Etelä-Savon ELY-keskus

Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa

Jaa

Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.

Aurinko laskee vesistön taakse. Etualalla kasvustoa
Aurinko laskee

Latvajärvissä vedenpinnat voivat kääntyä jo huhtikuussa laskuun. Suurten järvien vedenkorkeudet uhkaavat jäädä alkukesällä huomattavasti tavallista alemmaksi, ellei keväällä saada runsaita sateita.

Mäntyharjun reitillä kevättulvat tavallista aikaisemmin

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 11 senttimetriä ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä, mutta pinnan ei ennakoida juurikaan enää nousevan. Kyyvesi on lumien aikaisen sulamisen vuoksi noin 30 senttiä ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä. Kyyvedellä tulvahuipun ennakoidaan sijoittuvan huhti-toukokuun vaihteeseen ja nousua kertyvän enää vain viisi senttiä. Kyyveden tulvan ennakoidaan jäävän siten 20 senttiä tavanomaista kevättulvaa matalammaksi ja vedenpinnan ennakoidaan olevan toukokuussa ja kesällä tavanomaista alempana.

Puulan vedenkorkeus on ajankohdan keskitasoa noin kuusi senttiä ylempänä ja Kissakosken juoksutus pidetään säännöstelyluvan minimivirtaaman tasolla noin 35 m3/s suuruisena. Puula noussee vielä hieman kesäkuun alkuun mennessä.

Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on noin 30 senttiä ylempänä verrattuna ajankohdan tavanomaiseen tulvakorkeuteen. Kesällä pinnan ennakoidaan olevan tavanomaista alempana.

Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on noin 16 senttiä ja sen alapuolinen Pyhävesi-Kallavesi yhdeksän senttiä tavanomaista ajankohdan korkeutta ylempänä. Ennusteiden mukaan näiden järvien kevättulva alkaa olla käsillä, joten vedenkorkeus ei merkittävästi nouse tämänhetkisestä. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on vajaa 20 senttiä ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä, mutta tulvahuippu näyttäisi siellä jo saavutetun.

Sysmän reitin latvajärvi Suontee on seitsemän senttiä ajankohdan tavanomaista vedenkorkeutta ylempänä mutta vedenpinnan ei ennusteta enää nousevan ja tulvahuipun jäävän siten noin 15 senttiä alemmaksi kuin tavallisesti. Myös Suonteella ennakoidaan vedenpinnan olevan tavanomaista alempana toukokuussa ja kesällä.

Saimaalla vedenkorkeus jäämässä tavanomaista alemmaksi

Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on ajankohtaan nähden seitsemän senttiä keskimääräistä pinnantasoa alempana. Saimaa on viisi senttiä keskimääräistä pinnantasoa alempana myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,56 m). Saimaan vedenpinta on lievässä nousussa, mutta ennusteen mukaan nousua kertyy enää  5–10 senttiä toukokuun puoliväliin mennessä.

Ilman runsaita sateita Saimaan vedenkorkeus kääntyy jo toukokuussa laskuun ja jää ensi kesänä selvästi tavanomaista alemmaksi. Ylempänä valuma-alueella sijaitsevissa isoissa järvissä kuten Pohjois-Karjalan Pielisessä ja Pohjois-Savon Kallavedessä kevättulvat ovat jäämässä tänä keväänä hyvin pieniksi ja tulovirtaamat Saimaaseen ovat siten tavanomaista pienempiä.  

Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on ajankohtaan nähden tavanomaisessa korkeudessaan, mutta pinnan ei ennakoida enää juurikaan nousevan ja varsinainen kevättulva jäänee tänä vuonna kokematta.

Pohjavedet

Pohjavedet ovat pääosin normaalilla tasolla.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote

Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye