Pankkien kriisinratkaisujärjestelmä 10 vuotta – mitä finanssikriiseistä on opittu ja olemmeko varautuneet riittävästi uusiin uhkiin?
EU:n pankkiunionin kriisinratkaisumekanismi ja Rahoitusvakausvirasto (RVV) täyttävät tänä vuonna 10 vuotta. Rahoitusvakausvirasto järjesti 7.5.2025 Helsingissä kansainvälisen juhlaseminaarin varautumisesta pankkisektoria koskeviin kriisitilanteisiin. Seminaari kokosi yhteen laajasti rahoitusalan toimijoita, viranomaisia ja päättäjiä. Tilaisuudessa pohdittiin, mitä olemme oppineet finanssikriiseistä ja olemmeko varautuneet riittävästi Euroopan ja erityisesti Itämeren alueen muuttuneen turvallisuustilanteen vaikutuksiin yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin ja keskeisten palvelujen turvaamisen kannalta.
Ensimmäiset panelistit, tällä hetkellä IFRS Institute Foundation Trustee’n puheenjohtajana toimiva Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen, EU:n kriisinratkaisuneuvoston (Single Resolution Board, SRB) johtokunnan jäsen ja Rahoitusvakausviraston perustaja ja ensimmäinen ylijohtaja Tuija Taos sekä Nordea-konsernin pääjohtaja Frank Vang-Jensen, nostivat esiin viranomaisten ja finanssisektorin koordinoidun yhteistyön ja varautumisen merkityksen rahoitusmarkkinavakauden turvaajana.
Keskustelussa palattiin globaalin finanssikriisin aikaisiin tapahtumiin sekä ajatukseen siitä, kuinka tärkeää on kaikin keinoin varmistaa, ettei vastaavanlaiseen kaaokseen ajauduta enää tulevaisuudessa. Kriisin jälkimainingeissa sopu kriisinratkaisudirektiivistä ja pankkiunionista saatiin aikaan erittäin nopealla aikataululla.
Viranomaisten ja pankkien kriisivalmiuksien kehittämisessä on edistytty erinomaisesti, mutta myös uudenlaisiin uhkakuviin pitää varautua. Riskitekijöiksi voivat muodostua kiihtyvän informaatiovaikuttamisen ja kyberhyökkäysten ohella esimerkiksi toimialalle syntyneet uudentyyppiset toimijat, joihin rahoitusvakautta koskeva sääntely ja valvonta ei aina ulotu. Toimialan ja viranomaisten on nyt ja jatkossa kiinnitettävä entistä enemmän huomiota hyvin toimivaan yhteistyöhön sekä operatiiviselle tasolle ulottuvaan testaukseen, jotta varmistetaan, että toimintavalmiudet haastavissa tilanteissa ovat hyvällä tasolla.
Iltapäivän toisessa keskustelussa NATO:n puolustuspoliittisen osaston johtaja Christian-Marc Lifländer, valtionvarainministeriön alivaltiosihteeri Leena Mörttinen sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä transatlanttisiin suhteisiin keskittyvän Atlantic Councilin tutkija Elisabeth Braw toivat esille näkemyksiään geopoliittisen turvallisuustilanteen vaikutuksista yhteiskuntiin.
Kansalaisten, yritysten ja valtiotoimijoiden tulee kunkin edistää varautumistoimia omalta osaltaan. Vaikka valtioiden rooli viimeaikaisten häiriötilanteiden turvaajana on kasvanut, panelistit muistuttivat, että julkinen sektori ei voi taata kaikkea toimintaa verorahoin eikä täysin häiriötöntä järjestelmää ole olemassa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kohdennetut panokset ja resilienssi rakennetaan Eurooppa-tasoisella yhteistyöllä.
Tilaisuuden lopuksi viraston ylijohtaja Jaakko Weuro kiitti yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä kuluneiden vuosien aikana. Viraston henkilöstöä hän kiitti vahvasta osaamisesta ja ratkaisuhakuisesta toiminnasta.
– Olemme virastona lunastaneet 10 vuodessa paikkamme rahoitusmarkkinoiden vakautta turvaavana toimijana ja valmiina kaikissa kriiseissä myös tulevaisuudessa, Weuro totesi.
Rahoitusvakausvirasto perustettiin vuonna 2015 osana laajoja toimenpiteitä, joilla pyritään ennaltaehkäisemään pankkikriisejä ja varmistamaan, että mahdollisessa kriisitilanteessa suuretkin pankit pystytään tervehdyttämään tai ajamaan alas hallitusti ilman tarvetta turvautua julkiseen pankkitukeen. Vuonna 2022 Rahoitusvakausviraston tehtäväkenttää laajennettiin myös päivittäismaksamisen turvaamiseen normaaliolojen vakavimmissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaakko WeuroYlijohtajaRahoitusvakausvirasto
etunimi.sukunimi@rahoitusvakausvirasto.fiLinkit
Lisätietoa Rahoitusvakausvirastosta.
Suojelemme veronmaksajia ja yhteiskuntaa pankkikriisien vaikutuksilta. Ennaltaehkäisemme rahoituskriisejä ja edistämme sijoittajanvastuuta osana eurooppalaista yhteistyöverkostoa. Ylläpidämme ja kehitämme huoltovarmuustilijärjestelmää, joka osaltaan turvaa päivittäismaksamisen jatkuvuutta. Vastaamme talletussuojasta Suomessa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rahoitusvakausvirasto
Verket för finansiell stabilitets bedömning: bankernas resolutionsberedskap bör utvecklas10.3.2025 13:00:00 EET | Pressmeddelande
Verket för finansiell stabilitet (VFS) har publicerat en bedömning av de finländska bankernas beredskap för resolution, med vilken omfattande konsekvenser om bankerna fallerar undviks. Bankerna är väl förberedda på att täcka förluster och återskapa kapital i samband med resolutionen. De måste dock fortsätta att utveckla sina processer, verksamhetssätt och IT-system för att en eventuell resolutionssituation ska kunna skötas smidigt. Det finns fortfarande utmaningar i synnerhet när det gäller produktionen av information som behövs i en resolutionssituation.
Rahoitusvakausviraston arvio: pankkien kriisinratkaisuvalmiuksissa kehitettävää10.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Rahoitusvakausvirasto on julkaissut arvion suomalaispankkien valmiudesta kriisinratkaisuun, jolla ehkäistään pankkien kaatumisen laajamittaisia vaikutuksia. Pankit ovat hyvin varautuneita tappioiden kattamiseen ja uudelleenpääomitukseen kriisinratkaisun yhteydessä. Niiden on kuitenkin edelleen kehitettävä prosessejaan, toimintatapojaan ja IT-järjestelmiään, jotta mahdollinen kriisinratkaisutilanne voidaan hoitaa sujuvasti. Erityisesti kriisinratkaisutilanteessa tarvittavan tiedon tuottamisessa pankeilla on edelleen haasteita.
Financial Stability Authority's assessment: banks' resolution capabilities need improvement10.3.2025 13:00:00 EET | Press release
The Finnish Financial Stability Authority (FFSA) has published an assessment of the capabilities of Finnish banks for resolution, by which a widespread impact of bank failures is avoided. Banks are well prepared to loss absorption and recapitalisation in the event of a resolution. However, they will need to continue to improve their processes, procedures, and IT systems to ensure that a potential resolution situation can be managed smoothly. In particular, the banks still face challenges in producing the information needed in the event of resolution.
Det är bra att ta hand om hemberedskapen för betalningar och komma ihåg tålamodet i störningssituationer – en ny beredskapsguide har publicerats18.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Den nya guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, finns nu på Suomi.fi. Guiden har utarbetats under ledning av inrikesministeriet i samarbete med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och ett omfattande samarbetsnätverk. Verket för finansiell stabilitet har deltagit i genomförandet av guiden.
Maksamisen kotivarasta kannattaa huolehtia ja muistaa maltti häiriötilanteessa – uusi varautumisopas julkaistu18.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Uusi koko väestölle suunnattu Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu Suomi.fissä. Opas on toteutettu sisäministeriön johdolla yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Rahoitusvakausvirasto on osallistunut oppaan toteuttamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme