Pienituloisuus nuorilla aikuisilla on yleisempää Suomessa kuin monessa verrokkimaassa, mutta ei yhtä syvää
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi).
Nuorten aikuisten pienituloisuusaste on suurempi Suomessa kuin Virossa, Ruotsissa ja Alankomaissa, mutta pienempi kuin Tanskassa. Suomen pienituloiset nuoret aikuiset yltävät kuitenkin lähemmäs pienituloisuusrajaa kuin verrokkimaissa.

Suomessa 29 prosentilla eli vajaalla kolmanneksella 20–29‑vuotiaista nuorista aikuisista kotitalouden tulot jäävät alle pienituloisuusrajan, kertoo Kelan tuore tarkastelu. Virossa vastaava luku on 15 prosenttia, Alankomaissa 20 prosenttia ja Ruotsissa 23 prosenttia. Tanskassa puolestaan 31 prosenttia.
– Nuorten aikuisten suhteellinen pienituloisuus näyttää olevan Suomessa melko yleistä saman tyyppisiin yhteiskuntiin verrattuna, sanoo Kelan tutkija Miska Simanainen.
Tarkastelussa nuori määriteltiin pienituloiseksi, jos hänen kotitaloutensa tulot jäivät alle 60 prosenttiin asuinmaansa väestön mediaanitulosta, kun erot kotitalouksien koostumuksissa huomioitiin. Tämä on yksi yleinen tapa tarkastella pienituloisuutta. Tarkastelussa käytettiin vuoden 2024 lainsäädäntöä.
”Köyhyyskuilu” nuorilla aikuisilla on Suomessa pienempi kuin verrokkimaissa
Suomessa pienituloisten nuorten aikuisten tulot jäävät keskimäärin 17 prosenttia alle pienituloisuusrajan.
Pienituloisten henkilöiden tulojen keskimääräistä etäisyyttä pienituloisuusrajasta kutsutaan köyhyyskuiluksi. Mitä suurempi köyhyyskuilu on, sitä enemmän lisätuloja tarvitaan pienituloisuusrajan ylittämiseen.
Suomen pienituloisten nuorten köyhyyskuilu on pienin verrokkimaista. Pienituloiset nuoret jäivät Ruotsissa 24 prosenttia pienituloisuusrajasta, Tanskassa ja Virossa 28 prosenttia sekä Alankomaissa 29 prosenttia.
– Suomessa pienituloisten nuorten aikuisten pienituloisuus ei siis ole yhtä syvää kuin verrokkimaissa, mikä on ilahduttava havainto, sanoo Simanainen.

Suomessa köyhyyskuilua pienentävät erityisesti asumisen tuet
Maiden välisiä eroja selittävät luultavasti monet eri tekijät, kuten nuorten aikuisten asumisjärjestelyt ja työllisyystilanne.
Muiden kotitalouteen kuuluvien henkilöiden tulot vaikuttavat siihen, ketkä nuoret lasketaan pienituloisiksi. Viron ja Alankomaiden nuorilla aikuisilla vanhempien luona asuminen on huomattavasti Pohjoismaiden verrokkeja yleisempää ja pienituloisuusaste on matalampi.
Suomessa ja Tanskassa nuorten aikuisten työllisyysaste puolestaan on muita verrokkimaita matalampi ja pienituloisuusaste korkeampi.
Sosiaaliturvaetuudet vähentävät yleisesti ottaen nuorten pienituloisuusastetta ja pienentävät köyhyyskuilua. Vaikutukset kuitenkin vaihtelevat maiden välillä, koska sosiaaliturvajärjestelmät ovat erilaisia.
Suomen nuorten aikuisten verrokkimaita pienempää köyhyyskuilua selittää etenkin asumisen tuet. Jos asumisen tukia ei huomioitaisi vertailussa, Suomen nuorten aikuisten köyhyyskuilu olisi toiseksi suurin verrokkimaista, ei pienin.
– Muutokset asumisen tukiin voivat vaikuttaa huomattavasti suomalaisten nuorten aikuisten pienituloisuuteen. Siksi on tärkeää seurata erityisen tarkasti, miten esimerkiksi opiskelijoiden siirto takaisin opintotuen asumislisälle vaikuttaa, sanoo Simanainen.
Lisätietoa
Tarkastelun tuloksia ja siinä käytettyjä menetelmiä on kuvattu tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.
Tarkastelu oli osa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VNTEAS) rahoittamaa tutkimushanketta Sosiaaliturvan toimivuus nuorten erilaisissa ja muuttuvissa elämäntilanteissa.
Yhteyshenkilöt
Miska SimanainentutkijaKela
Puh:020 634 0527miska.simanainen@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Aamu Kelassa 3.6.2025: Saumatonta palvelua vai siilojen suma – Tutkimus Kelan ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä6.5.2025 08:55:26 EEST | Kutsu
Entä jos palvelut toimisivat saumttomasti yhdessä? Vaasan yliopiston ja Kelan yhteishankkeessa tarkasteltiin palvelujen käyttäjien tarpeita sekä Kelan yhteistyötä ja yhteiskehittämistä hyvinvointialueiden kanssa.
Psykiska störningar och neurologiska utvecklingsstörningar är den vanligaste orsaken till att man söker sig till FPA:s rehabilitering – medianåldern för dem som inledde rehabilitering 2024 var 33 år6.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 fick över 70 procent av alla rehabiliteringsklienter rehabilitering på grund av psykiska störningar och neurologiska utvecklingsstörningar. Uppgifterna framgår av FPA:s rehabiliteringsstatistik 2024.
Mielenterveyden häiriöt ja neurokehitykselliset oireyhtymät ovat Kelan kuntoutukseen hakeutumisen yleisin syy – vuonna 2024 kuntoutuksen aloittaneiden mediaani-ikä oli 33 vuotta6.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 yli 70 prosenttia kaikista kuntoutujista sai kuntoutusta mielenterveyden häiriöiden ja neurokehityksellisten oireyhtymien perusteella. Tiedot selviävät Kelan kuntoutustilastosta 2024.
FPA beställer ett nytt förmedlingssystem av twoday oy för tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning5.5.2025 09:44:49 EEST | Pressmeddelande
FPA har valt twoday oy som leverantör av ett nytt förmedlingssystem för tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning. Det nya förmedlingssystemet tas i bruk i början av 2027. Systemet kommer att betjäna en bredare kundkrets än tidigare och ha nya praktiska funktioner.
Kela tilaa uuden välitysjärjestelmän vammaisten tulkkauspalveluun twoday oy:ltä5.5.2025 09:44:49 EEST | Tiedote
Kela on valinnut vammaisten tulkkauspalvelun uuden välitysjärjestelmän toimittajaksi twoday oy:n. Uusi välitysjärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2027 alussa. Se palvelee aiempaa laajempaa käyttäjäkuntaa ja siinä on uusia toiminnallisia ominaisuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme