Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Osinkoverotus yritysten kasvulle kriittisin vero

Jaa

Lähes puolet (48 %) yrittäjistä sanoo, että osinkoverotuksen kiristys vähentäisi yrityksen kasvuhaluja. Osakeyhtiömuodossa toimivista yrittäjistä näin sanoo 64 prosenttia. ”Yrittäjien viesti puoliväliriiheen on selkeä: Ei pidä kiristää osinkoverotusta, mutta kannattaa pohtia ansiotuloveron ja yhteisöveron alentamista”, puheenjohtaja Petri Salminen Suomen Yrittäjistä tiivistää.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén

Listaamattomien yritysten osinkovero nostetaan yritysmuodosta riippumatta yrittäjien keskuudessa ansiotuloveron rinnalla useimmin veroksi, joka vaikuttaa eniten haluun kasvattaa yritystä. Osakeyhtiöt voivat maksaa osinkoja omistajilleen.

Osakeyhtiöyrittäjillä osinkovero mainitaan selvästi useimmin "eniten" kasvuhaluihin vaikuttavaksi veroksi. 27 prosenttia osakeyhtiöyrittäjistä nostaa sen eniten vaikuttavaksi. Toisena on osakeyhtiöyrittäjillä yhteisövero (16 %) ja kolmantena ansiotulovero (14 %). Toiminimiyrittäjillä eniten kasvuun vaikuttavat ansiotulovero (25 %) ja arvonlisävero (25 %).

”Osinkoverotuksen kiristäminen olisi myrkkyä yritysten ja koko talouden kasvulle. Se söisi monen yrittäjän motivaatiota kasvattaa yritystään. Jos ja kun halutaan kasvua, riski osinkoverotuksen kiristämisestä täytyy poistaa huolenaiheista. Yrittäjägallupin viesti päättäjille on yhtenevä tuoreen taloustieteellisen tutkimuksen kanssa”, Salminen sanoo.

Mitä enemmän työntekijöitä, sitä useammin listaamattomien yritysten osinkovero nousee eniten kasvuun vaikuttavaksi. Yksinyrittäjillä arvonlisävero nousee eniten vaikuttavaksi.

”Arvonlisäveron jo tehty kiristys vei kasvuhaluja ja -mahdollisuuksia pienimmiltä yrityksiltä, joista moni on toiminimiyrittäjä. Kiristys heikensi monien yritysten myyntiä ja kannattavuutta. Kaikki eivät pystyneet viemään veronkorotusta lopputuotteiden hintoihin, kuten Suomen Yrittäjät varoitti ennalta”, Salminen sanoo.

“Konkurssimäärät ovat kasvaneet viime aikoina rajusti. Joka viides yritys on ahtaalla. Siksi alv:n alarajan korottaminen 30000 euroon olisi tärkeä toimi pienimpien yritysten kannalta”, hän lisää.

"Kasvutoimi voi muuttua laskutoimeksi”

Yrittäjät kannattavat laajalti perintö- ja lahjaveron poistamista, mutta kannatus muuttuu vastustukseksi, jos poisto rahoitetaan kiristämällä osinkoverotusta ja luovutusvoittoveroa, mitä esimerkiksi Risto Murron työryhmä on ehdottanut.

“Yhden veron alentaminen johtaa herkästi toisen korottamiseen. Talouden kasvutoimi voi muuttua helposti talouden laskutoimeksi”, Salminen varoittaa.

Erityisen vahvaa vastustus on teollisuudessa ja yli kymmenen työllistävillä yrittäjillä, joista vähintään 70 prosenttia vastustaa muutosta. Perintö- ja lahjaveron korvaaminen vain luovutusvoittoverolla saa yhtä vähän kannatusta. Sitä tukee viidennes yrittäjistä.

Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Gallupiin vastasi 1 128 pk-yritysten edustajaa 12.–19. 3.2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Varsin tasapainoinen kasvupaketti23.4.2025 22:47:10 EEST | Tiedote

“Hallituksen kasvutoimet ovat merkittäviä. Kasvupaketti on varsin tasapainoinen. Yhteisöveron ja ansiotuloverotuksen kevennykset tukevat kasvua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä arvioi. Hallitus linjasi YEL-uudistuksesta, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy jatkossa selkeämmin “todellisten tulojen mukaan”. “Tämä voi olla hyvin ongelmallinen linjaus, koska yrittäjän todelliset tulot on erittäin vaikea määrittää eri yhtiömuodoissa”, Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye