Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.

Mielenterveyspooli nosti hallituksen kasvuriihen yhteydessä 22.4. esiin mielenterveyttä vahvistavia ratkaisuja. #mielenterveydelläkasvua -tempaus tiistaiaamuna muistutti, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä. Ilman hyvinvoivia ihmisiä ei ole työvoimaa eikä innovaatioita.
“Olemme toisaalta kansalaisyhteiskunnan asialla, joka on mielenterveystyön ytimessä, ja toisaalta vapaan ja sujuvan mielenterveyshoitoon pääsyn asialla. Kun ihmiset pääsevät hoitoon ajoissa, niin sillä turvataan myös kasvua ja tuottavuutta. Toivomme hallitukselta viisaita päätöksiä”, Mielenterveyspoolin pääsihteeri Aija Salo sanoi.
“Olen samaa mieltä näistä tavoitteista. Terapiatakuuta hallitus on edistänyt”, valtiosihteeri Artjoki totesi Mielenterveyspoolin edustajille valtioneuvoston juhlahuoneiston edustalla.
Mielenterveyspooli tavoittelee lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentamista sosiaali- ja terveysjärjestöihin. Kehysriihessä 2024 hallitus linjasi, että nykyinen verovähennysoikeus laajennetaan koskemaan lahjoituksia nuoriso-, liikunta-, urheilu- ja kulttuurijärjestöille sekä tietyt ehdot täyttäville lapsijärjestöille.
“Etenkin nyt, kun hallitus leikkaa järjestöjen avustuksia rajusti, yksityinen raha on järjestöjen toiminnalle elintärkeää. Verovähennysoikeus tulee kohdentaa myös niille, jotka haluavat tukea sosiaali- ja terveysjärjestöjä”, Salo totesi.
“Valtionavustusleikkausten tasoa tulee kohtuullistaa ja niiden vaikutukset arvioida. Haluamme, että avustusjärjestelmän kehittämisessä turvataan järjestöjen autonomia, laaja kansalaisyhteiskuntarooli ja tuki heikoimmassa asemassa oleville ihmisille”, Salo listasi.
Pooli peräänkuulutti hallitukselta myös terapiatakuun laajentamista koko väestölle.
“Kaikenikäiset tarvitsevat oikea-aikaisen pääsyn tarpeenmukaiseen ja vaikuttavaan mielenterveyshoitoon. Hallituksen malli lasten ja nuorten terapiatakuusta tulee voimaan 1. toukokuuta. Sen toimivuutta on tärkeää seurata. Seuraava askel on avata terapiatakuu kaikille”, Salo sanoi.
“Mielenterveyden turvaamisessa on kyse ihmisten oikeudesta terveyteen, mutta myös yhteiskunnan elinvoimasta, turvallisuudesta ja kriisinkestävyydestä”, Salo summasi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspooli
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiEllen TuomaalaViestinnän asiantuntija, Mielenterveyspooli
Puh:+358505902052ellen.tuomaala@mielenterveyspooli.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön 37 keskeistä toimijaa. Mielenterveyspooli vaikuttaa paremman mielenterveyden puolesta Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä30.4.2025 14:31:20 EEST | Tiedote
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme