden happitilanne voi heikentyä. Kuusamon isoilla (> 2 km2) järvillä Pyhäjärvi (73.053), Joukamojärvi, Irnijärvi, Kurkijärvi ja Polojärvi vesipatsaassa oli happea runsaasti, mutta pohjanläheinen happipitoisuus oli alentunut. Näiden järvien ekologinen tila on erinomainen tai hyvä.
Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa rehevissä järvissä pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyi suurina pohjanläheisinä ravinne- ja rautapitoisuuksina mm. Pudasjärven Kivarinjärvessä ja Haapajärven Hautaperän tekoaltaassa.
Heikko happitilanne voi johtaa kalakuolemiin
Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Mm. lohikalat, made, ahven ja kuha tarvitsevat paljon happea. Pienimpiä happipitoisuuksia sietävät esim. lahna, ruutana ja pasuri. Ruutana selviää jopa yli puoli vuotta ilman happea.
Talven aikana ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista. Kalakuolemista voi ilmoittaa ELY-keskukseen, mikäli niitä ilmenee jäiden lähdettyä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315
Ympäristöasiantuntija Juhani Aho (kalat), p. 0295 038 314
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu
vaihde 0295 038 000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Talouden nousu viivästynyt ja uusi globaalitalouden epävarmuus varjostaa Pohjois-Pohjanmaan elinkeinojen ja työllisyyden näkymiä29.4.2025 10:27:26 EEST | Tiedote
Pitkään kestäneen matalasuhdanteen on odotettu taittuvan kasvuksi tänä vuonna. Merkittävää talouden piristymistä ei ole vielä toteutunut, vaikka positiivisia viestejä maakunnan eri toimialoilta onkin saatu. Kansallisella tasolla moni ennustelaitos on siirtänyt tai madaltanut aiempia talouden kasvulukujaan poikkeuksellisen epävarmojen näkymien edessä. Pohjois-Pohjanmaalla odotukset loppuvuodelle ovat maltilliset ja odottavat. Selkeää talouden ja työllisyyden kasvua ennakoidaan ensi vuodelle. Nousun edellytys on, ettei USA:n vastikään aloittama tullimaksupolitiikka eskaloidu laajaksi pitkäkestoiseksi markkinahäiriöksi.
Yleisötilaisuus Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Merijärvellä ja etäyhteydellä 27.5.202529.4.2025 08:52:05 EEST | Tiedote
Rahkakurun tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän sähkönsiirron YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään tiistaina 27.5.2025 klo 17–19 Merijärven Koivupuhdon koululla (Merijärventie 106, 86220 Merijärvi) ja etäyhteydellä (Teams), jonka linkki on saatavilla hankkeen verkkosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/rahkakurun-tuulivoima-YVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Prokon Wind Energy Finland Oy) ja YVA-konsultin (Ecobio Oy) edustajat. Paikan päällä on kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan. Arviointiselostus on nähtävillä 29.4.–28.6.2025 seuraavissa paikoissa: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen aulapalvelut, Veteraanikatu 1, 90130 Oulu Merijärven kunnanvirasto, Kunnantie 1, 86220 Merijärvi Merijärven kunnankirjasto, Merijärventie 104, 86220 Merijärvi Oulaisten kaupungintalo, Oulaistenkatu 12, 86300 Oulainen Oulaisten kaupunginkirjasto, Sahanka
Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittäminen etenee28.4.2025 10:10:50 EEST | Tiedote
Esiselvitys Raahen säännösteltyjen vesistöjen tulvasuojelun kehittämisestä on valmistunut. Selvityksessä on tarkasteltu erilaisia toimenpidevaihtoehtoja tulvahaittojen vähentämiseksi. Selvitykseen voi tutustua hankkeen nettisivuilla ja sitä on mahdollista kommentoida toukokuun aikana.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus aloittaa sisämaan tulvametsien inventoinnit kesällä24.4.2025 12:37:54 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus inventoi tänä kesänä ensimmäistä kertaa laajemmin maakunnan alueella "sisämaan tulvametsät" -luontotyyppiä, joka on 1.6.2023 voimaan astuneen luonnonsuojelulain nojalla suojeltua. Viime kesänä ehdittiin koeluontoisesti parille kohteelle.
Työttömien määrässä pientä laskua Pohjois-Pohjanmaalla24.4.2025 08:06:22 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla oli maaliskuun lopussa noin 24 400 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 300 enemmän kuin vuosi sitten ja 500 vähemmän kuin helmikuussa. Kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 2 600, mikä on 500 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä laskee tyypillisesti kevään edetessä. Talouden nousun pitkittyminen pitää kuitenkin edelleen työvoimatarpeen matalana. Maaliskuussa avoimia työpaikkoja oli selvästi vähemmän tarjolla kuin vuosi sitten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme