Yrittäjät: YEL-nostojen rajoituksille tarvitaan riihestä jatkoa
Yrittäjät esittää puoliväliriiheen, että kaikille eläkeyhtiöiden tekemille YEL-työtulon korotuksille asetetaan yläraja siihen saakka, että selvittelyssä oleva YEL-uudistus saadaan maaliin. ”Vuonna 2026 tehtävissä tarkastuksissa on uhkana, että uusien yrittäjien työtuloja nostetaan holtittomasti, mikä voisi kaataa yrityksiä”, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo. Vain kuusi prosenttia yrittäjistä kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään, osoittaa Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjät ehdottaa, että Orpon hallitus aloittaa valmistelun eläkeyhtiöiden tekemille tarkastuksille asetettavasta YEL-työtulon maksimikorotusrajasta.
”Tämä rauhoittaisi tilanteen siksi aikaa, kun YEL-järjestelmän kokonaisuudistusta valmistellaan. Kaikkia vakuutettuja koskeva raja myös kohtelisi yhdenvertaisesti
YEL-vakuutettuja. Vuoden 2023 lakimuutoksen siirtymäsäännösten rajat, jotka ovat voimassa 2028 loppuun, koskevat vain ennen muutoksen voimaan tuloa otettuja vakuutuksia,” Hellstén muistuttaa.
Korotusraja olisi voimassa ainakin vuodet 2026–2030.
Sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut selvityshenkilön kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita.
Yrittäjien mielestä selvityshenkilön tulee arvioida järjestelmään esitettyjä uskottavia ehdotuksia, kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa ja yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena ja näiden vaikutuksia.
Eläkeyhtiö on usein pienentänyt työtuloesitystään
Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan 62 prosentilla niistä, jotka reagoivat YEL-ehdotukseen, eläkeyhtiö pienensi arviotaan heidän työtulostaan.
Eläkeyhtiöt tarkistavat vielä tämän vuoden niitä YEL-vakuutuksia, jotka olivat voimassa vuoden 2023 lakimuutoksen tullessa voimaan.
“Työtuloehdotuksen saaneista vastaajista seitsemän kymmenestä ilmoittaa reagoineensa ehdotukseen. Vastaajista lähes puolet (48 %) ilmoittaa hyväksyneensä eläkelaitoksen tekemän ehdotuksen”, Hellstén sanoo.
Noin joka viides (21 %) ilmoittaa vastustaneensa ehdotusta ja toimittaneensa eläkelaitokselle selvityksen työpanoksestaan ja sen arvosta.
31 prosenttia kertoo, että eläkeyhtiö pysyi näkemyksessään. Viidellä prosentilla vastaajista työtulo suureni selvityksen perusteella.
Gallup: Tarkistukset aiheuttaneet taloudellisia ongelmia joka toiselle
Vastaajista joka viides ilmoittaa kertoo, että tuorein YEL-uudistus aiheutti heille taloudellisia ongelmia. Kun tarkastellaan niiden yrittäjien vastauksia, joiden työtulo on tarkastettu, taloudellisia ongelmia on tullut useammalle kuin joka toisella.
“YEL-maksuihin tehdyt korotukset tulivat haastavassa taloustilanteessa ja osaksi yhdessä alv-korotusten kanssa. Tällä on varmasti ollut merkitystä,” Hellstén sanoo.
Vain murto-osa yrittäjistä luottaa järjestelmään
Vastaajista vain kuusi prosenttia kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään. Luku on pudonnut yli puoleen edellisestä kerrasta, kun asiaa kysyttiin elokuussa 2022.
Eläkeyhtiön työtulotarkastuksen kokeneista joka toinen on täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että työtulon määrittely on mielivaltaista. Vain viisi prosenttia osin tai täysin eri mieltä.
“Epäluottamus ja näkemys mielivaltaisuudesta johtuvat pitkälti eläkeyhtiöiden YEL-laskurista, jonka perusteella YEL-päätöksiä tehdään. Laskurin tulos ei kerro yrittäjän työpanoksen arvoa. Yrittäjien vastaukset kertovat, että nykyinen tapa toimeenpanna lakia ei voi jatkua”, Hellstén sanoo.
Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 12.–19.3.2025. Tutkimukseen vastasi 1 128 yrittäjää, joista 890 oli yel-vakuutettuja. Tulosten luottamusväli on noin kolme prosenttiyksikköä. Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Tästä YEL-tarkastuksissa on kyse:
- Eläkeyhtiö tarkistaa vuosina 2023–2025 kaikki YEL-vakuutukset, jotka olivat voimassa 2023 lakimuutoksen tullessa voimaan, ja arvioi niiden YEL-työtulojen tason.
- Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on yrittäjän työpanoksen arvo rahassa mitattuna. Työtulon tulisi vastata palkkaa, jonka maksaisit samaa työtä tekemään palkkaamallesi ulkopuoliselle.
- Lakimuutoksen myötä YEL-työtulot tarkastetaan eläkeyhtiöiden toimesta kolmen vuoden välein. Eläkeyhtiö saa korottaa työtuloa enintään 4 000 eurolla kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla, jos vakuutus oli voimassa muutoksen voimaan astuessa 1.1.2023.
- YEL-maksut voi vähentää kokonaisuudessaan joko omassa, puolison tai mahdollisen yrityksen verotuksessa, jos yritys maksaa YEL-maksun.
- Yrittäjät ehdottavat Petteri Orpon hallituksen puoliväliriiheen, että hallitus aloittaa valmistelun eläkeyhtiöiden tekemille tarkastuksille asetettavasta YEL-työtulon maksimikorotusrajasta, joka olisi voimassa ainakin vuoteen 2030.
Korjattu: Vuoden 2023 lakimuutoksen siirtymäsäännösten rajat ovat voimassa 2028 loppuun, ei 2029, kuten aiemmin kirjoitettiin.
Yhteyshenkilöt
Harri Hellsténtyömarkkina-asioiden päällikkö
Puh:050 502 0111harri.hellsten@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Kutsu medialle: Yli tuhat kuntavaikuttajaa koolla Kuopiossa 14.–15.5.28.4.2025 10:56:48 EEST | Kutsu
Missä maakunnissa on vahvin elinvoima ja miten se rakentuu? Miten kunnat ja yritykset saavat yhdessä aikaan kasvua? Muun muassa näistä keskustellaan kunta-alan huipputapahtumassa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa 14.–15.5.2025. Teemana on tänä vuonna “kasvu syntyy uudesta ajattelusta”.
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Toimittaja, tarvitsetko tietoa puoliväliriihen vaikutuksista yrityksiin? Suomen Yrittäjät vastaa24.4.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kuinka Orpon hallituksen puoliväliriihen ratkaisut vaikuttavat konkreettisesti yrittäjiin, yrityksiin ja työllisyyteen? Mitä tapahtuu verotukselle ja taloudelle? Sisältävätkö päätökset vaikuttavia uudistuksia? Suomen Yrittäjät on median käytettävissä ja tavoitettavissa.
Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote
“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme