Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Tapahtuma tuo yhteen asiantuntijoita, taiteilijoita, sodan kokeneita ja heidän jälkipolviaan. Muistojen lisäksi keskustellaan taiteiden roolista muistojen tallentajana ja siirtäjänä. Elokuvaohjaaja Aku Louhimies kertoo tulevasta Lapin sotaan sijoittuvasta elokuvastaan. Tilaisuuden lopuksi on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle ja muistojen jakamiselle.
Yleisötilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä Lapin sodan kokemushistoriaan. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.
Tilaisuuden järjestävät Oulun yliopiston Muistin marginaalista -tutkimushanke, Koneen säätiö, Rovaniemen kaupunginkirjasto ja Lapin maakuntamuseo.
Tilaisuus striimataan klo 12–15 Rovaniemen kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla youtube.com/@roikirjasto. Klo 15 alkavaa keskustelua ei striimata.
Tervetuloa mukaan osallistumaan ja muistelemaan!
Ohjelma:
12.00–12.30 Dosentti Outi Autti ja väitöstutkija Saara Intonen, Oulun yliopisto: Evakkoon Ruotsiin ja Pohjanmaalle
12.30–13.00 Väitöstutkija Päivi Magga, Oulun yliopisto: Saamelaisten muisteluksia sota-ajasta
13.00–13.30 Dosentti Seija Jalagin, Oulun yliopisto: Ruotsalaisten muistoja ”suomalaispakolaisista”
Tauko 30 min, mahdollisuus tutustua Arktikumin näyttelyihin
14.00–14.30 Yliopisto-opettaja Ilmari Leppihalme, Oulun yliopisto: Kaunokirjallisuus muistin paikkana
14.30–15.00 Ohjaaja Aku Louhimies: Lapin sota -elokuva. Haastattelijana dosentti Hanna-Leena Määttä, Oulun yliopisto
15.00–16.00 Keskustelua, kysymyksiä ja yhteistä muistelua sota- ja evakkoajasta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Dosentti Outi Autti, Oulun yliopisto, Giellagas-instituutti, p. 0400586418, outi.autti@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme