Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistolla halutaan heikentää ammattiliittojen neuvotteluvoimaa
Jäsenmaksujen yhteys tulonhankkimiseen on Talentian mukaan yksiselitteinen.

Pääsiäisviikolla uutisoitiin, että Orpon hallitus aikoo poistaa sekä työntekijä- että työnantajapuolen järjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Ay-jäsenmaksu on konkreettinen tulonhankkimismeno ja sen saa vähentää verotuksessa palkansaajille myönnettävän 750 euron tulonhankkimisvähennyksen lisäksi.
– Jäsenmaksujen verovähennysoikeus on perusteltu, koska se ylläpitää vahvaa ja tasapainoista neuvottelujärjestelmää. Ammattijärjestöt vahvistavat yhteiskunnallista vakautta neuvottelemalla reiluista työelämän ehdoista, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.
Talentia katsoo, että verovähennysoikeuden poistaminen voisi heikentää järjestäytymisastetta ja siten vaikeuttaa sopimista esimerkiksi työehdoista, palkkakehityksestä ja työrauhaa koskevista kysymyksistä.
– Ammattijärjestöillä on sopimusneuvottelujen lisäksi muutakin yhteiskunnallista merkittävyyttä. Järjestöt tukevat jäsentensä ammatillisen osaamisen kehittämistä, edistävät työhyvinvointia ja työkykyä sekä tarjoavat koulutusta jäsenilleen, Karsio luettelee.
– Esimerkiksi Talentian jäsenyyteen kuuluva työelämän oikeusturvaetu on korvaamaton, kun työntekijä tarvitsee apua omien oikeuksiensa puolustamisessa.
Vähennysoikeuden poistaminen olisi kiristys työn verotukseen
Koska kyseessä on ansiotuloihin liittyvä vähennys, sen poisto kohdistuu yksinomaan työntekijöihin, ei esimerkiksi pääomatulojen saajiin. Tämä tekee siitä kohdennetun kiristyksen palkkatuloverotukseen.
– Ay-jäsenmaksujen yhteys tulonhankkimiseen on yksiselitteinen. Järjestöt neuvottelevat jäsentensä työehdoista, kuten palkasta ja työajoista. Verovähennysoikeudella tuetaan työntekijöiden järjestäytymistä ja turvataan työelämän tasapaino, Karsio sanoo.
– Orpon hallitus on tehnyt ennennäkemättömän määrän työelämänheikennyksiä. Ay- jäsenmaksun verovähennysoikeuden poisto on viimeinen niitti.
Yhteyshenkilöt
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme